Σκλαβενίτης: Η ελληνική επιχείρηση που δεν έχει κάνει καμία απόλυση- Ποια η συνταγή της επιτυχίας; thumbnail
Το deal εκατομμυρίων για τη διάσωση του Μαρινόπουλου και οι απόγονοι που συνεχίζουν τα κέρδη

Σκλαβενίτης: Η ελληνική επιχείρηση που δεν έχει κάνει καμία απόλυση- Ποια η συνταγή της επιτυχίας;

Είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στη χώρα μας και μόλις πριν από ένα μήνα προέβη σε μια κίνηση ματ: Τη συμφωνία μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου η οποία ενεργοποίησε ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την πραγματική επαναλειτουργία των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος μέσω χρημάτων που θα καταβληθούν από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης. Το μεγαλύτερο deal διάσωσης επι ελληνικού εδάφους έχει ήδη επιτευχθεί. 


Δεν χαιρετησαν όλοι όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή τη συμφωνία μιας και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, χαρακτήρισε την κίνηση της Σκλαβενίτης «επιδότηση νεκρών καταστάσεων» που θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο. 


Παρόλα αυτά, η εταιρεία είχε βρεθεί ήδη στη δεύτερη θέση της λίστας Most Admired Companies, την έρευνα εταιρικής φήµης στην οποία πήραν μέρος 294 εταιρείες και 1.450 κορυφαία στελέχη. Και όχι άδικα μιας και τον Ιανουάριο του 2015, η επιχείρηση προχώρησε στην εξαγορά του 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ στην Κρήτη (38 καταστήματα) και του 100% των μετοχών της Makro Ελλάδος (9 καταστήματα χονδρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα). Έχει κύκλο εργασιών 1.239,4 (2014) εκατομ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 50,3 εκατομ. ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. 


Τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, οι μισθοί δεν έχουν μειωθεί ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται… δια βίου στην επιχείρηση. Ακόμα, οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που εξαγοράζουν ενσωματώνονται στην εταιρεία. Η σημερινή τρίτη γενιά που είναι στο τιμόνι, αρνείται να την πουλήσει σε ξένους, δεν έχει κάνει καμία τηλεοπτική διαφημίση και έχει άριστη συνεργασία με τους εργαζόμενους αλλά και με τους προμηθευτές της. Μάλιστα ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, ο οποίος διαθέτει και την υψηλή επιστασία του ομίλου, όταν ερωτάται σχετικά, απαντά πως «έχουμε εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας και με "πυξίδα" το μότο "τόσο φθηνά όσο πουθενά", μπορούμε να παλεύουμε με τις δικές μας δυνάμεις»Πού όμως κρύβεται η συνταγή της επιτυχίας και πώς ξεκίνησαν όλα; Τα πρώτα βήματαΤο κουβάρι της οικογενειακής ιστορίας ξετυλίγεται από τη Λευκάδα του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ η πορεία των δραστηριοτήτων του πατέρα Σκλαβενίτη είναι συνεχώς ανοδική, γεννιέται ο πρώτος του υιός ο Γιάννης, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Πιο μπροστά η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις επιχειρήσεις. 

 

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, έρχεται η πρώτη αναποδιά: Μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό πιάνει φωτιά και η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά το 1936. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι οφειλέτες εισέπραξαν στο ακέραιο τα χρωστούμενα, η ηθική της εποχής που δεν συγχωρούσε εύκολα τις αποτυχίες.

 

Η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης, αναλαμβάνει να συντηρήσει αυτόν και τα αδέρφια του. Για να τα βγάλει πέρα, κρατάει λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακών σκευών, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπουνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.

 

Φήμες τους φέρουν κατά τη διάρκεια της κατοχής και λίγο αργότερα, να έχουν επιδείξει και πολεμική δράση σε ομάδα «κρούσης» που έδρασε στην περιοχή των Πετραλώνων, γεγονός όμως που ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως και το οποίο παραμένει ένα από τα πολλά μυστικά της συνήθως σιωπηρής οικογένειας.

 


 

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φαίνεται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '40. Τότε ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Ο τρίτος αδελφός τους, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, καθώς επέλεξε να γίνει στρατιωτικός, αν και λίγο μετά την πτώση της Χούντας, προσχώρησε κι αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση.

 

Σιγά, σιγά στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μετέπειτα επιχειρηματικό τους συνεργάτη. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, το 1924 ήλθε στην Αθήνα από την Καισαρεία, μαζί με την αδελφή του, ορφανός από γονείς. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της «Σκλαβενίτης και Σία» με έδρα στα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

 

Στα μέσα της δεκαετίας όλα πηγαίνουν πολύ καλά και αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα εταιρεία, την ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.

 

Σιγά σιγά, γίνεται η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα, η οποία προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα γίνεται πολύ γνωστή σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι τρεις συνεταίροι, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελών της δεκαετίας του '60 δημιουργούν το 1969 το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, επί της οδού Κηφισού 80). Πρώτοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φθηνές αγορές και τα πρώτα τους καταστήματα ήταν σε πιο φτωχικές περιοχές όπως τον Πειραιά και το Μοσχάτο όπου ο πληθυσμός όμως τότε ακμάζει κι αποκτά καταναλωτική δύναμη.


 

Το 1979 η αλυσίδα πλέον Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην Ι και Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε. Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, χωρίζεται το 1993 από τη ζωή, αφού έρχεται ο θάνατος του πρώτου. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

 

Ο Σπύρος Σκλαβενίτης -ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ- γεννήθηκε το 1927 στη Λευκάδα. Υπήρξε χορηγός όλων των πολιτιστικών σωματείων της πόλης της Λευκάδας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας καθώς επίσης μεγάλος χορηγός κατά το μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου του 2003. Πέθανε το 2006. Δρόμος κοντά στο πρατήριο του ΤΑΟΛ στην πόλη της Λευκάδας εχει το ονομα του.


 

 

Σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης ελέγχει δίκτυο 158 καταστημάτων και απασχολώντας 11.300 υπαλλήλους, ενώ εξυπηρετεί καθημερινά 270.000 πελάτες κατά μέσο όρο, διακινεί περισσότερους από 72.500 κωδικούς προϊόντων και συνεργάζεται με 8.360 προμηθευτές. Μόλις πέρισυ μάλιστα έκαναν το πρώτο βήμα με το πρώτο κατάστημα εκτός Αττικής, στην Κόρινθο, επενδύοντας 2 εκατ. ευρώ και 100 νέες θέσεις εργασίας. 
 

Το 2013 εμφάνισε πωλήσεις 1,19 δισ. ευρώ, από 1,23 δισ. ευρώ το 2012, και κέρδη μετά από φόρους 9,6 εκατ. ευρώ, από 10,24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία στα τέλη του 2013 απασχολούσε 8.490 εργαζόμενους από 7.467 στο τέλος του 2012. Από το 2013 επεκτείνεται και προχωρά σε συμφωνίες συνεργασίας με τις μικρομεσαίες αλυσίδες «Δούκας», «Μπαλάσκας» και «Extra Πρώτα και Φθηνά», αναλαμβάνοντας τις μισθώσεις σύμβασης ορισμένων εκ των καταστημάτων των παραπάνω. 

 

Και οι εξαγορές δεν σταματούν εκεί. Το 2014 ήταν ο τρίτος πόλος λιανεμπορίου και υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία Βερόπουλος. Η αξία επιχείρησης της συναλλαγής ανήλθε σε 65 εκατ. ευρώ.  Από την άλλη πλευρά, ο «Σκλαβενίτης» στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς προχώρησε σε ένα μπαράζ δυναμικών εξαγορών, με κορυφαία την απόκτηση, στις 24 Νοεμβρίου, των εννέα καταστημάτων της Makro Cash and Carry έναντι 65 εκατ. ευρώ. Ετσι μπήκε και στη χονδρεμπορική αγορά. Η γερμανική εταιρεία έχει τζίρο 300 εκατ. ευρώ και 1.000 εργαζομένους.Mε την εξαγορά και του Βερόπουλου, γίνεται η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας. 

 

 

\

 

Οι άνθρωποι πίσω από την επιτυχία

 

Σήμερα στο τιμόνι της «Σκλαβενίτης» βρίσκονται  τα αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος, Μαρία και Βίκυ. Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους,  Σπύρου και Γιάννη, επιμένουν… ελληνικά και δεν υποκύπτουν σε ξένες επενδύσεις. Έχουν καταφέρει όχι μόνο να μεγαλώσουν την κληρονομιά τους, αλλά να την γιγαντώσουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όταν ο πατέρας τους Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006, η Ι. Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ διέθετε τότε 36 καταστήματα, όλα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. 

 


 

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, με τη σύζυγό του, Αννα.Τα τρία αδέρφια συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Μεγάλωσαν στην Καστέλα, ουδέποτε προκάλεσαν με τον βίο τους και έχουν επιλέξει να βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, ο οποίος διαθέτει και την υψηλή επιστασία του ομίλου,( διευθύνων σύμβουλος της Σκλαβενίτης ΑΕΕ και έχει το διοικητικό κομμάτι), είναι ένας από τους έλληνες επιχειρηματίες που όχι απλώς δεν επιδιώκει την δημοσιότητα αλλά την αποφεύγει συστηματικά. Αυτός βρίσκεται και πίσω από την επεκτατική πολιτική της εταιρείας. Η συμπεριφορά του αυτή σε τίποτε δεν τον εμποδίζει να αναπτύσσει – μαζί με τα αδέλφια του Στέλιο, Μαρία και Βίκυ – την οικογενειακή επιχείρηση ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό ανταγωνιστών και συνεργατών.  


 

Η σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, Αννα Μαμιδάκη κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, έχει δημιουργήσει την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας (πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada). Τα ρούχα πωλούνται κυρίως στα μεγάλα καταστήματα Σκλαβενίτη. Image result for γεράσιμος σκλαβενίτης

 

Γεράσιμος Σκλαβενίτης
Άννα Μαμιδάκη

 

Η Μαρία Σκλαβενίτη από τη θέση του προέδρου της Ι. και Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ περιγράφεται ως ένας άνθρωπος μεθοδικός, όντας η ήρεμη δύναμη του κολοσσού.Image result for μαρια σκλαβενιτηΜαζί με τον αδερφό της το Στέλιο,  που έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου, ασχολούνται περισσότερο με το εμπορικό κομμάτι της εταιρείας. Όλοι τους έχουν αδυναμία στη μητέρα τους, τη Μαριάνθη, και εργάζονται ασταμάτητα ατελείωτες ώρες. Η μικρότερη αδελφή τους, Βίκυ, αν και είναι μέτοχος δεν ασχολείται με την επιχείρηση, αφού την έχει κερδίσει ο χώρος της μουσικής. Παίζει πιάνο και είναι εξαιρετική σοπράνο. 

 

Image result for βικυ σκλαβενιτη 


 

 

 

 


 


 

 


 


 


 


 


 


 


 [fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X