Αναστασίου: «Θέλουμε μια προσωπικότητα στην άμυνα»

Τον απολογισμό της σεζόν που τελειώνει έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Αναστασίου τονίζοντας ότι τόσο η ομάδα όσο και ο ίδιος έχουν προοδεύσει, έχουν ωριμάσει και στοχεύουν ακόμη ψηλότερη τη νέα σεζόν. Παραδέχθηκε επίσης ότι χρειάζεται ένας ηγέτης στην άμυνα, τον οποίο αναζητούν οι Πράσινοι, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.
Αναλυτικά όσα είπε στη κάμερα της Nova ο προπονητής του Παναθηναϊκού:
Κόουτς ήταν μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα, πολλές συγκινήσεις, ξεκίνησε αρκετά νωρίς, τι μένει από όλη αυτή την αγωνιστική περίοδο; Από το περσινό καλοκαίρι μέχρι και τώρα;
“Μένει ότι εξελιχθήκαμε, ότι ωριμάσαμε. Πλέον σαν ομάδα έχουμε μάθει μέσα στο γήπεδο να έχουμε τον προσανατολισμό, έχουμε την κατεύθυνση, ξέρουμε τι ζητάμε, ξέρουμε πως να δημιουργούμε πρόβλημα στον αντίπαλο και ξέρουμε πως να αξιοποιούμε και να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες μας σαν ομάδα. Το επόμενο που μας μένει και πρέπει να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε είναι η διάρκεια, καθώς είναι σημαντικό σε αυτό το επίπεδο να έχουμε διάρκεια.
Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν αποκτήσει εμπειρία στην ομάδα, που θα αποτελέσουν τον κορμό για τα επόμενα χρόνια. Έχουν μπει οι βάσεις και το σημαντικό είναι να κάνουμε τα βήματα για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, που σημαίνει να κερδίζουμε τίτλους και να μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη από πλευράς αποτελεσμάτων”.
Μένει και μια μικρή πικρία γιατί φτάσατε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, προσπαθήσατε να κάνετε την υπέρβαση;
“Προσπαθήσαμε και δεν θέλω να μπαίνω στην διαδικασία στο ότι δεν μας άφησαν ή όχι αλλά το θέμα είναι ότι δείξαμε μέσα στο γήπεδο τουλάχιστον εμείς αγωνιστικά ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε δεν έγινε αυτό και δυστυχώς μας μένει μια πικρία γιατί δεν μπορέσαμε να το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Του χρόνου ο στόχος είναι να το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους”.
Στα θετικά είναι ασφαλώς πως η ομάδα έχει αποκτήσει μια πολύ δυνατή χημεία, έχει δείξει σημαντικά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά και η παρουσία της στα πλέι οφ;  
“Βέβαια γιατί ουσιαστικά αυτό που είχα πει και την άλλη φορά μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ αν δούμε ότι από πλευράς ονόματος και εμπειρίας ο Μπεργκ και οι Πέτριτς, Πράνιτς ουσιαστικά είναι οι πιο έμπειροι παίκτες της ομάδας και τα πλέι οφ στην ουσία τα κερδίσαμε χωρίς την μεγάλη συμμετοχή των τριών αυτών ποδοσφαιριστών.
Αποτελεί κέρδος και τα παιδιά πλέον ωριμάζουν. Βλέπουμε για παράδειγμα τον Χάρη Μαυρία ο οποίος ήταν παίκτης γραμμής ότι εξελίσσει το παιχνίδι του και μπορεί να παίξει ανάμεσα στις γραμμές, μπορεί να παίξει σαν δεύτερος επιθετικός, μπορεί να παίξει στον άξονα. Με τον Κουτρουμπή που έπαιξε σε μια καινούρια θέση και φάνηκε σαν να παίζει χρόνια εκεί.
Τον Νίνη ο οποίος έδειξε μια σταθερότητα και μια διάρκεια. Όλοι ξέραμε ποδοσφαιρικά ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης και έχει ποιότητα αλλά το σημαντικό είναι η διάρκεια, την οποία την έβγαλε. Το ίδιο και ο Καρέλης και πολλά άλλα παιδιά, ο Ταυλαρίδης που στην ηλικία που είναι κάποιοι άλλοι ίσως θα έλεγαν ότι πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο και όμως δείχνει με την προσπάθεια και την καθημερινή δουλειά σε αυτό το επίπεδο μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός.
Και παράλληλα όλα τα άλλα παιδιά, αυτοί που αγωνίστηκαν έκαναν το καλύτερο δυνατό και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος και αυτό θα είναι σαν βάση και σαν αρχή για την επόμενη σεζόν”.
Στα αρνητικά θα βάζατε την απώλεια του Κυπέλλου και το ότι με εξαίρεση το κακό παιχνίδι με την Εστορίλ δεν πήρατε θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη παρά την καλή εικόνα που είχατε;
“Αν το δούμε από πλευράς καθαρά αποτελεσμάτων στην Ευρώπη αποτύχαμε αλλά αν το δούμε από καθαρά πλευράς αποτελεσμάτων. Αν το δούμε σαν παιχνίδι, κοιτάζοντας τα στοιχεία που είχαμε εμείς και οι ομάδες που αγωνιστήκαμε θεωρώ ότι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για όλους μας και ότι τον επόμενο χρόνο σίγουρα θα είμαστε καλύτεροι αυτό είναι δεδομένο.
Για το Κύπελλο θέλαμε πάλι να το διεκδικήσουμε και ήταν το ματς με την Ξάνθη ίσως το πιο κακό μας παιχνίδι στο ελληνικό πρωτάθλημα, γενικά στην παρουσία μας στην Ελλάδα, στις εσωτερικές διοργανώσεις γιατί ουσιαστικά δεν δημιουργήσαμε ούτε μια ευκαιρία. Ήμασταν πάρα πολύ κακοί και δεν αξίζαμε την πρόκριση.
Ήταν κρίμα γιατί είχαμε τις δυνατότητες να φτάσουμε και πάλι στον τελικό. Αλλά ήταν και σε μια περίοδο που είχαμε παίξει σε 25 μέρες 9 ματς και ήταν πολύ δύσκολο για τα παιδιά αλλά αυτό συνέβη και τώρα δεν αλλάζει τίποτα. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα ωριμάζει, προχωράει, εξελίσσεται. Σίγουρα είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα, σίγουρα κάναμε λάθη όλοι μας αλλά το σημαντικό είναι ότι εξελισσόμαστε και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι”.
Για τον κόουτς Αναστασίου πως ήταν η δεύτερη του χρονιά ως προπονητής, βραβευθήκατε και πάλι ως καλύτερος προπονητής, νοιώθετε ότι εξελιχθήκατε και εσείς;
“Πάρα πολύ. Αρκετά και αυτό που είπα, προσπαθώ για τον εαυτό μου αλλά και το σημαντικό για την ομάδα και τους συνεργάτες μου είναι να βρίσκουμε τρόπους και να γινόμαστε καλύτεροι και σαν ομάδα προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις, βάλαμε στον πρώτο χρόνο τα στοιχεία εκείνα που θέλαμε που αφορούσαν πάρα πολύ την φυσική κατάσταση, το τεχνικό κομμάτι αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας.
Φέτος προσθέσαμε σε αυτά και την τακτική η οποία μας έδωσε πάρα πολλές λύσεις στο φετινό πρωτάθλημα και ο επόμενος στόχος είναι για όλους μας αλλά και για μένα και τους συνεργάτες μου να βελτιώσουμε τις λεπτομέρειες και να γίνουμε καλύτεροι”.
Για τη νέα σεζόν ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ και με την έλευση του Εσιέν και με το γεγονός ότι η ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο και ξέρει και ο κόσμος τις δυνατότητες που έχει αλλά και το γεγονός ότι έχουν γίνει ολοκληρωθεί οι περισσότερες μεταγραφές, σας διευκολύνει ενόψει της προετοιμασίας;
“Είναι σημαντικό να έχεις τουλάχιστον το 90-95% των παικτών που θα δουλέψεις στην διάρκεια της σεζόν από την αρχή γιατί εκεί θα μπουν οι βάσεις και είναι σημαντικό ότι ο σχεδιασμός πηγαίνει καλά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα γιατί μπορεί να υπάρχουν προοπτικές και κάποιες προτάσεις για κάποιους παίκτες μας και θα πρέπει να τις σκεφτούμε. Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι και τουλάχιστον δείχνουμε αυτή τη στιγμή ότι είμαστε καλά και προσπαθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται η ομάδα να είναι ολοκληρωμένη όσον αφορά το ρόστερ για την έναρξη της καινούριας σεζόν”.
Όταν είχατε έρθει στον Παναθηναϊκό είχατε πει πως θέλετε έναν ηγέτη σε κάθε γραμμή, ο Μπεργκ είναι στην επίθεση, ο Εσιέν στην μεσαία γραμμή, ψάχνετε έναν και για την άμυνα;
“Είναι σημαντικό στον άξονα να έχεις παίκτες ποιοτικούς και παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρία. Χρειαζόμαστε μια προσωπικότητα πίσω στην άμυνα, κοιτάζουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό γιατί σημαντικό για εμάς είναι ο παίκτης που θα έρθει είναι να έχει τα χαρακτηριστικά που θα ταιριάζουν ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο παιχνίδι το δικό μας και παράλληλα να έχει και τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να μπορέσει να μπει στα αποδυτήρια τα δικά μας γιατί για εμάς προσωπικά παίζει μεγάλο ρόλο και η συμπεριφορά του αθλητή και όχι μόνο το αγωνιστικό καθαρά”.
Στο μεταγραφικό κομμάτι θα ασχοληθείτε και με άλλες περιπτώσεις ή θεωρείτε ότι με έναν αμυντικό κλείνει ο μεταγραφικός σχεδιασμός και αν προκύψει κάτι καλώς;
“Αυτό που είπα και πριν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί μετά την φετινή πορεία που είχαν αρκετά από τα παιδιά τα δικά μας σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και αν προκύψει κάτι να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί να πάρουμε έναν αμυντικό και βλέπουμε”.
Λίγες μέρες ξεκούρασης θα ξεκινήσετε πολύ νωρίς την προετοιμασία, οι στόχοι ενόψει της νέας σεζόν ασφαλώς είναι το πρωτάθλημα, είναι και η υπέρβαση με την συμμετοχή στους ομίλους του Champions League; Μπορεί να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο;
“Πάντα όταν είσαι στον Παναθηναϊκό το σκέφτεσαι αυτό το πράγμα. Το σημαντικό είναι φέτος να είμαστε πιο έτοιμοι και το σίγουρο ότι θα είμαστε πιο ώριμοι. Θα εξαρτηθεί και από τον αντίπαλο, είναι μια δύσκολη περίοδος για όλες τις ομάδες όχι για τον Παναθηναϊκό μόνο αλλά για όλες τις ομάδες που παίζουν εκείνη την περίοδο, τέλη Ιουλίου, στα προκριματικά αλλά έχουμε σαν στόχο πάντα να πάμε όσο ποιο ψηλά γίνεται.
Ξέρουμε ότι από τη στιγμή που συμμετέχουμε στα προκριματικά του Champions League αν θέλουμε να παίξουμε στους ομίλους του Champions League θα πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς και να είμαστε αυτοί που πρέπει. Έχουμε εμπιστοσύνη ξέρουμε ότι έχουμε δυνατότητες, έχουμε πλέον σαν ομάδα τα στοιχεία για να μπορούμε να κοντράρουμε αντιπάλους δυνατούς και μέσα στο γήπεδο θα φανούν όλα. Αυτός που θα θέλει να μας κερδίσει ή να μας αποκλείσει θα πρέπει να ματώσει. Και μεις ανάλογα αν θέλουμε να περάσουμε. Οπότε θα είναι καθαρά να είμαστε ποιο “mental” έτοιμοι”.
Η μεταγραφή του Εσιέν αλλάζει την πολιτική του Παναθηναϊκού ή παραμένει το πλάνο και με την αξιοποίηση νέων παιδιών; Σκέφτεστε και στο μέλλον να ανέβουν νέα παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα;
“Δεν θα αλλάξουμε την φιλοσοφία μας επειδή πήραμε έναν παίκτη, ένα μεγάλο όνομα. Το σημαντικό ήταν να κάναμε μια προσθήκη γιατί θέλαμε έναν παίκτη με προσωπικότητα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, με εμπειρία και με παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας παίκτης θα αλλάξει γενικά την όλη εικόνα της ομάδας. Θα κοιτάξουμε να βοηθήσει και αυτός με το παιχνίδι του και με την συμπεριφορά του την ομάδα και τους νέους παίκτες αλλά η φιλοσοφία δεν αλλάζει, παραμένει.
Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι να δίνει πάντα τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να εξελιχθούν και παράλληλα αυτοί που πραγματικά έχουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα που έχουμε στην ακαδημία μας να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα γιατί αυτό είναι και το λογικό και έτσι πρέπει να λειτουργεί και το κλαμπ”.
Όταν πήρατε στις τύχες σας τον Παναθηναϊκό είχατε φανταστεί ότι θα έχετε υπό την καθοδήγηση σας παίκτες όπως ο Εσιέν, ο Μπεργκ, ο Πράνιτς, ο Πέτριτς, ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει διαδρομή στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
“Όταν ασχολείσαι με την προπονητική και δουλεύεις σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ σίγουρα ξέρεις ότι θα συνεργαστείς με μεγάλα ονόματα και παίκτες με έντονη προσωπικότητα, και παίκτες που έχουν παραστάσεις από υψηλό επίπεδο.
Δεν είχα σκεφτεί τα ονόματα, αλλά ήξερα ότι θα συνεργαστώ, και έχω συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα αλλά το σημαντικό είναι ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τους παίκτες, τους ρόλους που θα τους αναθέσεις και από εκεί και πέρα κατά πόσο οι ίδιοι ανταποκρίνονται και θέλουν να το δείξουν μέσα στο γήπεδο.
Γιατί αυτό που τόνισα στα παιδιά από την πρώτη μέρα, είτε είναι κάποιο μεγάλο όνομα, είτε κάποιος νέος σε ηλικία, το σημαντικό είναι να δουλεύει, να προσπαθεί να εξελίσσεται, να γίνεται καλύτερος και από εκεί και πέρα σαν ομάδα πάντα μπορούμε να κάνουμε βήματα. Γιατί ένας παίκτης μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι, όχι τουλάχιστον στην ομάδα την δικιά μας”.
Δεν το ανέφερα ως προσωπικό στόχο γιατί είναι λογικό καθώς έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν με σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Βλέποντας όμως τον Παναθηναϊκό την πρώτη χρονιά, με περιορισμένο μπάτζετ, με αρκετά νέα παιδιά στην προετοιμασία και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει επίπεδο σκαλοπάτι, σκαλοπάτι και φτάνει σε ένα σημείο όπου θυμίζει Παναθηναϊκό του παρελθόντος;
“Κάνοντας τέτοιες μεταγραφές όπως του Εσιέν σίγουρα η δυναμική του κλαμπ και το στάτους αλλάζει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Εσιέν από το εξωτερικό τουλάχιστον δεν μπορώ να πω πόσα άτομα με έχουν ενοχλήσει και μου έχουν δώσει συγχαρητήρια γιατί δεν το περίμενε κανείς.
Αυτό δείχνει και την απήχηση που είχε η μεταγραφή του Εσιέν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα για εμάς είναι σημαντικό γιατί μπήκε ένας παίκτης που έχει παραστάσεις από υψηλό επίπεδο και μεγάλες διοργανώσεις αλλά παράλληλα μπήκε και ένα παιδί που είναι άριστος χαρακτήρας.
Όπως είπα και πριν για εμάς είναι σημαντικό να έρθει κάποιο μεγάλο όνομα στην ομάδα είναι παραπάνω από καλοδεχούμενο αλλά αν έχει και τα στοιχεία εκείνα που για εμάς παίζουν μεγάλο ρόλο, ο χαρακτήρας, κάνει ευκολότερη την δουλειά την δική μας και την προσαρμογή του στην ομάδα. Οπότε είναι ο στόχος να γίνει η ομάδα ξανά Παναθηναϊκός και στην Ευρώπη. Κάνοντας τέτοιου είδους μεταγραφές και παίζοντας και καλό ποδόσφαιρο πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά”.
Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι υπάρχει και παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο, θα παίξει για την ιστορία του και μην ξεχνάμε ότι παίζονται πάρα πολλά. Πολλές απουσίες, πολλά νέα παιδιά τι θα δούμε στο Περιστέρι;
“Θα δούμε μια ομάδα που θα μπει μέσα στο γήπεδο να κερδίσει. Θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές λόγω των απουσιών αλλά αυτοί που έχουν μείνει πίσω και αυτοί που θα παίξουν θα είναι ένα κίνητρο για αυτούς για να δείξουν ότι πραγματικά δικαίως φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και παράλληλα να κάνουν τη δουλειά τους.
Γιατί είναι επαγγελματίες, σίγουρα είναι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν και πάντα υπάρχει μια χαλαρότητα από την στιγμή που έχουν επιτευχθεί οι στόχοι αλλά από την άλλη αυτό που είπα στα παιδιά ότι έχει σημασία εμείς να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι, γιατί είμαστε επαγγελματίες, εκπροσωπούμε ένα μεγάλο κλαμπ και το σημαντικό είναι να κάνουμε την δουλειά μας.
Από εκεί και πέρα αν ο αντίπαλος είναι καλύτερος αγωνιστικά τότε θα είναι κάτι που θα είναι δύσκολο να αποδεχτούμε μια ήττα αν έλθει αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι, να κάνουμε το παιχνίδι μας και να κοιτάξουμε να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς”.
Κλείνοντας θα ήθελα ένα μήνυμα για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που βρίσκεται κοντά σας από την πρώτη στιγμή, στηρίζει την ομάδα, γεμίζει την Λεωφόρο, σας δίνει δύναμη, το δείχνετε και με τα αποτελέσματα ότι είστε πολύ διαφορετικοί στην Λεωφόρο;
“Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την στήριξη, έχουν κάνει αρκετή υπομονή και είναι θα έλεγα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ομάδα να έχει την στήριξη που είχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτό που θέλω να πω είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν την ομάδα γιατί τα παιδιά προσπαθούν, θέλουμε όλοι το καλύτερο δυνατόν και θα κοιτάξουμε πάνω απ’ όλα να πετύχουμε τους στόχους μας για να τους κάνουμε και αυτούς χαρούμενους γιατί ξέρω ότι μετά από αρκετά χρόνια λειψυδρίας από τίτλους θα είναι σημαντικό για την ομάδα την επόμενη σεζόν να κάνει αυτό που πρέπει, να χαρεί και ο κόσμος, να χαρούμε και εμείς οι ίδιοι.
Και το κυριότερο χωρίς ακρότητες, χωρίς βιαιότητες γιατί είδαμε πολλά άσχημα πράγματα στα ελληνικά γήπεδα και κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτό να αλλάξει και νομίζω ότι οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε την εικόνα μας ως προς το καλύτερο και να είναι το γήπεδο σαν ένα μέρος που θα έρθει κάποιος για απολαύσει ένα θέαμα, ένα σόου και όχι να πάει ουσιαστικά να βγάλει όλα τα προβλήματα του ή γενικά ότι άσχημο υπάρχει γύρω του. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και θα τους περιμένουμε την καινούρια σεζόν πολλούς περισσότερους και όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε επιτυχίες”.

Σχετικά άρθρα