Σεξ: Το Νο 1 πρόβλημα των γυναικών είναι...  thumbnail
H Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι η πιο συχνή σεξουαλική αιτίαση για την οποία ζητούν βοήθεια οι γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από μείωση ή απουσία διάθεσης εμπλοκής σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχει ακόμα μείωση ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και γενικότερη αδιαφορία γύρω από τη σεξουαλικότητα.

Σεξ: Το Νο 1 πρόβλημα των γυναικών είναι…

H Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι η πιο συχνή σεξουαλική αιτίαση για την οποία ζητούν βοήθεια οι γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από μείωση ή απουσία διάθεσης εμπλοκής σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχει ακόμα μείωση ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και γενικότερη αδιαφορία γύρω από τη σεξουαλικότητα.


Για να τεθεί η διάγνωση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας θα πρέπει να μη συνυπάρχει άλλη σεξουαλική διαταραχή, εξαιτίας της οποίας μπορεί να μειωθεί το ενδιαφέρον, όπως π.χ. ενδέχεται να συμβεί σε μια χρονία οργασμική διαταραχή ή διαταραχή της στύσης. Ακόμα, πρέπει να αξιολογηθούν η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και οι ψυχοπιεστικές συνθήκες.


Τα διαγνωστικά κριτήρια, όπως δίνονται από το DSM-IV, είναι τα εξής:


1.  Επίμονη ή επανειλημμένη σημαντική μείωση ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Η εκτίμηση της μείωσης ή απουσίας της επιθυμίας γίνεται από τον κλινικό γιατρό, με την αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, όπως της ηλικίας και του τρόπου ζωής του ατόμου


2. Η διαταραχή προκαλεί σημαντική δυσφορία ή διαπροσωπικά προβλήματα
3. Η σεξουαλική διαταραχή δεν προκαλείται εξ ολοκλήρου από κάποια άλλη διαταραχή  (εκτός φυσικά της «σεξουαλικής διαταραχής») και δεν οφείλεται αποκλειστικά σε παθολογικά αίτια ούτε είναι αποτέλεσμα της δράσης κάποιας ουσίας (π.χ. τοξικής ή φαρμακευτικής)


Αιτιολογία


Όπως αναφέρθηκε στο κεφάλαιο της φυσιολογίας της σεξουαλικής λειτουργίας, η σεξουαλική επιθυμία αναλύεται σε τρεις συνιστώσες, τη σεξουαλική ορμή, τα σεξουαλικά κίνητρα και τις σεξουαλικές προσδοκίες, που συχνά η κάθε μια αναφέρεται ως σεξουαλική επιθυμία. Τα αίτια της διαταραχής της βασικής βιολογικής παραμέτρου της σεξουαλικής επιθυμίας, δηλαδή της σεξουαλικής ορμής, είναι τα εξής: 


. Αίτια μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας (σεξουαλικής ορμής)


1. Καταθλιπτική διαταραχή


2. Ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκου


3. Ατελώς θεραπευμένη ή μη ακόμα εμφανής σωματική νόσος


4. Ηλικία


5. Ψυχωσική διαταραχή


6. Αντίδραση σε άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία (δευτερογενής)


7. Σεξουαλική κακοποίηση σε παιδική ηλικία ή άλλο ψυχοσεξουαλικό τραύμα


8. Ανεπάρκεια ανδρογόνων


9. Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη σε πολύ διαφορετική κοινωνία


Τα αίτια της ευκαιριακά μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, δηλαδή της ευκαιριακής μείωσης του κινήτρου για σεξουαλική επαφή, είναι 


1. Διαταραχή γενικών σχέσεων («κρυφή» εξωσυζυγική σχέση)


2. Πρόβλημα σεξουαλικής ταυτότητας


α. Γνωστό στο άτομο, αλλά όχι στο/στη σύντροφο β. 'Οχι πλήρως κατανοητό από το άτομο


3. Σύγχυση ερωτικού συντρόφου με γονεϊκά πρότυπα


α. Τραυματικές σχέσεις με τους γονείς


β. Αδυναμία να αγαπά κάττοιον/α και να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του/της


4. Προβλήματα στη διαδικασία (τελετουργικό) της σεξουαλικής λειτουργίας


α. Σεξουαλική διαταραχή του ατόμου ή του συντρόφου


β. Δυσκολίες σεξουαλικής επικοινωνίας


γ. Ανεπαρκείς ή λαθεμένες γνώσεις γύρω από τη σεξουαλική πρακτική

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X