Αρνητικές σκέψεις. Τα συμπτώματα της ψυχής στο σώμα μας!

Οι αρνητικές σκέψεις η νοερή επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος ή η έκφραση ανησυχιών που τελικά βασανίζουν το άτομο καθώς σκέφτεται τι θα μπορούσε να έχει γίνει αλλά δεν έγινε.

Το παρακάτω άρθρο λοιπόν, ίσως να κουβαλάει τον πόνο σου, τον καημό σου, τη θλίψη σου με αποτέλεσμα να σε ταξιδεύει παραπέρα, εκεί που η ευτυχία έχει πρόσωπο, χαμογελαστό…

Γράφει ο ψυχολόγος  Νικόλαος Βαμβακάρης.

Πώς διατηρούμε το μυαλό μας συνεχώς κουρασμένο; γιατί να νιώθουμε δέσμιοι των φόβων μας; Τι είναι εκείνο που δεν είπαμε και κρύφτηκε μέσα μας; Που χάθηκε ο θυμός που νιώσαμε απέναντι σε κάποιον ή σε κάτι που μας πλήγωσε; Νιώθουμε αρκετά σίγουροι να εκφράσουμε τον εαυτό μας ή μήπως έτσι δεν θα γίνουμε αποδεκτοί από τους ανθρώπους γύρω μας;

Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει, το σώμα μας είναι εκεί για να μας προειδοποιήσει ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε, ή τουλάχιστον κάτι να διορθώσουμε στις συγκεκριμένες απαντήσεις που δίνουμε στον εαυτό μας. Παρόλο που τα συναισθήματα μας όπως τα δάκρυα ή τον θυμό μπορούμε να τα κρύψουμε από και προς τους άλλους, τον εαυτό μας δεν μπορούμε να τον ξεγελάσουμε και εκείνος μας εκπλήσσει λέγοντας μας «δεν ξεχνώ».

Έτσι και εμείς με την σειρά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τι που μας αποσχολεί, είναι συνδεδεμένο με το σώμα και την ψυχή μας. Για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές κινήσεις/ καταστάσεις που θα σε απεγκλωβίσουν από τις όποιες αρνητικές σκέψεις και τον φόβο που μπορεί να νιώθεις.

Ρώτα τον εαυτό σου

Έ από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές σκέψεις,  που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καθημερινότητα και να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα, «τι είναι το χειρότερο που θα μου συμβεί αν…». Μπορεί οι πρώτες  απαντήσεις απέναντι στον εαυτό μας να είναι αποθαρρυντικές, παρόλα αυτά με τον τρόπο αυτό τις αποφορτίζουμε σημαντικά, και έτσι  κατανοούμε ότι τίποτα δεν έχει συμβεί ούτε θα συμβεί πέρα από τον φόβο μας.

Γέλα με την κατάσταση

Η χρήση του χιούμορ είναι ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα μας απέναντι σε κάθε ψυχοσωματικό σύμπτωμα καθώς και σε κάθε μας αρνητική σκέψη, για παράδειγμα αν σου έρθει η σκέψη «φοβάμαι μήπως λιποθιμήσω και με δουν», μπορείς να πεις στον εαυτό σου «και να με δουν τι θα γίνει; σίγουρα θα με σηκώσουν, άσε που μπορεί να γνωρίσω και κάποιον καινούριο άνθρωπο»!

Μην στέκεσαι ακίνητος 

Σίγουρα  η βόλτα, η άσκηση, η ενασχόληση με το κατοικίδιο σου και τα ενδιαφέροντα θα βάλουν στην άκρη τις σκέψεις και όταν θα επανέρθουν θα δεις ότι είναι πιο αδύναμες, άρα και λιγότερο κουραστικές για σένα.

Τόνισε τις νίκες περισσότερο από τις αποτυχίες

Για παράδειγμα, αν σκεφτείς τη φορά που ένιωσες δύσπνοια, ζαλάδα, πόνο στο στομάχι και το αφήσεις να γυρίζει στο μυαλό σου πριν από την επόμενη έξοδο με φίλους γίνεσαι προφήτης της επόμενης εξόδου που θα νιώσεις άσχημα, ενώ αν πεις, «θα βγω σήμερα με κάποιον που περνάω καλά και θα δούμε πως θα πάει» σίγουρα οι πιθανότητες να περάσεις καλά είναι με το μέρος σου.

Κατάλαβε ότι δεν είσαι μόνος

Ακόμα και να είσαι στο βυθό της απόγνωσης και νιώθεις αβοήθητος η συνειδητοποίηση ότι ανήκεις σε ένα σύμπαν που μας χωράει και μας αγκαλιάζει όλους θα σε κάνει να νιώσεις γαλήνη, παύοντας να υπονομεύεις τον εαυτό σου λέγοντας ποιος θα με καταλάβει αφού δεν ξέρει τι περνάω κτλ. Πρώτα από όλα μίλα αν θες να σε καταλάβουν, ένας καλός φίλος ή ακόμη καλύτερα ένας ψύχραιμος παρατηρητής με γνώση όπως για παράδειγμα ένας ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας θα  βοηθήσει στην λεκτική έκφραση των συναισθημάτων σου πράγμα που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα ρίχνοντας με τον τρόπο του στην σκέψη σου τις πρώτες ηλιαχτίδες ελπίδας.

Γίνε ο εαυτός σου και θα δεις

Οι άνθρωποι ως γνωστόν είναι τα μόνα ζώα που προσπαθούν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα άρα όσο πιο πολύ σε γνωρίζεις και σε αποδέχεσαι τόσο περισσότερο θα σε αποδεχτούν οι άλλοι, εάν όμως κρύβεσαι τότε μην γκρινιάζεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν.

Είσαι ο καθρέφτης της ενέργειάς σου

Καθημερινά γίνεσαι μέρος ενός πειράματος, που λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη μπορεί να τον δεις άλλοτε λυπημένο, άλλοτε φοβισμένο, άλλοτε απομακρυσμένο από αυτό που πραγματικά είσαι αν αναρωτηθείς γιατί ο καθρέφτης με δείχνει έτσι θα καταλάβεις ότι απλά αντανακλά αυτό που εσύ νιώθεις είτε αυτό λέγεται θυμός, είτε αυτό λέγεται άγχος είτε αυτό λέγεται αυτολύπηση, ο καθρέφτης δεν είναι παραμορφωτικός είναι επιμορφωτικός για να καταλάβεις αυτό που εσύ νιώθεις, άκουσε τον τι έχει να σου πει και άλλαξε το είδωλο στον καθρέφτη σου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπάρχουν τεχνικές ώστε να διαχειρίζεσαι τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις;

Υπάρχει συναισθηματική διαταραχή που προσελκύει τις αρνητικές σκέψεις;

Σχετικά άρθρα