Οι τροφές – κλειδιά για μια ισορροπημένη δίαιτα! Πώς θα τα καταφέρεις;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την εξάπλωση του κορωνοϊού ως πανδημία. Ήδη γίνεται λόγος για τη «μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Έτσι, το Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντιλαμβανόμενο την κοινωνική ευθύνη που έχει απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, προχώρησε στην ανακοίνωση κάποιων βασικών συμβουλών, για τη διατροφή και την υγεία κατά το διάστημα παραμονής στο σπίτι, τις οποίες επιμελήθηκε ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οδυσσέα Ανδρούτσο και τους Δρ. Μαρία Βλαχάβα και Πόπη Γεωργακούλη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να μπορεί να μας προστατεύσει ή να θεραπεύσει από τη νόσο COVID-19. «Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι η καλύτερη ασπίδα πρόληψης. Η πρόσληψη, ωστόσο, των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνη C,βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνες Β6 & Β12, βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, σελήνιο, φυλικό οξύ, σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός) μέσω της διατροφής αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού».

Υπάρχουν συμβουλές για πλήρη και ισορροπημένη διατροφή;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής για τον υγιή πληθυσμό είναι οι παρακάτω:

  • Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Συμβουλευθείτε τους ειδικούς για την ποσότητα τροφής που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως, ώστε να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες. Γενικά, μειώστε λίγο την ποσότητα κάθε γεύματος σε σχέση με αυτή που συνηθίζατε να τρώτε, λόγω της μείωσης στη φυσική σας δραστηριότητα.
  • Καταναλώστε τροφή χωρίς να βλέπετε τηλεόραση και γενικά χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από το γεύμα.
  • Καταναλώστε καθημερινά ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.
  • Καταναλώστε καθημερινά ελεγχόμενη ποσότητα αμυλούχων υδατανθράκων. Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες είναι καλή πηγή ενέργειας και πολλών θρεπτικών συστατικών. Στους αμυλώδεις υδατάνθρακες συμπεριλαμβάνονται τα δημητριακά πρωινού, η βρώμη, τα μακαρόνια, το ψωμί, το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες. Προτιμάτε τα ολικής άλεσης προϊόντα που είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρούτα (ιδίως μεταξύ των κυρίως γευμάτων) και λαχανικά (σε κάθε κύριο γεύμα, συνοδευόμενα από ελεγχόμενη ποσότητα ελαιόλαδου). Προτιμήστε ποικιλία εποχικών φρούτων και λαχανικών, όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα άγρια μανιτάρια, τα καρότα, η κόκκινη πιπεριά και το λάχανο.
  • Καταναλώστε καθημερινά πρωτεΐνες από όσπρια, άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), κοτόπουλο, ψάρια, θαλασσινά και αυγά. Αποφύγετε το τηγάνισμα.
  • Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (τουλάχιστον 1 φορά να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα, γαύρος, σολομός, σκουμπρί, κολιός).
  • Καταναλώστε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ζωικά ή εναλλακτικά φυτικά ροφήματα (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου).
  • Καταναλώστε καθημερινά μια μικρή ποσότητα (π.χ. μία χούφτα) ξηρούς καρπούς (π.χ. ως ενδιάμεσο γεύμα, στις σαλάτες κλπ).
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς, καταναλώνοντας νερό και άλλα ροφήματα (χωρίς ζάχαρη).
  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια (π.χ. αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη, γλυκά, αλμυρά σνακ, υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, κλπ).
  • Προσθέστε στη μαγειρική μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.

Μπορείτε επίσης, να συμβουλευθείτε τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για τις ειδικές ανά ηλικιακή ομάδα διατροφικές συστάσεις ενώ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί και οι καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς, συστήνεται η αυστηρή προσκόλληση στις διατροφικές συστάσεις που έχουν λάβει από την ομάδα επιστημόνων υγείας που τους περιθάλπουν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τα μάτια; Η δίαιτα… κλειδί!

Δίαιτα από το σπίτι; Και όμως γίνεται! Οι τροφές που προσφέρουν την… απόλυτη προστασία!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα