Κοιλιοπλαστική επέμβαση μετά την καισαρική - Μπορώ να το κάνω; thumbnail

Γωγώ, 35 ετών

Θα ήθελα να μου πείτε εάν μπορώ να κάνω κοιλιοπλαστική επέμβαση αμέσως μετά την καισαρική επέμβαση ενώ θα είμαι ακόμα στο χειρουργείο ταυτόχρονα;

Κοιλιοπλαστική επέμβαση μετά την καισαρική – Μπορώ να το κάνω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Kαλημέρα σας, Θα ήθελα να μου πείτε εάν μπορώ να κάνω κοιλιοπλαστική επέμβαση αμέσως μετά την καισαρική επέμβαση ενώ θα είμαι ακόμα στο χειρουργείο ταυτόχρονα; Ευχαριστώ


Στο ερώτημά απάντησε ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός ΧειρουργόςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή κυρία,


Τίθεται συχνά στους πλαστικούς χειρουργούς από έγκυες γυναίκες η ερώτηση «Μπορώ να κάνω κοιλιοπλαστική ταυτόχρονα με την καισαρική;»


Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που η πλαστική χειρουργική δεν προτρέπει να γίνονται αυτές οι δυο επεμβάσεις ταυτόχρονα.


Επαναφορά δέρματος


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα της κοιλιάς έχει διαταθεί αρκετά. Μέρος αυτού όμως θα επανέλθει χάρη στην ελαστικότητα του δέρματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε τι ποσοστό το δέρμα θα επανέλθει. Ο πλαστικός χειρουργός, κατά τη διάρκεια του τοκετού δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς ποια είναι η ποσότητα του δέρματος την οποία πρέπει να αφαιρέσει. Επομένως, το καλύτερο είναι να το αφήσουμε να επανέλθει και τότε, αν χρειαστεί, να αφαιρέσουμε το ποσοστό εκείνο του δέρματος, το οποίο παρέμεινε χαλαρό.


Πολλές φορές υπάρχει η πιθανότητα το δέρμα να επανέλθει πλήρως και σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε κάνει μία επιπλέον διαδικασία χωρίς κανένα λόγο. Ακόμα και αν δεν επανέλθει πλήρως το δέρμα, σίγουρα ένα μέρος αυτού θα επανέλθει και ο βαθμός αφαίρεσης που θα χρειαστεί θα είναι μικρότερος. Αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Διαφορετικό είναι να αφαιρείς μία μεγάλη ποσότητα δέρματος και διαφορετικό μία μικρότερη.


 Παραπάνω κιλά από την εγκυμοσύνη


Αμέσως μετά τον τοκετό, συνήθως η γυναίκα βρίσκεται σε περισσότερα κιλά από το κανονικό της και η κοιλιά της, δηλαδή οι μύες και τα όργανα είναι πιο διατεταμένοι απ’ ό, τι θα είναι μερικούς μήνες μετά. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, διότι θα αφαιρούσαμε μεν δέρμα κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά η κοιλιά θα συνέχιζε να μικραίνει, με αποτέλεσμα πιθανόν σε κάποια σημεία να μας παρουσιάσει μετά δυσμορφίες ή περίσσια δέρματος.


 Ταλαιπωρημένος οργανισμός


Φαντάζει ελκυστική η ιδέα να γίνουν δύο επεμβάσεις ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση αυξάνουν πολλαπλάσια οι πιθανότητες επιπλοκών. Επίσης, αυξάνει και η «ταλαιπωρία» του οργανισμού. Κάτι τέτοιο αυξάνει περισσότερο σε έναν ήδη «ταλαιπωρημένο» οργανισμό από τις αλλαγές και τη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Όπως και να το κάνουμε, μία κοιλιοπλαστική θα είναι μία επιπλέον επέμβαση στην ήδη υπάρχουσα (καισαρική) και σε έναν εξασθενημένο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητες επιπλοκών όχι μόνο όσον αφορά την κοιλιοπλαστική αλλά και όσον αφορά τον τοκετό, θα είναι μεγαλύτερες.


 Μικρότερη παροχή αίματος


Τα αγγεία της κοιλιάς είναι διατεταμένα, που σημαίνει ότι έχουν μικρότερη παροχή αίματος κι επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει νέκρωση στο δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία καταστροφική επιπλοκή.


 Για όλους αυτούς τους λόγους η ταυτόχρονη επέμβαση καισαρικής – κοιλιοπλαστικής είναι μια διαδικασία που γενικώς δεν προτιμούν ούτε οι γυναικολόγοι ούτε οι πλαστικοί χειρουργοί.


Θα σας συμβούλευα να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία της γέννησης του παιδιού σας και μετά, όταν επανέλθει το σώμα σας, να επισκεφτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που εμπιστεύεστε και να συζητήσετε μαζί του όλες τις λεπτομέρειες μιας πλαστικής κοιλιάς. Βασικές πληροφορίες για την κοιλιοπλαστική μπορείτε να βρείτε επίσης σε αυτό το εξειδικευμένο site


   Αθανάσιος Χριστόπουλος


   Πλαστικός Χειρουργός


 Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση»


 


anaplasis@a-a.gr


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X