Πώς επιδρά ο θυμός στην ερωτική συμπεριφορά  thumbnail

Πώς επιδρά ο θυμός στην ερωτική συμπεριφορά

Το ότι τα αρνητικά συναισθήματα έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική συμπεριφορά είναι γνωστό. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη ερευνά πιο ειδικά συγκεκριμένους τομείς της σεξουαλικής συμπεριφοράς που επηρεάζονται από συχνά συναισθήματα θυμού.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία σε 410 άτομα που βρίσκονταν σε ετεροφυλόφιλη σχέση.


Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα συναισθήματα θυμού επηρεάζουν τη διάθεση για σεξ. Ενώ θα περίμενε κανείς πως ο θυμός θα μείωνε τη διάθεση για σεξ, τα αποτελέσματα ήταν ανατρεπτικά. 

Ο θυμός δεν είχε σημαντική σχέση με τα κίνητρα των ανθρώπων για να κάνουν σεξ. Τα συναισθήματα του θυμού δεν επηρέαζαν ούτε τη διάθεση ούτε την ανάγκη για σεξουαλική ευχαρίστηση. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν τα ίδια τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.


Η ίδια μελέτη ανέδειξε πως ο θυμός είχε σημαντική επίδραση στον τρόπο που κάνει κάποιος σεξ. Συγκεκριμένα, ο θυμός σχετίστηκε σημαντικά με περισσότερο νευρωτικό (αγχωμένο), απρόσωπο και επιθετικό σεξ. 

Η ισχυρότερη σχέση διαπιστώθηκε ανάμεσα στον θυμό και το απρόσωπο σεξ. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν πιο έντονα στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών συγκριτικά με των γυναικών.


Φαίνεται λοιπόν πως η σεξουαλική συμπεριφορά μοιάζει με καμβά, στον οποίο εκφράζονται η προσωπικότητα και τα συναισθήματά μας, ακόμη κι όταν αυτά είναι αρνητικά.


Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης tanea.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X