«Δεν έχω κρυφό σχέδιο – Στόχος η βιώσιμη συμφωνία»

Στη δευτερολογία του στην ευρωβουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.«Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά».
«Την προηγούμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων των ξένων έλεγε ότι το δημοψήφισμα είναι για “ναι” ή “όχι” στο ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως ενίσχυση της προσπάθειας για κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», υπογράμμισε.
Ο ίδιος τόνισε πως αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πολύ καιρό, ενώ επεσήμανε:
«Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά».
«Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη»
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομιλία η οποία διεκόπη πολλές φορές από τα χειροκροτήματα μερίδας ευρωβουλευτών, Ελλήνων και ξένων.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μία οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Real.gr

Σχετικά άρθρα