Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Παθολογία / Προσοχή – Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση
Προσοχή - Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση thumbnail
Οι επιστήμονες τόνιζαν ότι η γήρανση έρχεται όταν τα κύτταρα μας σταματούν να αναπλάθονται και τα όργανα του σώματός μας πέφτουν σε ρυθμούς.

Προσοχή – Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση


Οι επιστήμονες τόνιζαν ότι η γήρανση έρχεται όταν τα κύτταρα μας σταματούν να αναπλάθονται και τα όργανα του σώματός μας πέφτουν σε ρυθμούς.


Σύμφωνα με μελέτη όμως, η αυπνία είναι ένας βασικός εχθρός της νεότητας μας και επιφέρει τη γήρανση νωρίτερα από το φυσιολογικό. Μελέτη του κέντρου UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology του Λος Άντζελες, σε 29 ενήλικες από 61-86 ετών, έδειξε ότι μόλις μία νύχτα μερικής στέρησης ύπνου ενεργοποιεί μοτίβα γονιδιακής έκφρασης στα PBMCs.


Αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με μια αυξανόμενη συσσώρευση βλαβών, που τελικά σταματούν ή διαταράσσουν τον κύκλο του κυττάρου. Οι συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 48% ήταν άνδρες, κλήθηκαν να μην κοιμηθούν για τέσσερα βράδια. Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και η απώλεια μερικών ωρών ύπνου μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.


Με την έλλειψη ύπνου το άτομο δεν έχει καλή διάθεση ενώ δεν μπορεί να είναι και αποδοτικό στην εργασία του. Πέραν αυτού, η αϋπνία καταστρέφει την ομορφιά και φέρνει πιο γρήγορα τη γήρανση!


http://www.semel.ucla.edu/cousins


 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]