Υποχονδρίαση: Τι κάνουμε όταν φοβόμαστε τις αρρώστιες  thumbnail

Γιώτα, αναγνώστρια του boro.gr

Είμαι 30 ετών και εδώ και έναν μήνα ταλαιπωρούμαι με την σκέψη ότι μπορεί να πάθω κάτι με την υγεία μου μιας και πριν ένα μήνα περίπου είχα κάποια απότομη ζαλάδα. Κάθε πρωί που ξυπμάω νιώθω ότι θα πάθω εγκεφαλικό, ή κάτι κακό θα συμβει ή ότι θα πεθάνω και το άγχος αυξάνεται. Από την άλλη είναι μια περίοδος με έντονο άγχος και φοβάμαι μήπως έχω γίνει υποχόνδια τι να κάνω πως θα το καταλάβω αυτό, σας ευχαριστώ.

Υποχονδρίαση: Τι κάνουμε όταν φοβόμαστε τις αρρώστιες

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Είμαι 30  ετών και εδώ και έναν μήνα ταλαιπωρούμαι με την σκέψη ότι μπορεί να πάθω κάτι με την υγεία μου μιας και πριν ένα μήνα περίπου είχα κάποια απότομη ζαλάδα. Κάθε πρωί που ξυπμάω νιώθω ότι θα πάθω εγκεφαλικό, ή κάτι κακό θα συμβει ή ότι θα πεθάνω και το άγχος αυξάνεται. Από την άλλη είναι μια περίοδος με έντονο άγχος και φοβάμαι μήπως έχω γίνει υποχόνδια τι να κάνω πως θα το καταλάβω αυτό, σας ευχαριστώ.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Γιώργος Πανταζόπουλος


Γιώργος Πανταζόπουλος


Καλησπέρα. Μία απότομη ζάλη δεν υποδηλώνει τίποτα καθώς είναι ένα και μοναδικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να είναι υπεύθυνο για πολλά και συνάμα διαφορετικά πράγματα. Φαίνεται σαν το μυαλό σας να έχει μπλοκάρει σε κείνη τη μέρα με την απότομη ζαλάδα και να μην μπορεί να ξεκολλήσει την σκέψη σας από κει. Θεωρώ πως μία βοήθεια από έναν ειδικό θα σας βοηθούσε στη μείωση του άγχους. Λόγω του νεαρού της ηλικίας σας το εγκεφαλικό φαντάζει μακριά αλλά μπορείτε να κάνετε μία σειρά εξετάσεων ώστε μετά να έχετε πιστοποιητικά της υγειάς σας, κάτι που πιθανόν θα σας απομακρύνει από το φόβο του θανάτου. Από τα λεγόμενα σας διακρίνεται μία γενικότερη απαισιοδοξία ή αρνητική στάση των πραγμάτων από εσάς καθώς αναφέρετε πως έχετε φόβο οτι κάτι άσχημο θα συμβεί.  Καλό θα ήταν η προσοχή σας να επικεντρωθεί σε αυτή την αρνητικότητα και να προσπαθήσετε (όσο έντονη κ αν είναι η περίοδος) να έχετε μία πιο θετική αντιμετώπιση απέναντι στις καταστάσεις. [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X