"Το Αλάτι της Γης" - Ψάξτε που το παίζει και μην το χασετε! thumbnail
«Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογράφου και οικολογικού ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος έχει απαθανατίσει με μοναδικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε απρόσιτες κι επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη...»

"Το Αλάτι της Γης" – Ψάξτε που το παίζει και μην το χασετε!

Το Αλάτι της Γης
The Salt of the Earth

Ντοκιμαντέρ 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'
Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

«Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογράφου και οικολογικού ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος έχει απαθανατίσει με μοναδικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε απρόσιτες κι επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη…»

Ανοίγοντας το Αθηνόραμα και αναζητώντας πληροφορίες γιά το ντοκιμαντερ που υπογράφει ο Βιμ Βέντερς και ο γυιός του Σαλγκαδο, θα διαβάσετε την πάραπάνω συντομη παραγραφο. Δεν ξέρω αν αυτά τα λίγα λόγια σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον γιά να σηκωθείτε από την πολυθρόνα του σαλονιού σας και να πάτε να ζήσετε αυτό που έζησα εγώ και νομίζω όλοι οι τυχεροί που μέχρι τώρα είδαν αυτη την ταινία-ντοκιμαντέρ. Δεν ξέρω πιά τι είναι αυτό που δημιουργεί στους ανθρώπους το "κατεπείγον" της ζωής τους. Δεν ξέρω πώς μπορουν πιά οι ανθρωποι να διακρίνουν το "εξαίρετο" από το "χυλώδες", όταν η πληροφορία είναι ωκεανός που μοιάζει αδύνατον να τον διασχίσεις πόσο μάλλον να τον κολυμπήσεις. Δεν ξέρω πως μπορουμε να φτάσουμε στο "φως" όταν όλα γυρω μας είναι υπερφωτισμένα χωρίς λόγο και βέβαια χωρίς αιτία.
Το "φως" γιά μένα πρέπει να περιέχει την αξία της αποκάλυψης, της φανέρωσης του "αλλου" που μας κατοικεί και μας κάνει "καλύτερους", ή μαλλον περιεχει απαντήςεις γιά μας, στο ερωτημα "γιατι αξίζει να ζουμε"!
«Το Αλάτι της Γης» είναι μιά πολύ πειστική απάντηση στο ερωτημα αυτό! Ενας ανθρωπος _με την γυναίκα του στην αλλη ακρη που εκτιμά και επικοινωνει το εργο του στον εξω κόςμο, σε μας_ πιστευει στη ζωή και αφοσιώνεται στον σκοπό της ζωής του, που είναι να δει το ίδιο πράγμα, τον "ανθρωπο", σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σε διαφορετικές συνθήκες. Ο Σαλγκάδο ταξιδευει σε απίθανα μέρη, εκεί οι ανθρωποι επιβιώνουν με προσπάθεια συνεχή, εκεί που τίποτα δεν είναι πιό ασφαλές και βέβαιο από τον θάνατο.
Μιά αποκαλύπτική ματιά, ένας βιωμένος λόγος, χιλιες και μία μοναδικές εικόνες, ήταν το υλικό που είχαν στα χέρια τους, ο γυιός του μεγάλου αυτού φωτογράφου και ο Βιμ Βέντερς. Η περιπέτεια και το στοίχημα ήταν πως θα κάνουνε μιά ταινία χωρίς κινουμενες εικόνες, με φωτογραφίες.
Κι όμως ο Βέντερς και η παρέα του γράφουν μιά νέα εξαιρετική σελίδα στην ιστορία του κινηματογραφου, με υλικά που μεχρι σημερα θα απεκλειαν την δυνατότητα κινηματογραφικής ταινίας με αυτά μόνο τα υλικά.
Εκατον δεκα λεπτά ποιησης, πλούτου πνευματικού, απίστευτη ευαισθησία να ξεχυλίζει, καθε εικόνα και λέξη, διακόπτης που ανοίγει το μυαλό και τα μάτια ξαναβλέπουν την ιδια την ζωή αλλιωτικά.
Χανόμαστε, χανουμε τα πολύτιμα δευτερόλεπτα της ζωής μας, κυνηγόντας την πλήξη μιάς ενορχηστρωμένης αφαιμαξης του καλυτερου εαυτού μας, με αντίτιμο την κατανάλωση, την βούτα στα "αγαθά" που μας πλαςάρει μιά παμπόνηρη ομάδα ανεγκέφαλων ανθρώπων που βλέπουν κέρδος και εξουσία μόνο. Γινόμαστε τυφλοί ετοιμοι να αποδεχτούμε τα πάντα προκειμένου να εξασφαλήσουμε το διαβα μας στα ρηχά της ζωής ως εμπειρία και χάνουμε το μοναδικό μεταφορικό μέσο που μας οδηγεί στην ευτυχία που είναι η περιέργεια μας, η εγνοια μας να ζήσουμε τον λόγο που ήρθαμε γιά να ζήσουμε, να ανκαλύψουμε τον ανθρωπο.

Χίλιες σκέψεις κι αλλες χιλιες, ακολουθουν τον τυχερό θεατή που θα δει «Το Αλατι της Γης»

Μη το χασετε, γιατι είναι σαν να χανετε μιά ευκαιρία να ξανασκεφτειτε γιατι αξίζει να ζουμε!        


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X