Πόσο άλλαξες… (video)

Ήταν 24 Ιουνίου 2014 όταν η Εθνική μας ομάδα έγραφε μία ακόμα χρυσή σελίδα στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας της. Στο στάδιο “Καστελάο” της Φορταλέζα οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έριχναν στο… καναβάτσο τα “αστέρια” της Ακτής Ελεφαντοστού και πανηγύριζαν για πρώτη φορά την πρόκριση της “γαλανόλευκης” στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το ματς για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αντικατάσταση του Παναγιώτη Κονέ στο 13′ από τον Ανδρέα Σάμαρη λόγω τραυματισμού ενώ το ίδιο συνέβη και στο 24′ όταν ο Παναγιώτης Γλύκος πέρασε στη θέση του Ορέστη Καρνέζη. Ωστόσο, οι Έλληνες “πολεμιστές” δεν πτοήθηκαν. Στο 33′ η Εθνική είχε δοκάρι με τον Χολέμπας και λίγο πριν από το φινάλε του ημιχρόνου άνοιξε το σκορ με τον Σάμαρη, ο οποίος συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Σαμαρά και νίκησε στο τετ α τετ τον Μπαρί.

Στο δεύτερο μέρος η “γαλανόλευκη” πίεσε ασφυκτικά για το δεύτερο γκολ. Στο 68′ είχε δοκάρι με τον Γιώργο Καραγκούνη και αρκετές ακόμα σημαντικές ευκαιρίες όμως, κόντρα στη ροή του αγώνα και σε μια στιγμή αδράνειας της ελληνικής άμυνας οι Ιβοριανοί ισοφάρισαν στο 74′ με τον Μπονί. Το γκολ δεν “έριξε” του διεθνείς. Στο 80′ ο Βασίλης Τοροσίδης τράνταξε το δοκάρι της Ακτής και στις καθυστερήσεις ήρθε η λύτρωση. Ο Σαμαράς ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Σιό, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και ο Έλληνας επιθετικός ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση και με ολύμπια ψυχραιμία έστειλε την μπάλα στα δίκτυα για το τελικό 2-1! Η Ελλάδα στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου!

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Αποκλεισμός από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι στους “16” του Μουντιάλ και 6 ήττες και 2 ισοπαλίες στα προκριματικά του EURO 2016. Η ιστορική νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού έναν χρόνο πριν έμελλε να είναι και η τελευταία για την Εθνική ομάδα μέχρι σήμερα και πλέον η “γαλανόλευκη” καλείται να κάνει restart με δεδομένο ότι δεν θα είναι παρούσα στα γήπεδα της Γαλλίας το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα