Ο Μισέλ Πλατινί και οι άλλοι

Ο Σεπ Μπλάτερ αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν για την FIFA και ήδη οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του παίρνουν θέση στην εκκίνηση για την κούρσα διαδοχής.
Ο 79χρονος Μπλάτερ που σήμερα διάβασε στα ΜΜΕ ότι έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του FBI –προφανώς ο ίδιος το γνώριζε πολύ πριν το μάθουμε εμείς- υπέβαλε την παραίτησή του και συγκάλεσε έκτακτη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου. Ως τότε θα παραμείνει στη θέση του καθώς το συνέδριο θα γίνει από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, σε ημερομηνία που λίαν συντόμως θα ανακοινωθεί.
Αμέσως μετά την παραίτησή του, οι πιθανές υποψηφιότητες είδαν το φως της δημοσιότητας. Για την ακρίβεια στις περισσότερες περιπτώσεις υποψήφιων, είδαν το φως της δημοσιότητας οι εκτιμήσεις αναλυτών για το ποιοί θα μπορούσαν να είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την προεδρία.
Τέσσερα είναι τα ονόματα που αυτή τη στιγμή φιγουράρουν στους τίλους. Ο πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν που ήταν και τώρα υποψήφιος, ο Λουίς Φίγκο που εγκατέλειψε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Νταβίντ Ζινολά που προέκυψε σήμερα, όπως και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Ζίκο. Πίσωψ ή μάλλον μπροστά από αυτά τα ονόματα φιγουράρει αυτό του νυν προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί.
«Νομίζω ότι ήταν η σωστή κίνηση από τον Μπλάτερ και ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον. Είμαι στη διάθεση των ομοσπονδιών, που θέλουν την αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τη φοβόντουσαν», δήλωσε ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν στο CNN και άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος.
Λίγο αργότερα ήρθε η τοποθέτηση του Βραζιλιάνου σταρ, Ζίκο. Ο 62χρονος, ο οποίος τώρα είναι προπονητής της Γκόα στην ινδική Premier League μίλησε μέσω Facebook και είπε: «Γιατί όχι; Η ζωή μου ήταν πάντα το ποδόσφαιρο. Το πάθος μου αναγνωρίζεται από όλους, ενώ έχω το σεβασμό στην Βραζιλία και τον υπόλοιπο κόσμο. Το συζήτησα σε δείπνο με τη γυναίκα μου. Με στηρίζει όπως και τα παιδιά μου. Υπήρξα υπουργός αθλητισμού, ενώ έχω εμπειρία και από την Ιαπωνία. Πιστεύω πως το ποδόσφαιρο είναι πάνω από την πολιτική. Ξέρω πως αυτή τη στιγμή δεν έχω την υποστήριξη άλλων, όμως είμαι ανοιχτός για την FIFA. Είναι μία ιδέα… ποιος ξέρει».
Οσον αφορά τον Νταβίντ Ζινολά, ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του και δήλωσε στο Sky Sports: «Αυτός ο άνθρωπος ήταν υπό μεγάλη πίεση και τώρα που αποφάσισε να παραιτηθεί είναι μεγάλη ευκαιρία για να αναγεννήσουμε τη FIFA και το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Εκτός των τεσσάρων που θεωρούνται ήδη υποψήφιοι υπάρχει και ο Μισέλ Πλατινί. Για πολλούς, οι εξετάσεις που έδωσε στην OYEFA θεωρούνται το καλύτερο…διαβατήριο για να βρεθεί στον προεδρικό θώκο της FIFA. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να εξασφαλίσει υποστηρικτές και εκτός Ευρώπης. Θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια ο διάδοχος του Μπλάτερ αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Γάλλος υπήρξε υποστηρικτής της ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, μια διαδικασία που συνέβαλε στην πτώση του Μπλάτερ.

Σχετικά άρθρα