Όταν η ΑΕΚ μιλάει… ισπανικά

Με αφορμή την πρόσφατη απόκτηση του Θέσαρ Άρθο η “LIVE SPORT” κάνει αναδρομή στους Ισπανούς που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αναλυτικά:

“Ο Θέσαρ Άρθο Αμπόστα είναι ο “εκλεκτός” του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς για το κέντρο της “κιτρινόμαυρης” άμυνας ενόψει της νέας σεζόν στη Super League. Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός είναι ο 7ος Ισπανός που θα φορέσει την “κιτρινόμαυρη” φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος και η “Live Sport” κάνει μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, προκειμένου να θυμηθεί τους άλλους έξι συμπατριώτες του που “υπηρέτησαν” την “Ένωση”.

Την αρχή έκανε ο Χουναφράν το 2008 και μετά από αυτόν ακολούθησαν άλλοι πέντε συμπατριώτες του. Σε ό,τι αφορά τον Άρθο, αποτελεί τον τρίτο Ισπανό κεντρικό αμυντικό μετά τους Κάλα και Ματέος. Στόχος του, να βαδίσει στα χνάρια του Κορδέρο, ο οποίος είναι ο μοναδικός συμπατριώτης του που κατάφερε να… στεριώσει.

1. Χουανφράν Χουάν Φρανθίσκο
Ο πρώτος Ισπανός που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στην Ελλάδα, «κουβαλώντας» μαζί του ένα βαρύ βιογραφικό, έχοντας αγωνιστεί σε Βαλένθια, Θέλτα, Μπεσίκτας, Άγιαξ, Σαραγόσα. Έπεσε στην μετά… Βάλνερ εποχή. Δηλαδή αμέσως μετά την απώλεια του τίτλου του πρωταθλητή στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό. Την πρώτη… περιπετειώδη χρονιά (στον πάγκο ξεκίνησε ο Δώνης και ολοκλήρωσε ο Μπάγεβιτς) αγωνίστηκε σε 26 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Προκριματικά κυπέλλου UEFA) και την επόμενη, επί Χιμένεθ, σε άλλα 11 σε Σούπερ Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Στα μέσα της δεύτερης σεζόν επέστρεψε στη Λεβάντε όπου μέχρι τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

2. Νταβίδ Ματέος
Αποτέλεσε επιλογή του Μανόλο Χιμένεθ και πήγε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2011 με τη μορφή δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να καλύψει τις “τρύπες” στο κέντρο της άμυνας και στη θέση του αμυντικού μέσου. Εκείνη τη σεζόν (2010-11) η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, αλλά ο τότε 24χρονος στόπερ, δεν αγωνίστηκε στο νικηφόρο τελικό κόντρα στον Ατρόμητο (3-0). Πρόλαβε να καταγράψει στο βιογραφικό του 12 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο πριν επιστρέψει με το πέρας του δανεισμού του στους Μαδριλένους.

3. Μίτσελ Μιγκέλ Μάρκος
Η δεύτερη προσωπική επιλογή του Χιμένεθ τον Γενάρη του 2011, η οποία δεν ευδοκίμησε να στεριώσει στην… Αθήνα. Αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την αγγλική Μπέρμιχαμ. Έπαιξε σε 18 παιχνίδια στη Σούπερ Λιγκ και στο Κύπελλο. Ο 30χρονος πλέον μέσος θα βρίσκεται για πάντα στη μνήμη του κόσμου της ΑΕΚ για έναν και μοναδικό λόγο. Για το γκολ που πέτυχε με απευθείας εκτέλεση φάουλ λίγο κάτω από το κέντρο στα προημιτελικά του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό στο 97′ και έδωσε την πρόκριση στην “Ένωση”.

4. Χουάν Κάλα
Προερχόμενος από τις Ακαδημίες της Σεβίλλης, ο Κάλα ήρθε δανεικός στους Κιτρινόμαυρους την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2011-12, προκειμένου να δώσει λύσεις στα μετόπισθεν τόσο ως κεντρικός αμυντικός όσο και ως αμυντικός μέσος. Πήρε εξ’ αρχής τη φανέλα του βασικού… σπίτι του, αλλά παρέμεινε μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Η Σεβίλλη αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών στα μετόπισθεν εκείνο το διάστημα και τον πήρε πίσω (μάλιστα η ΑΕΚ φέρεται πως αποζημιώθηκε για αυτό)! Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 21 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

5. Χοσέ Κάρλος
Ο μοναδικός επιθετικογενής Ισπανός παίκτης που έχει αποκτήσει η ΑΕΚ (αγωνιζόταν πίσω από τον φορ ή στο αριστερό άκρο). Ήρθε στην Ελλάδα με μεγάλες προδιαγραφές και παρέμεινε ολόκληρη τη σεζόν. Αγωνίστηκε σε 35 ματς (Σούπερ Λιγκ, Κύπελλο Ελλάδας και Γιουρόπα Λιγκ) και πέτυχε 4 τέρματα. Δεν έπεισε ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο και για αυτό το λόγο η ΑΕΚ δεν έκανε κάποια κίνηση για να τον διατηρήσει στο ρόστερ της το καλοκαίρι του 2012, όπου ούτως ή άλλως, στην “Ένωση” είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μεταγραφές…

6. Μιγκέλ Άνχελ Κορδέρο
Η πρώτη του σεζόν (2012-13) με την κιτρινόμαυρη φανέλα δεν κύλησε όπως την ονειρευόταν. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της και εν τέλει οδηγήθηκε στη Γ’ Εθνική και την εκκαθάριση. Ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που παρέμειναν, θέλοντας να τη βοηθήσει να επιστρέψει εκεί που ανήκει και είναι δικαιωματικά ένας εκ των αρχηγών του “δικεφάλου”. Ο 27χρονος μέσος αποτελεί τον πιο επιτυχημένο Ισπανό ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Ένωσης και είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να αγωνιστεί πάνω από 2 γεμάτες σεζόν”.

Σχετικά άρθρα