Ζευγάρι: Τι να κάνετε αν χάθηκε η όρεξη για σεξ  thumbnail
Τη διαπίστωση ότι έχει χαθεί η επιθυμία για σεξ (από τον έναν ή από κοινού) συνήθως ακολουθεί το αίσθημα της απόγνωσης. Ωστόσο, μέσα από αυτό το πρόβλημα το ζευγάρι μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά.

Ζευγάρι: Τι να κάνετε αν χάθηκε η όρεξη για σεξ

Τη διαπίστωση ότι έχει χαθεί η επιθυμία για σεξ (από τον έναν ή από κοινού) συνήθως ακολουθεί το αίσθημα της απόγνωσης. Ωστόσο, μέσα από αυτό το πρόβλημα το ζευγάρι μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. 


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, καθένας εκ των δύο μπορεί να κατανοήσει και να λύσει προβλήματα προσωπικά ή της σχέσης που θα οδηγήσουν στην εξέλιξή της.


Συνήθως το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η σχέση, αλλά το ότι δεν επιδιώκουμε να μάθουμε από αυτήν. Η ουσιαστική αντιμετώπιση της σεξουαλικής επιθυμίας αφορά την προσωπική εξέλιξη κάθε ατόμου. Δεν περιορίζεται μόνο σε γεννητικά όργανα που δεν διεγείρονται επαρκώς. Αφορά δύο ανθρώπους με περίπλοκα συναισθήματα για τον εαυτό τους, για τον άλλον και για τον κόσμο.


Η ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί εγγύτητα δίνει νόημα στο σεξ. Ομως μπορούμε να γίνουμε ειδικοί στο να κρυβόμαστε, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Τόσο, που μπορεί να ζούμε μαζί, να κάνουμε ό,τι προστάζει η κοινωνία μας, να μη χωρίζουμε, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας από κοινού, να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και να ζούμε πλάι σε έναν/μια άγνωστο/η.


Δεν είναι ότι δεν κάνουμε σεξ ή βιώνουμε έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος επειδή φοβόμαστε την εγγύτητα, αλλά επειδή δεν βιώνουμε αρκετή εγγύτητα ώστε να αξίζει το σεξ. Παραδόξως, η εγγύτητα προϋποθέτει την ικανότητά μας να διαφοροποιούμαστε από το άλλο άτομο και να ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα. 

Συχνά, τα προβλήματα επιθυμίας προκύπτουν από αυτή μας την ανεπάρκεια, που δυστυχώς, μακροπρόθεσμα, οδηγεί ή στο να απαρνηθούμε την ατομικότητά μας για να είμαστε μαζί ή στο να απαρνηθούμε τη σχέση μας για να σώσουμε την ατομικότητά μας.


Αν ωστόσο σκύψουμε πάνω από τη σεξουαλική μας ζωή και τα προβλήματά της, με διάθεση σεβασμού του εαυτού μας και της σχέσης μας, μπορούμε να βιώσουμε μια αληθινά όμορφη σεξουαλική ζωή.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X