Έγραψε ιστορία η Σουηδία (videos)

Στην κορυφή της Ευρώπης ανέβησαν οι Ελπίδες της Σουηδίας… Οι «μικροί» της σκανδιναβικής χώρας αναδείχθηκαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, πρωταθλητές Ευρώπης, καθώς στον τελικό του EURO UNDER 21 στην Πράγα (η τελική φάση της διοργάνωσης έγινε στην Τσεχία), νίκησαν το βράδυ της Τρίτης 4-3 στα πέναλτι (0-0 στην παράταση και κανονική διάρκεια) την Πορτογαλία. Ήρωας για τους Σουηδούς ήταν ο τερματοφύλακας Κάλγκρεν, μοιραίος… για τους Ίβηρες ο Ουίλιαμ Καρβάλιο. Να αναφέρουμε ότι και οι δύο ομάδες είχαν στην ιστορία τους από μια συμμετοχή σε τελικό της διοργάνωσης (γίνεται από την UEFA από το 1978).
Η Πορτογαλία μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και είχε δοκάρι σε φάουλ του Σέρτζιο Ολιβέιρα στο 7′. Οι Ίβηρες πίεσαν στην συνέχεια και κυνήγησαν το γκολ! Όσο περνούσε ο χρόνος η Σουηδία ανέβασε την απόδοσή της. Στο δεύτερο μέρος ήταν μάλιστα καλύτερη από την αντίπαλό της, με τον Γιον Γκουιντέτι να αποτελεί «πηγή» κινδύνων! Στο 86’ η Σουηδία έχασε σημαντική ευκαιρία και έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.
Στον έξτρα χρόνο οι δυο ομάδες δεν ρίσκαραν πολύ. Οι Σουηδοί έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, κέρδισαν μονομαχίες, πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και είχαν τον έλεγχο. Οι Πορτογάλοι, παρά τις αλλαγές, δεν έδειξαν απειλητικοί, παρά μόνο στο φινάλε. Με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να… λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι!
Από την «άσπρη βούλα» Γκουιντέτι και Τέλιν ευστόχησαν από τη Σουηδία και το ίδιο έκαναν οι Πασιένσια και Τοζέ από την Πορτογαλία. Ο Αουγκούστινσον έκανε το 3-2, ενώ στην συνέχεια ο Εσγκάιο νικήθηκε από τον Κάρλγκρεν. Στη συνέχεια αστόχησε ο Χαλίλι, και ισοφάρισε ο Ζοάο Μάριο. Λίντελαφ και Ουίλιαμ Καρβάλιο εκτέλεσαν τα τελευταία πέναλτι για κάθε αντίπαλο.. Ο πρώτος ευστόχησε και έδωσε προβάδισμα στην Σουηδία με 4-3. Ο δεύτερος, το αστέρι των Πορτογάλων, εκτέλεσε άσχημα ο γκολκίπερ της Σουηδίας και της ΑΪΚ έκανε την δεύτερη απόκρουση και έτσι η ομάδα του μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς έφτασε στην κατάκτηση της κούπας!
Οι συνθέσειςΣΟΥΗΔΙΑ: Κάρλγκρεν, Λίντελαφ, Μιλόσεβιτς, Χελάντερ (46′ Μπάφο), Αουγκούστινσον, Λεβίτσκι, Χάιλεμαρκ, Χαλίλι, Τίμπλινγκ (66′ Κουάισον), Γκουιντέτι, Τέλιν.ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ζοζέ Σα, Εσγκάιο, Ιλόρι, Πάουλο Ολιβέιρα, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Σέρτζιο Ολιβέιρα (54′ Τοζέ), Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Μάριο, Ιβάν Καβαλέιρο (61′ Μεδέιρος), Ρικάρντο (70′ Πασιένσια).

Το πανόραμα της τελικής φάσης με πίνακες (πηγή: soccerway.com)

Α’ Όμιλος

Β’ Όμιλος

Ημιτελικοί και τελικός

Σχετικά άρθρα