«Να χαμηλώσουμε λίγο τον πήχη»

Οι διεθνείς θα παίξουν καλύτερα εάν απελευθερωθούν από την πίεση και το άγχος επισήμανε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, προπονητής της Εθνικής Εφήβων, η οποία μετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 που γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Στο αυριανό παιχνίδι η Σερβία είναι το φαβορί, παρόλα αυτά εμείς είμαστε μια ομάδα που θεωρώ ότι παιχνίδι με παιχνίδι γινόμαστε καλύτεροι», τόνισε ο κόουτς της ελληνικής ομάδας εν όψει της αυριανής (30/6,20:30) αναμέτρησης που θα κρίνει την πρώτη θέση στον όμιλο της Εθνικής Εφήβων, τον Δ’ της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου.
Ο Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε:
Στην έως τώρα πορεία της ομάδας: «Κερδίσαμε τα δύο πρώτα παιχνίδια, είδαμε κάποια πράγματα. Είδαμε τι πρέπει να διορθώσουμε και μπαίνουμε σε πιο δύσκολα παιχνίδια αρχής γενομένης από το αυριανό με την Σερβία. Είναι παιχνίδι ουσιαστικό γιατί θα κρίνει πολλά όσον αφορά στην κατάταξη στον όμιλο και την διασταύρωσή μας με τον τρίτο όμιλο».
Στον αγώνα με την Σερβία: «Η Σερβία είναι δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Είναι μια ομάδα που είχαμε αντιμετωπίσει και πέρυσι. Είναι μια εξαιρετική ομάδα. Με παίκτες που όχι μόνο είναι σε καλές ομάδες, αλλά αγωνίζονται κιόλας. Αρκετά παιδιά πρωταγωνιστούν στο σερβικό πρωτάθλημα ή στην Αδριατική λίγκα και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα των αντιπάλων μας σε σχέση με εμάς. Στο αυριανό παιχνίδι η Σερβία είναι το φαβορί.  Παρόλα αυτά εμείς είμαστε μια ομάδα που θεωρώ ότι παιχνίδι με παιχνίδι γινόμαστε καλύτεροι. Και θα παίξουμε το αυριανό παιχνίδι με στόχο να το κερδίσουμε, βασιζόμενοι στην άμυνά μας. Θα γίνει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Η Σερβία έχει πάρα πολύ δυνατά παιδιά. Ουσιαστικά το πλεονέκτημά της είναι στην αθλητικότητα και στο γεγονός ότι έχει μεγαλύτερα κορμιά από τα δικά μας. Αλλά εμείς θα βάλουμε και την ψυχή μας και θα παλέψουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι».
Στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: «Όπως έχω ξαναπεί ο Βασίλης έχει έναν σοβαρό τραυματισμό, ένα βαρύ διάστρεμμα. Πρέπει να μάθετε όλοι ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια πρώτα από όλα από τον ίδιο. Έχει τεράστια θέληση να παίξει. Τεράστια προσπάθεια έχει γίνει επίσης από τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή, όσα χρόνια είμαι στα γήπεδα δεν έχω δει τέτοια φροντίδα από ανθρώπους. Το πόδι του έχει βελτίωση, περιμένουμε όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή για να δούμε αν ο Βασίλης είναι έτοιμος. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για το Ελληνικό μπάσκετ και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ρισκάρουμε ούτε για ένα παιχνίδι, ούτε για ένα μετάλλιο, ούτε για ένα Παγκόσμιο. Θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα αισθάνεται εκείνος καλά, να πάρουμε το ‘ΟΚ’ από το ιατρικό τιμ και αν είναι έτοιμος θα μπει να βοηθήσει. Αν όχι, υπάρχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα παιδιά, θα προχωρήσουμε με εκείνα και θα δούμε την πορεία του Βασίλη μέρα με τη μέρα».
Στην άμυνα ζώνης που «προβλημάτισε» την Εθνική στο παιχνίδι με την Δομινικανή Δημοκρατία: «Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η αυτοπεποίθηση και να χαμηλώσουμε λίγο τον πήχη γενικότερα για τα παιδιά ώστε να παίξουν πιο απελευθερωμένα να αναγνωρίζουν καλύτερα κάποιες καταστάσεις. Θα έλεγα πως η άμυνα της Δομινικανής Δημοκρατίας ήταν μια παθητική άμυνα ζώνης, που δεν αναγνωρίσαμε σωστά, δεν είχαμε καλό ρυθμό. Αυτό πρέπει να διορθώσουμε. Προβλήματα θα προσπαθήσουν να μας βάζουν όλοι οι αντίπαλοι. Δεν έχουμε πολλές μέρες να διορθώνουμε πράγματα. Οι προπονήσεις μας είναι πολύ λίγες, αλλά θεωρώ πως η δουλειά που έχουμε κάνει στην προετοιμασία θα μπορέσει να μας δώσει καλύτερες εμφανίσεις στα επόμενα παιχνίδια».
Στον κόσμο: «Είμαστε ενθουσιασμένοι όχι μόνο ευχαριστημένοι. Ο κόσμος πραγματικά έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολλές οικογένειας και παιδιά στις εξέδρες. Θέλω να πιστεύω πως προχωρώντας στην διοργάνωση και μπαίνοντας σε πιο δύσκολα παιχνίδια θα είναι περισσότερος ο κόσμος. Ηδη τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Είμαστε χαρούμενοι και περιμένουμε κι άλλο κόσμο στο γήπεδο».
Στον στόχο: «Θέλουμε κάθε παιχνίδι να γινόμαστε καλύτεροι. Να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ και τα παιδιά να το ευχαριστηθούν περισσότερο, γιατί αυτή την στιγμή βγάζουν μια πίεση και ένα άγχος σε κάθε μας εκδήλωση μες στο γήπεδο και επειδή ξέρουμε πολύ καλά την εικόνα των παιδιών πιστεύω πως θα παίξουν καλύτερα».

Σχετικά άρθρα