Τα έργα για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  thumbnail

Τα έργα για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Από σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, φιλοξενεί τα έργα των έξι υποψηφίων καλλιτεχνών για το βραβείο ΔΕΣΤΕ –τη Ναταλί Γιαξή, τον Πέτρο Μώρη, τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Άγγελο Πλέσσα, τον Σωκράτη Σωκράτους και τη Μαρία Χασάπη.


Τι είναι το βραβείο ΔΕΣΤΕ;


Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ ξεκίνησε ως θεσμός το 1999 και έκτοτε απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Βασικός τους στόχος είναι η ανάδειξη της ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών που θα προωθήσει τη σύγχρονη τέχνη.
Ο νικητής επιλέγεται κάθε χρόνο από μια διεθνή εξαμελή κριτική επιτροπή και φέτος θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, όπου ο νικητής θα λάβει και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.


Οι υποψήφιοι


Οι σχέσεις των καλλιτεχνών με τη γλώσσα, το σώμα, το διαδίκτυο και το χώρο είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των καλλιτεχνών της φετινής διοργάνωσης.Άγγελος Πλέσσας: Με τη δουλειά του ο Πλέσσας μιλά για την εποχή του διαδικτύου και προσπαθεί να ενώσει το online με το offline κατανοώντας παράλληλα τη λειτουργία τους.
Πηγή έμπνευσης; Ο Πλέσσας εμπνέεται κυρίως από τα ζητήματα ελευθερίας του διαδικτύου αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή προσωπικότητας που μεταλλάσσεται από τα κοινωνικά δίκτυα.


Ναταλί Γιαξή: H Γιαξή επικεντρώνεται στην καταγραφή του απαρατήρητου, του αυθόρμητου. Τα έργα της είναι απρόβλεπτα, ενώ η σκέψη της σχετικά με το νέο έργο οργανώνεται σε κεφάλαια.
Πηγή έμπνευσης; Η Γιαξή  εμπνέεται κυρίως από το Διαδίκτυο και την Εννοιολογική Γραφή.Σωκράτης Σωκράτους: Το έργο του δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί εύκολα και περιλαμβάνει πληθώρα εκφραστικών μέσων. Εξετάζει τη συλλογική μνήμη, ενώ αγγίζει θέματα ΄πως η απώλεια, η εκτόπιση, η καταστροφή και η σχέση με το περιβάλλον.
Πηγή έμπνευσης; Το περιβάλλον και η κοινωνία είναι η πηγή έμπνευσης του Σωκράτους, είτε πρόκειται για μια κοινωνία σε κρίση όπως η Αθήνα, είτε για μια κοινωνία σε σύγκρουση, όπως η Κύπρος.


Πέτρος Μώρης: Το έργο του Μώρη εξετάζει κυρίως ιστορικές και σύγχρονες εκφάνσεις της εργασίας και της οικονομίας, των συστημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής δημιουργικότητας.
Πηγή έμπνευσης; Το έργο του εμπνέεται από τις υλικές και πολιτισμικές διαδικασίες μετασχηματισμού του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος.Μαρία Χασάπη: Τα έργα της είναι χορογραφίες και περιστρέφονται γύρω από τη σχέση του σώματος και της εικόνας. Τα έργα της διακρίνονται για τη γλυπτική τους απλότητα και την ακρίβειά τους. Η διαδικασία της αφαίρεσης δημιουργεί και μια αντίληψη του σώματος ως θραύσματος.
Πηγή έμπνευσης; Ο χορός και η κίνηση είναι οι βασικές πηγές έμπνευσης του έργου της Χασάπη και δημιουργούν πλήθος συναισθημάτων.


Γιάννης Παπαδόπουλος: Ο Παπαδόπουλος εξερευνά μέσα από αντικείμενα, εκτυπώσεις ή επιτόπιες παρεμβάσεις, νέες σχέσεις ανάμεσα σε σύμβολα και δημιουργεί ερωτήματα, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις.
Πηγή έμπνευσης; Η δουλειά του εμπνέεται κατά κύριο λόγο από την περιέργειά του να ανακαλύψει τον ανθρώπινο νου.


Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διάρκεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.


clickatlife

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X