«Μπλάτερ φύγε»

“Φύγε” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής Bild κάτω από μία φωτογραφία του Τζόζεφ Μπλάτερ, του αφεντικού της FIFA, δίνοντας τον τόνο που επικρατεί στα σχόλια του διεθνούς Τύπου μετά τον σεισμό που προκάλεσε το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
“Ο Νονός”, συνεχίζει στις εσωτερικές σελίδες η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Ευρώπη ταμπλόιντ εφημερίδα ζητώντας την παραίτησή του “στο όνομα εκατομμυρίων φίλων του ποδοσφαίρου”. “Τίποτε δεν μπορεί να του καταλογισθεί προσωπικά, αλλά καλύπτει μία εγκληματική οργάνωση με αντάλλαγμα την διατήρηση της εξουσίας”, αναρωτιέται η Bild.
“Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιάσειστα, ουσιαστικά, χάρη σε πληροφοριοδότες. Ο Μπλάτερ είναι στην πραγματικότητα επικεφαλής μία συμμορίας απατεώνων”, γράφει η ολλανδική De Telegraaf.
“Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά συνδεδεμένος με την κουλτούρα αυτή της διαφθοράς που έχει σημαδέψει το όργανο διακυβέρνησης του πλέον δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο”, γράφει η Syndey Morning Herald της Αυστραλίας, όπου παραμένει το συναίσθημα της ταπεινωτικής ήττας από τη μοναδική ψήφο υπέρ της υποψηφιότητάς της για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 απέναντι στο Κατάρ. Οι συνθήκες ανάθεσής του, καθώς και του Μουντιάλ του 2018 αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας.
“Ο στρατηγός Μπλάτερ προχωρεί την ώρα που ο στρατός της FIFA αποσυντίθεται”, είναι ο τίτλος της πορτογαλικής Publico, ενώ η Diario de Noticias γράφει ότι “οι συλλήψεις της FIFA δεν είναι παρά η αρχή και δεν μπορούν να μείνουν εδώ”.
“Πώς μπορεί να επιβιώσει ο Μπλάτερ”, “Τέλος του ματς”, “Η αρχή του τέλους”, είναι μερικοί από τους τίτλους του βρετανικού Τύπου, που εξαπολύει επίθεση κατά του αφεντικού του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Στην Ιταλία η “Gazzetta dello Sport” γράφει “Το σύστημα Μπλάτερ σείεται”.
Στη Γαλλία, ο τίτλος της Liberation παραπέμπει στην ταινία “Ο Νονός” “Fifa Nostra”, ενώ ο τίτλος της L’ Equipe είναι “Το σκάνδαλο που ξεχείλισε το ποτήρι”, συνοδευόμενος από κύριο άρθρο υπό τον τίτλο “Σαπίλα”.
Στην Αυστρία, το ταμπλόιντ Kronen Zeitung αναρωτιέται: “Ο Μπλάτερ θα είναι ο επόμενος;”, ενώ η Osterreich διαπιστώνει ότι “το ποδόσφαιρο βυθίζεται στα σκάνδαλα”.
“Βρώμικο παιγνίδι” είναι ο τίτλος της Kurier που θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο έπεσε θύμα απαγωγής από την ηγεσία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
“Απάτη στο ποδόσφαιρο” καταγγέλλει η μεγάλη πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, “Κόκκινη κάρτα για τη FIFA” είναι ο τίτλος της Rzeczpospolita.
Ο ελβετικός Τύπος δεν είναι πολύ τρυφερός με τον ελβετό Μπλάτερ. “Πρέπει να φύγει”, είναι πρωτοσέλιδος τίτλος της Le Matin. “Κύριε Μπλάτερ, δρόμο”, γράφει στο κύριο άρθρο της η Tribune de Geneve: “Σήμερα παρουσιάζεται ως πρωταγωνιστής του μεγάλης εσωτερικής κάθαρσης. Γκροτέσκο, προφανώς”. “Ο, τι και να λέει ο πρόεδρος της FIFA, αυτό το πλανητικό σκάνδαλο αμαυρώνει οριστικά το τέλος της ηγεσίας του”, σύμφωνα με την Le Temps.
Στην Ιταλία, όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, το σκάνδαλο της FIFA: “Σεισμός στη FIFA” ( La Repubblica), “Μουντιάλ, 24 χρόνια χρόνια μίζας” (Corriere della Sera).
“Ο πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε, ο βασιλιάς της Ισπανίας απαρνήθηκε τον θρόνο, ο πρόεδρος Σαρκοζί έχασε τις εκλογές, ο Μπλάτερ ανθίσταται”, γράφει η La Stampa.
Μόνο ο ρωσικός Τύπος εντοπίζει στην κρίση αυτήν μία συνωμοσία των αμερικανικών γερακιών που θέλουν να στερήσουν από τη Ρωσία το Μουντιάλ. Για τη Rossiskaya Gazeta, οι χθεσινές συλλήψεις δείχνουν “ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη FIFA…, η οποία λειτούργησε ανεξάρτητα, όπως οφείλει…”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα