Τι να κάνεις αν μπλοκάρεις την ώρα των εξετάσεων thumbnail
Πολλοί μαθητές έχουν τη δυσάρεστη εμπειρία την ώρα των εξετάσεων να φθάσουν σε μια ερώτηση που γνωρίζουν ότι ξέρουν την απάντησή της, δεν μπορούν όμως να τη θυμηθούν! Το να σπάσετε το κεφάλι σας ή να πανικοβληθείτε δεν είναι πάντως τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος! Εναλλακτικά να τι μπορείτε να κάνετε:

Τι να κάνεις αν μπλοκάρεις την ώρα των εξετάσεων

Τι να κάνετε αν ξαφνικά ξεχάσετε κάτι την ώρα των εξετάσεων;


Η συνεργάτιδά μας  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr) δίνει πολύτιμες συμβουλές . Πολλοί μαθητές έχουν τη δυσάρεστη εμπειρία την ώρα των εξετάσεων να φθάσουν σε μια ερώτηση που γνωρίζουν ότι ξέρουν την απάντησή της, δεν μπορούν όμως να τη θυμηθούν! Το να σπάσετε το κεφάλι σας ή να πανικοβληθείτε δεν είναι πάντως τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος! Εναλλακτικά να τι μπορείτε να κάνετε:


* Κατ' αρχήν ηρεμήστε! Μερικές φορές το να θέλετε να θυμηθείτε σάς προκαλεί υπέρμετρα κίνητρα, που όμως εμπλέκονται με τη διαδικασία της επαναφοράς της πληροφορίας στη μνήμη. Κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε και δοκιμάστε ξανά.


* Μη χάνετε χρόνο! Προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση και επιστρέψτε εκεί όπου είχατε δυσκολία αργότερα. Αυτή η στρατηγική σάς βοηθάει να μην καθυστερήσετε και να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Επίσης σας βοηθάει να μην αγχωθείτε σε υπερβολικό βαθμό ώστε όταν προσπαθήσετε ξανά να μπορέσετε να θυμηθείτε την απάντηση και, τέλος, καθώς συνεχίζετε, μπορεί να βρείτε λέξεις ή φράσεις στις επόμενες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε.


* Δουλέψτε γύρω από τη βασική ιδέα! Το να προσπαθείτε να θυμηθείτε την ακριβή λέξη ή έννοια μπορεί να σας κάνει να «κολλήσετε» χειρότερα. Αντί γι' αυτό προσπαθήστε να θυμηθείτε το γενικότερο πλαίσιο όπου συναντήσατε την έννοια. Πού βρισκόταν; Σε ποιο κεφάλαιο; Σε ποια σελίδα; Μπορείτε να φέρετε στον νου σας την ακριβή σελίδα του βιβλίου; Αν αυτό δεν σας βοηθήσει, προσπαθήστε να θυμηθείτε άλλες σχετικές έννοιες.


Τι γίνεται όταν λίγα λεπτά πριν από τις εξετάσεις ένας συμμαθητής σας σάς ρωτάει αν διαβάσατε π.χ. το κεφάλαιο 5 γιατί είναι σημαντικό και από αυτό θα μπουν τα θέματα;


Η πιο συνηθισμένη αντίδραση των μαθητών σε κάτι τέτοιο είναι να αρχίσουν να σκέφτονται τι ακριβώς λέει το κεφάλαιο 5, δεν μπορούν να το θυμηθούν, πανικοβάλλονται και αρχίζουν να σκέφτονται ότι θα αποτύχουν στις εξετάσεις και χάνονται σε έναν λαβύρινθο αρνητικών σκέψεων. Το πρώτο που θα πρέπει να πείτε στον εαυτό σας είναι να παραμείνετε ήρεμοι και ότι επειδή κάποιος σας είπε ποιες ερωτήσεις θα «πέσουν» αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι ξέρει, απλώς υποθέτει, αλλά ο τρόπος που το λέει σας προκαλεί άγχος. Κρατήστε λοιπόν την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία σας και επαναλάβετε στον εαυτό σας ότι είστε καλά προετοιμασμένοι και ότι όλα θα πάνε καλά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X