Νόσος Καβασάκι. Τι είναι, πού οφείλεται και ποια η σχέση της με τον κορωνοϊό…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μελετά την πιθανή σχέση που μπορεί να έχει η νόσος Καβασάκι, το φλεγμονώδες σύνδρομο που προσβάλλει τα παιδιά και έχει προκαλέσει τον πρώτο θάνατο στη Γαλλία, με τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα 9χρονο αγόρι που πέθανε στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, στις 8 Μαΐου από εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από καρδιακή προσβολή, όπως δήλωσε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπειας του νοσοκομείου Λα Τιμόν. Ορολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι αυτό το παιδί «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε αναπτύξει τα συμπτώματα της Covid-19.

Πόσο πιθανή είναι η σχέση της νόσου Καβασάκι με τον κορωνοϊό;

Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με τη νόσο Covid-19. «Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορωνοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, όπως υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα».

Τι είναι η νόσος Καβασάκι;

Πρόκειται για μια οξεία συστηματική αγγειίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να εξελιχθεί σε διατάσεις (ανευρύσματα) οποιασδήποτε αρτηρίας μεσαίου μεγέθους, κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών θα παρουσιάσει μόνο οξεία συμπτώματα χωρίς καρδιακές επιπλοκές.

Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εδώ και εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19. Μετά έναν πρώτο συναγερμό στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία, αν και οι θάνατοι είναι σπάνιοι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου είναι υψηλός πυρετός, κοιλιακοί πόνοι και πεπτικές διαταραχές, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα και η γλώσσα που κοκκινίζει, πρήζεται και αποκτά μια όψη που μοιάζει με βατόμουρο. Τα συμπτώματα μοιάζουν στη νόσο Καβασάκι, η οποία προσβάλλει τα παιδιά και προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Η νόσος Καβασάκι ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Και εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, με τη βαρύτητά της να ποικίλει από ασθενή σε ασθενή: η οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες) όπου υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα, η υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα) και η φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα).

Μάλιστα, μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα). Είναι πιθανό να παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών και ίσως συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Πού οφείλεται αυτή η νόσος;

Να σημειωθεί πως δεν είναι κληρονομική αν και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Πρόκειται για μια ασθένεια τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και υπάρχουν υποψίες ότι λοιμογόνοι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα.

Μια υπερευαισθησία ή μια διαταραγμένη ανοσολογική απάντηση, η οποία πιθανώς προκαλείται από έναν λοιμώδη παράγοντα (συγκεκριμένους ιούς ή βακτήρια), μπορεί να ξεκινήσει μια φλεγμονή με αποτέλεσμα τη βλάβη των αγγείων σε ορισμένα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υγιεινή διατροφή σε 3 βήματα! Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις συνήθειές μας;

«Τι να κάνω αν το παιδί μου νοσήσει με κορωνοϊό;» Ο απαραίτητος οδηγός για την επιστροφή στα σχολεία…

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα