Η δική μου κόρη... κάνει σεξ;  thumbnail
Αποτελεί συχνό φαινόμενο γονείς που έχουν καλή σχέση με τα παιδιά τους, που «επικοινωνούν» μαζί τους, να μαθαίνουν ξαφνικά ότι η κόρη τους έχει σεξουαλικές σχέσεις, για τις οποίες δεν ήξεραν τίποτα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να το αποδεχτούν.

Η δική μου κόρη… κάνει σεξ;

Κείμενο της ψυχοθεραπεύτριας Λουίζα Μπερντ 


Αποτελεί συχνό φαινόμενο γονείς που έχουν καλή σχέση με τα παιδιά τους, που «επικοινωνούν» μαζί τους, να μαθαίνουν ξαφνικά ότι η κόρη τους έχει σεξουαλικές σχέσεις, για τις οποίες δεν ήξεραν τίποτα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να το αποδεχτούν.


Οι δεσμοί με τους γονείς είναι πολύ δυνατοί και αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία. Στην εφηβεία, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Οι έφηβοι αμφισβητούν την εξουσία των γονιών τους. Από την πλευρά τους, οι γονείς, όσο προοδευτικοί κι αν είναι, δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι το μικρό τους κοριτσάκι γίνεται γυναίκα. Ορισμένοι θεωρούν τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους πρόωρη. Αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο παιδί τους τους ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν, στη δική τους εφηβεία, και αυτό τους κάνει να συνειδητοποιούν ότι μεγαλώνουν.


Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συζητούν για τη σεξουαλική τους ζωή μαζί με τους γονείς. Συνήθως οι γονείς δε μιλούν με τα παιδιά τους για τη δική τους σεξουαλική ζωή. Πιστεύουν ότι η ερωτική ζωή είναι ένα πολύ λεπτό και προσωπικό θέμα, για το οποίο αισθάνονται άβολα να συζητούν. Τους είναι πολύ πιο εύκολο να μιλούν για το σεξ γενικότερα.


Υπάρχουν γονείς που δέχονται να έχει το παιδί τους ερωτική ζωή, με την προϋπόθεση να τα ξέρουν όλα. Μερικές μητέρες «επιβάλλουν» κάποια αντισυλληπτική μέθοδο οτην κόρη τους πριν καλά καλά της εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται. Ορισμένες φορές, τα κορίτσια αντιδρούν άσχημα σ' αυτή την εισβολή στην προσωπική τους ζωή, γιατί αισθάνονται ταπεινωμένα και δεν τους αρέσει το γεγονός ότι η μητέρα τους ελέγχει τη σεξουαλική τους ζωή. Κάποιες κοπέλες μάλιστα, από ανυπακοή ή από πείσμα, δε θα λάβουν υπόψη τους ακόμα και τις συμβουλές για τις μεθόδους προστασίας και αντισύλληψης πράγμα που ενέχει πολλούς κινδύνους για τις ίδιες! 


Μερικοί γονείς αισθάνονται ήσυχοι όταν το παιδί τους έχει μια μόνιμη σχέση. Σκέφτονται ότι έτσι δεν κινδυνεύει, ότι δε θα κάνει επιπολαιότητες και ότι θα οργανώσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να χαίρεται την ερωτική του ζωή χωρίς να παραμελεί τις υποχρεώσεις του.


Αλλοι, πάλι, ανησυχούν όταν το παιδί τους φτάνει 18-19 χρονών και δεν έχει δείξει κανένα ερωτικό ενδιαφέρον. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το παιδί είναι αγόρι, η ανησυχία τους είναι εντονότερη.


 Πρέπει να μάθετε να συζητάτε


Πολλές μητέρες δεν μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα για το σεξ με τις κόρες τους. Κάποιες, μάλιστα, τις στέλνουν στο γυναικολόγο τους, για να τις ενημερώσει, να τις προστατέψει, ακόμα και να τις φοβίσει. Μερικές κοπέλες αισθάνονται ασφάλεια με το γυναικολόγο της μητέρας τους. Του αποκαλύπτουν ότι από τη στιγμή που η μητέρα τους τον εμπιστεύεται είναι φυσικό να τον εμπιστεύονται κι εκείνες.


Άλλες μητέρες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό ο γυναικολόγος να μείνει έξω από τη σχέση που έχουν οι ίδιες με την κόρη τους και να μην τις υποκαταστήσει σε κανένα θέμα που έχει σχέση με το παιδί τους. Δε θέλουν να μοιραστούν αυτό το ρόλο με κανέναν. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι απολύτως κατανοητές και αποδεκτές. Δε μαρτυρούν αναγκαστικά μια καλή ή κακή σχέση ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη. Απλώς δείχνουν ότι το να  αναγνωρίσει η μία στην άλλη τη γυναίκα δεν είναι κάτι απλό ούτε εύκολο.


Με το γυναικολόγο, ο οποίος είναι ουδέτερος και δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο, είναι πιο εύκολη μια συζήτηση για τέτοια θέματα. Πολύ συχνά, όταν μια κοπέλα τον επισκέπτεται δήθεν για αντισύλληψη, στην πραγματικότητα θέλει να συζητήσει για το σεξ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X