Δ.Γιαννακόπουλος: Ποιος είναι ο μεγαλό επιχειρηματίας που θα πεί ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; thumbnail

Δ.Γιαννακόπουλος: Ποιος είναι ο μεγαλό επιχειρηματίας που θα πεί ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;

Υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ από το βήμα την εκδήλωση της Stat Bank Diamonds of the Greek Economy.«Παρά τις δυσκολίες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στέκεται υπεύθυνα στο πλευρό των πολιτών, συνεχίζει να παραδίδει στο 100% τις παραγγελίες, ακόμα και με πίστωση, για να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά», είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα, που πρέπει να γίνει ευκαιρία, για να εκφράσουμε την καταδίκη μας στα μνημόνια διαρκείας των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν. «Προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει όχι στη σκληρή λιτότητα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προσθέτοντας ότι, «μετά από την παταγώδη αποτυχία να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη, ζητούν και νέες μειώσεις σε εξευτελιστικά πλέον επίπεδα. Ζητούν τιμές χαμηλότερες από τη Βουλγαρία».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ επισήμανε: «Ο λόγος, που επιμένουν τόσο πολύ οι δανειστές, είναι απλός: Χωρίς την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, δηλαδή τη χώρα απόλυτα εξαρτημένη από τις ξένες πολυεθνικές, για να έχει επάρκεια φαρμάκων, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ξανασηκώσει ανάστημα. Να ψηφίσουμε όλοι «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας».

Ο κ. Γιαννακόπουλος χειροκροτήθηκε από μικρή μερίδα των παρευρισκομένων επιχειρηματιών ενώ υπήρξαν και αρκετοί που τον αποδοκίμασαν ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν. 


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι γιος του Παύλου Γιαννακόπουλου και ανηψιός του Θανάση Γιαννακόπουλου, που είναι οι ιδιοκτήτες της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης σήμερα ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η οικογενειακή ενασχόληση με τα φαρμακευτικά ξεκίνησε από τον παππού του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο από τη Σελλασία Λακωνίας, που το 1924 άνοιξε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. Το 1951, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ίδρυσε την ΒΙΑΝΕΞ. Το 2012, παρά την κρίση στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έφτασε σε καθαρές πωλήσεις έως και 240.200.000.


Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Μαροσούλη, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Η παρουσία της στο πλευρό του στις κερκίδες των επισήμων σπανίως αφήνει αδιάφορους τους φωτογράφους.ο 2012, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τον έλεγχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μετά από τον πατέρα του, Παύλο, και τον θείο του, Θανάση, που διοικούσαν την ΚΑΕ πριν από εκείνον. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και μεταβίβασε τις μετοχές της ΚΑΕ στον φίλο του Μάνο Παπαδόπουλο. Ο ίδιος δήλωσε πως εξαναγκάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση επειδή η ΚΑΕ τιμωρούνταν συνεχώς με ποινές και πρόστιμα από την πολιτεία λόγω των ενεργειών του ως προέδρου. Επίσης δήλωσε πως η αποχώρησή του δεν είναι ουσιαστική, αλλά απλά τυπική για να μπορεί η ομάδα να αποφεύγει ποινές και πρόστιμα.


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πολλές φορές έχει προκαλέσει επεισόδια. Την άνοιξη του 1999 εισέβαλε στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού μετά από ήττα σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και προπηλάκισε τον τότε προπονητή της ομάδας Λευτέρη Σούμποτιτς, με αποτέλεσμα να του επιτεθεί και να τον χαστουκίσει ο Ντίνο Ράτζα.Τον Απρίλιο του 2011 εισέβαλε μαζί με σωματοφύλακές του στα γραφεία της ιστοσελίδας gazzetta.gr και απείλησε τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Ο λόγος ήταν ότι διάβασε σχόλια χρηστών σε άρθρα της ιστοσελίδας που θεωρούσε συκοφαντικά για τον ίδιο.


Τον Μάιο του 2015 μετά από εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βιντεοσκοπήθηκε έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ να υβρίζει και να απειλεί τον παίκτη του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη.

Φάρμακα και μπανάνες 

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας ξεκινάει το 1924. Τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς. Καθώς τα χρόνια περνούν, δίπλα του δουλεύουν τα τρία παιδιά του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας. Το 1951 ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Αρχικά παίρνει τις αντιπροσωπείες σχεδόν όλων των μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου (Boots, Sigma, Tau, Alcon, Roussel). Αν και ο ίδιος δεν μιλάει αγγλικά, καταφέρνει η εταιρεία του να γίνει αποκλειστικός αντιπρόσωπος. Το 1971 η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ΑΕ και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Το 1974 κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας. Το 1981, την εποχή που οι ξένες φαρμακευτικές αποχώρησαν από την Ελλάδα, φοβούμενες την επέλαση του «σοσιαλισμού», ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να μείνει και να ρισκάρει. Δικαιώθηκε. Θεωρώντας πως οι όροι και οι πολιτικές του ΠαΣοΚ δεν θα ήταν τόσο απαγορευτικοί όσο λεγόταν, αγόρασε φθηνά εργοστάσια των πολυεθνικών και γιγαντώθηκε στην πορεία. Τα επόμενα χρόνια επεκτείνεται και αγοράζει άλλα δύο εργοστάσια, της Winthrop-Sterling (1983) και της Upjohn (1985). 
Αυτή είναι η γνωστή ιστορία της οικογένειας. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι η αυτοκρατορία δεν θεμελιώθηκε μόνο στο εμπόριο φαρμάκων. Ούτε το φαρμακείο που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους ήταν κερδοφόρο. Η οικονομική τους κατάσταση, όπως έχει εμπιστευτεί ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε γνωστό δημοσιογράφο, βελτιώθηκε από το εμπόριο μπανάνας. 


Ηδη πριν από τη δικτατορία, και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το εμπόριο μπανάνας δεν ήταν ελεύθερο. Επιτρεπόταν σε ορισμένες περιόδους τον χρόνο, οι οποίες δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδιδε ένα διάταγμα σε ανύποπτο χρόνο, το οποίο επέτρεπε το εμπόριο, π.χ. για διάστημα ενός μήνα. Ωστόσο, ουδείς μπορούσε να επωφεληθεί, αφού από την ώρα της παραγγελίας του φορτίου ως τη στιγμή της παράδοσης δεν γινόταν να παρέλθει διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Δεδομένου ότι η μπανάνα κόβεται όσο είναι ακόμη άγουρη και πράσινη, ενώ ωριμάζει στη συνέχεια, στα πλοία-ψυγεία που τη μεταφέρουν, το εμπόριό της είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι μεταδικτατορικά αποφασίζουν να ρισκάρουν και να ασχοληθούν με το εμπόριο. Κάποιοι θεωρούν πως στάθηκαν τυχεροί, κάποιοι άλλοι ότι είχαν απλώς τις κατάλληλες πληροφορίες για το τάιμινγκ του υπουργείου. Παρήγγειλαν εγκαίρως δύο φορτία μπανάνας, τα οποία εισήγαγαν στην Ελλάδα. Δικαιώθηκαν. 
Εκείνη την εποχή ο πλουτισμός μιας οικογένειας ήταν άμεσα εξαρτημένος από τον παράγοντα τύχη. Τα στεγανά ήταν μικρότερα, το θάρρος μεγαλύτερο, το ρίσκο καθημερινότητα. Οι παλιοί θυμούνται και άλλες ιστορίες οικογενειών που μετατράπηκαν σε μεγιστάνες εν μιά νυκτί. Μια ανάλογη περίπτωση αιφνίδιου πλουτισμού ήταν ο επιχειρηματίας της γνωστής (τη δεκαετία '50 και '60) επιχείρησης Ράδιο Καραγιάννης, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το Ράδιο Καραγιάννης εισήγαγε και εμπορευόταν ψυγεία, κατσαρόλες, ραδιόφωνα και πικάπ, ενώ ο ιδιοκτήτης του είχε μια σειρά από αντιπροσωπείες στην Ελλάδα. Μία από αυτές ήταν και της Boeing. Ξαφνικά, η Ολυμπιακή αποφασίζει τη δεκαετία του '70 να αγοράσει αεροπλάνα Boeing και ο Καραγιάννης εμφανίστηκε από το πουθενά ζητώντας το ποσοστό του. Και αυτός δικαιώθηκε. 
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η οικογένεια Γιαννακόπουλου έδειχνε να έχει μια νοικοκυρεμένη, ακμάζουσα και ελληνοκεντρική επιχείρηση. Η ΒΙΑΝΕΞ, παρά την απώλεια τζίρου της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ που έχει σημειωθεί τη διετία 2009-2011, το 2010 παρείχε αυξήσεις 6% στους εργαζομένους. Το 2011 ακολούθησαν νέες αναπροσαρμογές και για το 2011 συμφωνήθηκε να «παγώσουν» οι αυξήσεις, αλλά να διατηρηθούν όλες οι παροχές της κλαδικής σύμβασης. Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας προς «Το Βήμα», στις 29 Απριλίου 2012, επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΝΕΞ στήριξαν την εταιρεία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Ετσι τώρα και εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων». 
Κεφάλαιο Παναθηναϊκός
 

Από το 1972 και έπειτα και ενώ η περιουσία του μεγάλωνε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο αδελφός του, Θανάσης, άρχισαν να ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό. Το 1973, ο Παύλος εξελέγη πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού, διεκδικώντας την ηγεσία της ομάδας. Το 1979, τη χρονιά που η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο. Η υπόγεια κόντρα τους με την οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν έντονη. Η είσοδος στο ποδόσφαιρο έγινε μόλις το 2008 με το αποτυχημένο πείραμα της πολυμετοχικότητας.


 

Από το 1987 ως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων της ομάδας και από το 1992 ανέλαβε τη διοίκηση του μπασκετικού ΠΑΟ. Λίγα χρόνια μετά φάνηκαν οι προθέσεις του. Εφερε στην ομάδα τον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Φάνη Χριστοδούλου, τον Ζάρκο Πάσπαλι, τον Στόγιαν Βράνκοτις, τον Ντίνο Ράτζα (με τον οποίο ο γιος του, Δημήτρης, είχε κόντρα που έφτασε μέχρι και στη χειροδικία), τον Ντομινίκ Γουίλκινς, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Επί προεδρίας του κατέκτησε, μεταξύ άλλων, έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ της Ευρώπης. Και το 2012 ο Παύλος, με δάκρυα στα μάτια, αποχώρησε για να αναλάβει ο γιος του, Δημήτρης. 
Πριν από λίγα χρόνια, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», ο Παύλος Γιαννακόπουλος έλεγε: «Το μπάσκετ είναι η ακριβή τρέλα μου. Για μένα είναι χόμπι και όχι οικονομική επιχείρηση. Ο ισχυρισμός ότι από τα αθλήματα αυτά βγάζεις χρήματα είναι ψέμα. Ισως στο ποδόσφαιρο, αν προχωρήσεις πολύ, έχεις κάποιο όφελος…». Ωστόσο, στις ιδιωτικές συνομιλίες του, εξηγούσε πως ο Παναθηναϊκός τον έχει βοηθήσει ψυχολογικά, αλλά και επιχειρηματικά, με έμμεσο τρόπο. Ελεγε ότι ως επιχειρηματίας, προτού εμπλακεί με τον αθλητισμό, θεωρούσε πως πολλοί συνομιλητές του τον υποτιμούσαν. Χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ήθελε. Αλλά από τότε που έγινε πρόεδρος, «σαν να ψήλωσα, όλοι με πρόσεχαν» εξηγούσε με χιούμορ. Και οι περισσότερες πόρτες άνοιξαν… 
Οικογενειακή παράδοση 


Η σχέση με τον Παναθηναϊκό ήταν ερωτική, παθιασμένη, σχεδόν σαρωτική. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έχει πάθει δύο φορές έμφραγμα. Ο Παύλος το ίδιο. Αμφότεροι θεωρούν ότι ευθύνεται το άγχος της ομάδας. Ζουν κάθε παιχνίδι με πάθος, σε βαθμό παρεξήγησης. Κάποτε έμπαιναν και μέσα στο γήπεδο, κυνηγούσαν διαιτητές, πετούσαν χαρτονομίσματα εξοργισμένοι. Ο Παύλος το έχει δηλώσει: «Είναι κάτι για το οποίο έχω μετανιώσει». Ο Θανάσης θεωρεί ότι «έχει να κάνει με το DNA της οικογένειας, την παρορμητικότητα». 
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Παύλος έχει παραδεχτεί ως λάθος του και τη βοήθεια που παρείχε «σε οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού οι οποίοι έρχονταν στο γραφείο και έλεγαν "ή μας δίνεις εισιτήρια ή την Κυριακή θα τα κάνουμε λίμπα…"». Τα χρηματικά ποσά που έδιναν σε αθλητές ήταν πρωτάκουστα. Λέγεται ότι παλαιότερα, την ώρα που ο αθλητής Γιώργος Καλαϊτζής έμπαινε στις διαπραγματεύσεις με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ο Θανάσης τού έλεγε: «Παιδί μου, παιδί μου, πρόσεξε μη σε κοροϊδέψει αυτός, να ζητήσεις κι άλλα χρήματα…». 
Αυτά, όμως, είναι παρελθόν. Μια φορά την εβδομάδα η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι της αδελφής τους, Κατερίνας, και συζητούν με σχετική ηρεμία τα οικογενειακά τους θέματα. Οι διαφορές τους λύνονταν πάντα έτσι. Η οικονομική κατάσταση, όμως, έχει αλλάξει. Και πίσω από τη ρωγμή στις σχέσεις τους, η οποία θα αποκατασταθεί με τον διάλογο, ίσως κρύβεται η πρώτη πιθανότητα αποχώρησής τους από τον Παναθηναϊκό. Ειπώθηκε και διαψεύστηκε. 
Το μέλλον, όμως, είναι πιο δύσκολο. Τα χρέη προς την Εφορία, που λέγεται ότι φθάνουν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Η απειλή του οικονομικού εισαγγελέα, ορατή. Ακόμη και αν τα μέλη της οικογένειας τα βρουν μεταξύ τους, και όλο αυτό το δημόσιο ξέσπασμα αποδειχθεί άλλη μια παρόρμηση της στιγμής, όπως αυτές που τους ωθούσαν να τσακώνονται σε αεροπλάνα και να κυνηγούν διαιτητές, αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν με τον δικό τους, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο τον καλύτερο ελληνικό αθλητικό σύλλογο των τελευταίων δεκαετιών ακολουθούν τη μοίρα της Ελλάδας: Συγκεντρώνονται και νοσταλγούν το παρελθόν.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X