Η αιτία για τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

<p style="text-align: justify;">Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις επώδυνες ουρολοιμώξεις όπως η κυστίτιδα.<br /> <br /> Το μυστικό φαίνεται ότι είναι η οξύτητα των ούρων που επηρεάζει πόσο καλά θα αναπτύσσονται τα βακτήρια στην ουροποιητική οδό, ούτως ώστε να μπορούν να προκαλούν μολύνσεις.<br /> <br /> Η διατροφή επίσης φαίνεται ότι παίζει ρόλο, καθώς αναλόγως με τα επίπεδα ορισμένων υποπροϊόντων των τροφίμων διευκολύνεται ή δυσχεραίνεται ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις.<br /> <br /> Η όλη έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, οι οποίοι καλλιέργησαν κολοβακτηρίδια (E. coli) στα δείγματα ούρων υγιών εθελοντών.<br /> <br /> Τα κολοβακτηρίδια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ουρολοιμώξεων. Φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο, αλλά μπορεί να εισέλθουν στο ουροποιητικό (π.χ. με την κακή ατομική υγιεινή ή με τα άπλυτα χέρια) και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.<br /> <br /> Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Βιολογικής Χημείας» (JBC), η ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων στα ούρα των εθελοντών τους παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις, που τους επέτρεψε να απομονώσουν εκείνα που εμπόδιζαν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων από εκείνα που τον επέτρεπαν.<br /> <br /> Η προσεκτικότερη ανάλυση των ούρων έδειξε πως όσα εμπόδιζαν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων παρουσίαζαν εντονότερη δραστηριότητα μίας πρωτεΐνης που λέγεται σιδηροκαλίνη και στερεί από τα βακτήρια τον σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό τους.<br /> <br /> Αντιθέτως, στα ούρα όπου τα βακτήρια αναπτύσσονταν ανεμπόδιστα, η δραστηριότητα της σιδηροκαλίνης ήταν περιορισμένη.<br /> <br /> <strong>Το pH</strong><br /> <br /> Οι ερευνητές προσπάθησαν στη συνέχεια να εξακριβώσουν ποιοι παράγοντες επηρέαζαν την δραστηριότητα της πρωτεΐνης αυτής.<br /> <br /> Το φύλο και η ηλικία δεν φάνηκε να σχετίζονται, ούτε διάφοροι άλλοι παράγοντες που εξέτασαν.<br /> <br /> Ο μοναδικός που πραγματικά διέφερε ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν το pH: όσο πιο όξινα ήταν τα ούρα, τόσο περισσότερο εμποδιζόταν η δραστηριότητα της σιδηροκαλίνης και τόσο λιγότερα βακτήρια αναπτύσσονταν.<br /> <br /> Στη συνέχεια της έρευνάς τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ενθαρρύνουν ή να αποθαρρύνουν την βακτηριακή ανάπτυξη στα ούρα, αλλάζοντας απλώς το pH τους.<br /> <br /> «Η προσαρμογή του pH των ούρων δεν είναι δύσκολη, είναι πολλοί οι παράγοντες που το επηρεάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρι Χέντερσον, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο πανεπιστήμιο. «Ορισμένα φάρμακα, π.χ. για την δυσπεψία, κάνουν τα ούρα πιο αλκαλικά, ενώ άλλα όπως ορισμένα διουρητικά τα κάνουν πιο όξινα».<br /> <br /> <strong>Η διατροφή</strong><br /> <br /> Την οξύτητα των ούρων μπορεί να επηρεάσει και η διατροφή, συνέχισε.<br /> <br /> «Τα ούρα αποτελούν τον προορισμό των περισσοτέρων άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού, τα οποία φτάνουν σε αυτά με τη μορφή μικρών μορίων», είπε.<br /> <br /> «Τα ούρα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μέσον, το οποίο επηρεάζεται πολύ από τη διατροφή. Η μελέτη μας έδειξε ότι η ύπαρξη ορισμένων μορίων που λέγονται αρωματικές ενώσεις (σ.σ. παίρνουν την ονομασία αυτή από την βαριά οσμή που αναδύουν και η οποία ουδεμία σχέση έχει με τα αρώματα) επηρεάζει την οξύτητα των ούρων».<br /> <br /> Η μελέτη έδειξε πως τα δείγματα των ούρων με τα λιγότερα βακτήρια περιείχαν περισσότερες αρωματικές ενώσεις σε σύγκριση με τα δείγματα που έβριθαν βακτηρίων.<br /> <br /> Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ενώσεις αυτές δεσμεύουν τον σίδηρο και έτσι εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.<br /> <br /> Πλούσια πηγή αρωματικών ενώσεων είναι τα κράνμπερι, ο χυμός των οποίων πιστεύεται ότι μπορεί να αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.</p>
<p style="text-align: justify;"><a href="http://www.real.gr">www.real.gr</a></p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

Σχετικά άρθρα