Σφαιρόπουλος: «Οι παίκτες είναι… παιδιά μου»

«Έχω βρει την ομάδα μου για χρόνια», τόνισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sportday. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε για το σχεδιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν, το μέλλον του Κώστα Σλούκα αλλά και για τη νοοτροπία που κατάφερε να περάσει στους “ερυθρόλευκους”.
Αναλυτικά ο Έλληνας τεχνικός μίλησε:
Για τη διατήρηση του κορμού: «Το μοντέλο που υπάρχει σε αυτή την ομάδα είναι ήδη επιτυχημένο. Σίγουρα, υπάρχουν στην αγορά πιο ποιοτικοί παίκτες από αυτούς που έχουμε, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα ταιριάξουν με το σύστημα, τον χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας μας. Πολλές φορές στον αθλητισμό έχουμε δει παίκτες μεγάλης εμβέλειας που δεν μπορούν να αποδώσουν. Γιατί λοιπόν να βάλουμε αυτό το ρίσκο, από τη στιγμή που είμαστε πρωταθλητές και συμμετείχαμε στον τελικό της Ευρωλίγκας; Αφού ξεκαθαρίσει το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν, θα δούμε τι θα χρειαστεί».
Για το τι θα συμβούλευε τον Σλούκα αν ήταν πατέρας του: «Στους παίκτες μου μιλάω σαν πατέρας και αυτό νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό. Τους λέω αυτά που λέω και στα παιδιά μου, στο αίμα μου. Οι παίκτες είναι… παιδιά μου και όλη τη χρονιά είχαμε κουβέντες και συζητήσεις. Για το πώς πρέπει να είναι στη ζωή τους, το πώς πρέπει να σκέφτονται και ποιο είναι το συμφέρον τους, σε συνδυασμό με της ομάδας. Ο Κώστας λοιπόν, ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει…».
Για το τι άλλαξε και ήρθε το 5-0 επί του Παναθηναϊκού: «Εγώ ήμουν στον Ολυμπιακό τρία χρόνια. Πάντα προσπαθούσαμε να βρούμε δικαιολογίες τότε. Ήξερα καλά πως τέτοιες δεν υπάρχουν Εσύ πρέπει να κάνεις αυτό που οφείλεις να κάνεις και μετά οι άλλοι θα πουν αν η διαιτησία δεν ήταν καλή. θα το πει όλος ο κόσμος, δε θα τα πούμε εμείς. Εμείς παίζουμε μέσα στο γήπεδο. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να δουλέψει η ομάδα απερίσπαστα, χωρίς επιρροές από τα γύρω-γύρω, τον Τύπο και την πίεση του κόσμου. Όλα αυτά δεν πρέπει να μας βγάζουν από τον τρόπο λειτουργίας μας μέσα στο γήπεδο και από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ακόμα και όταν χάνεις ένα ελεύθερο σουτ ή… δέκα βολές, δεν πρέπει να εκνευρίζεσαι και να χάνεις τη συγκέντρωσή σου. Έτσι είναι η ιδιοσυγκρασία μου και οι παίκτες μπαίνουν σε αυτόν τον τρόπο κατεύθυνσης. Τα στοιχεία της ηρεμίας και της αυτοπεποίθησης είναι σημαντικά».
Για τη συνέπεια της ομάδας: «Το σημαντικό είναι ότι δεν κάναμε μέσα στη σεζόν αγωνιστική “κοιλιά”. Η ομάδα αυτούς τους οκτώ μήνες δεν έκανε σε κανένα σημείο σερί ήττες. Δεν περάσαμε αγωνιστική κρίση. Όταν χάνεις π.χ. δύο συνεχόμενα παιχνίδια, αρχίζει η γκρίνια και χωρίς να το… καταλάβεις, χάνεις και το τρίτο Αυτό ευτυχώς, δεν το είχαμε».
Για τη διατήρηση του ρόστερ: «Είμαι κατά των αλλαγών μέσα στη σεζόν, θεωρώ πως είναι καλύτερο να λύσω ένα πρόβλημα εκ των έσω. Με έναν παίκτη που τον ξέρω και αμέσως θα πάρει τον ρόλο αυτού που θα αντικαταστήσει. Αυτό σου δίνει αμέσως πλεονέκτημα. Επίσης πιστεύω πως, εκτός του ότι ο καινούργιος θα χρειαστεί έναν-ενάμιση μήνα προσαρμογής, δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που θα μπουν στην ομάδα στη μέση της χρονιάς και θα μπορούν να ανταποκριθούν. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτες πρώτης γραμμής και αυτοί π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, παίζουν σε άλλες ομάδες. Πρέπει να είναι ειδικές οι καταστάσεις και οι συγκυρίες για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Δε μπορείς όταν έχεις ένα από τα καλύτερα υλικά όπως αυτό του Ολυμπιακού να κοιτάξεις να φέρεις έναν άλλον παίκτη λόγω τραυματισμού. Μόνο αν είναι κάποιος που θα μπει και θα κάνει τη διαφορά».
Για το αν ανεβαίνει ο πήχης από τη φετινή επιτυχία: «Καθόλου δεν τον ανεβάζει, νιώθω ακριβώς το ίδιο με την πρώτη μέρα. Τις ευθύνες και την πίεση στον εαυτό μου τη βάζω εγώ και όχι η επιτυχία ή η αποτυχία. Εγώ θέλω ανταγωνιστικότητα και να λειτουργώ υπό αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και όταν πάω να βάψω έναν φράχτη, θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Όχι όπως ένας επαγγελματίας, αλλά θα προσπαθήσω να μην κάνω… τσαπατσουλιές ή να αφήσω κενά. Η νέα χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Καμία ομάδα δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο ότι θα πηγαίνει στα Final Four ή θα παίρνει το πρωτάθλημα. Άρα ξεκινάμε με αφετηρία το μηδέν, θα αρχίσουμε να… τρέχουμε για να δούμε ποιος θα βγει πρώτος. Όλοι ξέρουν πλέον πως ο Ολυμπιακός είναι πιο δυνατός και υπολογίσιμος και το κίνητρο τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η δουλειά μας θα είναι λοιπόν πιο δύσκολη και πρέπει να βελτιωθούμε όλοι».
Για το αν θα μείνει στον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια: «Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα, είναι τιμή για μένα που με εμπιστεύτηκε και ακόμα μεγαλύτερη τώρα που ο κόσμος λέει αυτό το πράγμα για μένα. Και εγώ ακριβώς έτσι αισθάνομαι, πως έχω βρει την ομάδα μου για χρόνια».

Σχετικά άρθρα