Επιμένει στο «όχι» ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η πρόταση προέβλεπε να αποδεχτεί ο κ. Τσίπρας την πρόταση των θεσμών και να συμφωνήσει ότι θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, οι θεσμοί θα δέχονταν μια αλλαγή στην πρόταση τους και η κυβέρνηση θα ζητούσε την σύγκλιση Eurogroup για το θέμα της παράτασης. Όπως σχολίαζαν αυτές οι πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον όσα λέγονται και γράφονται, ωστόσο ο κ. Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «όχι»

Σε συνέντευξη του νωρίτερα στην ΝΕΤ, ο Πρωθυπουργός τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του «όχι», λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα, και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τώρα που το δίλημμα είναι πιο σαφές πιστεύω ότι θα υπάρξει μια υπαναχώρηση. Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εδώ. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές. Στα άλλα είναι πολύ σημαντικές. Αν βρεθεί η λύση έστω και στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους, λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά την ευθύνη επιβίωσης ενός λαού και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να το διασφαλίσουμε».

Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν «ναι», λέγοντας ότι «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού» Στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως «όπλο» για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης επιβεβαίωσε αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης, μιλώντας στους «Financial Times».

Το χρέος της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ ανέρχεται σε 1,55 δισ. € και λήγει σήμερα, 30 Ιουνίου. Η μη αποπληρωμή δεν θεωρείται κατ’ ανάγκη χρεοκοπία, η Ελλάδα θα τεθεί αρχικά σε καθεστώς μη πληρωμής. Το πόσο γρήγορα θα τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης είναι στη διακριτική ευχέρεια της Γενικής Διευθύντριας κ. Λαγκάρντ, η οποία έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον και συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τους όρους του Β. Μνημονίου, η πτώχευση απέναντι στο ΔΝΤ συμπαρασύρει το σύνολο των δανείων του Β. Μνημονίου (cross default). Ταυτόχρονα, σήμερα λήγει και η παράταση της δανειακής σύμβασης, την οποία είχε ζητήσει η κυβέρνηση…


Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα