Πώς να «οχυρώσω» το ανοσοποιητικό μου; 4 εύκολες και νόστιμες συνταγές!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αυτή την περίοδο από το να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, προκειμένου να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στον κορωνοϊό.

Το αρνητικό τώρα που «#μένουμεσπίτι» είναι ότι θέλουμε να τρώμε περισσότερο και συχνά πυκνά να καταναλώνουμε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Μα το θετικό είναι ότι θα μπορούμε να βρούμε περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες.

Για τον λόγο αυτό μπορούμε και να χορτάσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με αυτές τις συνταγές που ακολουθούν από τη γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, σε συνδυασμό με τις εύκολες συμβουλές του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη.

Κοτόπουλο με μουστάρδα και ντοματίνια, στο χαρτί

Προετοιμασία: 15′, Μαρινάρισμα: 30′, Μαγείρεμα: 30′, Μερίδες: 4

Υλικά 

  • 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (θα χρειαστείτε 1 συσκευασία με φιλέτα)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι μουστάρδα, απαλή
  • λίγο γλυκό μπούκοβο (ή γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη)
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 20 – 25 ντοματίνια (1 κεσεδάκι), χαραγμένα ελαφρώς χιαστί
  • 10 – 12 φύλλα πλατύφυλλος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 100 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι (θα το βρείτε σε σούπερ μάρκετ αλλά και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, αλλά αν δεν βρείτε, το αντικαθιστάτε με κλασικό βαλσαμικό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω και σκουπίζω καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου. Τα κόβω σε λεπτά μπαστουνάκια, πάχους 1 εκ., τα ρίχνω σε ένα πολύ μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκανίτσα) και προσθέτω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γλυκό μπούκοβο (ή την πάπρικα), το μέλι, τα χαραγμένα ντοματίνια, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.

Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το βάζω στο ψυγείο και αφήνω το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κόβω 4 μεγάλα και τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας των 40 εκ. και με ένα πινέλο τα αλείφω με λίγο χτυπημένο αυγό. Βγάζω το μπολ με το κοτόπουλο από το ψυγείο, προσθέτω τις φέτες λεμονιού και το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύω και πάλι.

Μοιράζω το μείγμα στο κέντρο κάθε λαδόκολλας, φροντίζοντας να μοιράσω ισόποσα τα ντοματίνια και τις φέτες λεμονιού και να στραγγίξω κάθε δόση από τα πολλά υγρά, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα (1 – 2 κουτ. σούπας). Κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα ισομοιράζω στα πακέτα. Ενώνω τις άκρες κάθε λαδόκολλας για να κολλήσουν και τις αλείφω και πάλι με αυγό, εξωτερικά, ώστε να παραμείνουν κολλημένες.

Βάζω τα πακέτα σε ένα μεγάλο ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου  και ψήνω για 30 λεπτά ή μέχρι τα πακέτα να φουσκώσουν (καθώς είναι σφραγισμένα με το αυγό, θα φουσκώσουν από τον εγκλωβισμένο ατμό στο εσωτερικό τους). Τα σερβίρω αμέσως, ανοίγοντας τα πακέτα την ώρα του σερβιρίσματος, μέσα στα πιάτα. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με ρύζι μπασμάτι ή πλιγούρι ή σαλάτα με κινόα.

Αγκινάρες με αρακά

Προετοιμασία: 60′, Ψήσιμο: 20′ – 25′, Μερίδες: 4

Υλικά

  • 8 αγκινάρες καθαρισμένες φρέσκες, ή κατεψυγμένες
  • 500 γρ. αρακά
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ξεσποριασμένες κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνω το καρότο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτω τις αγκινάρες, τον αρακά, τις πατάτες, τις ντομάτες, ανακατεύω και αλατοπιπερώνω.

Προσθέτω 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει μόνο με το λαδάκι του. Λίγο πριν σβήσω το φαγητό, προσθέτω τον άνηθο και δοκιμάζω για το αλάτι. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Ταλιατέλες ολικής με γαρίδες και πιπεριές

Προετοιμασία: 20′, Μαγείρεμα: 15′, Μερίδες: 4

Υλικά

  • 18 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη, το κεφάλι (αφήνω μόνο τις ουρές) και το λεπτό μαύρο «νεύρο» που διατρέχει τον κορμό τους
  • 500 γρ. ταλιατέλες ολικής άλεσης
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου (ή μάραθου)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 100 ml ούζο (προαιρετικά)
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 160 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)

Εκτέλεση

Βάζω τις καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το σκόρδο, το κύμινο, το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ και αφήνω τις γαρίδες να μαριναριστούν, όσο ετοιμάζω την υπόλοιπη συνταγή.

Βράζω τις ταλιατέλες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό, στο οποίο έχω ρίξει ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τις στραγγίζω (κρατάω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το νερό που τις έβρασα), τις ξεπλένω με καυτό νερό (όχι με αυτό που τις έβρασα) και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τις πιπεριές για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα τους και την κάππαρη και σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ. Σβήνω με το ούζο (αν το χρησιμοποιήσω) και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι και το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που άφησα κατά μέρος το αδειάζω στο τηγάνι με τις γαρίδες. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στις στραγγισμένες ταλιατέλες. Σερβίρω αμέσως και σε ξεχωριστό μπολ βάζω το τριμμένο τυρί.

Φακές με μανέστρα και κρεμμύδια

Προετοιμασία: 30′, Ψήσιμο: 35′ – 40′, Μερίδες: 4

Υλικά

  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες κρεμμυδιού για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω). Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση.

Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το κριθαράκι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι τροφές – κλειδιά για μια ισορροπημένη δίαιτα! Πώς θα τα καταφέρεις;

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τα μάτια; Η δίαιτα… κλειδί!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα