Τα περιττά κιλά εμπόδιο στην ακτινοθεραπεία του προστάτη thumbnail
Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στους υπέρβαρους και παχύσαρκους άντρες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα περιττά κιλά εμπόδιο στην ακτινοθεραπεία του προστάτη

Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στους υπέρβαρους και παχύσαρκους άντρες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.


Σε μελέτη με 1.442 πάσχοντες από τη νόσο διαπίστωσαν πως τα ποσοστά υποτροπής και θανάτου από τη νόσο ήσαν υψηλότερα σε όσους είχαν περιττά κιλά.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για το πρόβλημα δεν φταίει το σωματικό βάρος καθ’ εαυτό.


«Δεν είναι ότι η ακτινοθεραπεία δεν δρα καθόλου σε αυτούς τους άντρες, απλώς δρα λιγότερο καλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Χόργουϊτζ, επικεφαλής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου FoxChase, στη Φιλαδέλφεια.


«Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς, αλλά ως φαίνεται κάτι συμβαίνει στον οργανισμό όταν κάποιος έχει περιττά κιλά που την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική».


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer», στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές τους καταγράφηκε λίγο μεγαλύτερο (κατά 3%) ποσοστό υποτροπών, καθώς και υψηλότερο ποσοστό (κατά 7%) μεταστάσεως του καρκίνου.


Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης κατά 15% υψηλότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο και κατά 5% υψηλότερο ποσοστό θανάτου από κάθε αιτία.


Οι ερευνητές λένε πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη συχνά δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου τους, με συνέπεια να βασίζονται στην ακτινοθεραπεία για να τον νικήσουν.


Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν μέση ηλικία 68 ετών και έκαναν ακτινοθεραπεία για τοπικό καρκίνο του προστάτη μεταξύ 2001 και 2010. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για τέσσερα χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την παχυσαρκία με φτωχότερη έκβαση των θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ ανάλογα στοιχεία υπάρχουν και για άλλες μορφές της νόσου όπως ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα που οφείλονται οι συσχετίσεις που παρατηρούν.

Το βέβαιον, τώρα πια, είναι ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου και πλέον θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου γι' αυτόν.


tanea

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X