Χρηματοδότηση 3 ετών με αντάλλαγμα ασφαλιστικό-φορολογικό πακέτο

Τριετή χρηματοδότηση με δεσμεύσεις για άμεση εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων με αρχή το ασφαλιστικό και τα φορολογικά από την επόμενη εβδομάδα ζητά στην επιστολή του προς τον ESM ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η επιστολή με το ελληνικό αίτημα προς τον ΕSM
Η Ελλάδα αιτείται επισήμως χρήση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με τριετή διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους.
Δεσμεύεται παράλληλα ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων στην κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή ό την αρχή της επόμενης εβδομάδας, που θα αφορούν δύο τομείς:
Το φορολογικό σύστημα Το ασφαλιστικό σύστημα
Δεσμεύεται σε δεύτερο χρόνο για συνέχιση και άλλων δράσεων και μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας Τονίζεται ότι το συνολικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 9 του μήνα για να τύχει γνωμοδότησης στους τρεις θεσμούς και στην συνέχεια στο Eurogroup.
Δεσμεύεται ακόμη ότι κατά την περίοδο διαθεσιμότητας του δανειακού προγράμματος ή και νωρίτερα η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκαταστήσει την επαφή της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να καλύπτει την μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ως πρόσθετο στοιχείο του προγράμματος η Ελλάδα καλωσορίζει την δυνατότητα για κάποια μέτρα που θα λάβει ο δημόσιος τομέας τα οποία θα αφορούν την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της σε μακροπρόθεσμη βάση.
Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και προς τους τρεις διεθνείς πιστωτές της. Εμπιστευόμαστε τα κράτη μέλη ότι θα εξετάσουν και θα εγκρίνουν την νέα δανειακή σύμβαση με δεδομένο την πίεση χρόνου και την κακή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την έλλειψη που υπάρχει για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις του χρέους μας . Δεσμεύεται επίσης με την χορήγηση του νέου δανείου να εκκαθαρίσει και την καθυστερούμενη δόση ύψους 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Τέλος ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης εφαρμόζοντας όλους του νόμους και τους κανονισμούς που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους.
Τα επόμενα βήματα
Η πρόταση αυτή θα περάσει σήμερα το απόγευμα από εξέταση από την Ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης όπου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις σε ότι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μια τεχνική επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ως αναλυτική πρόταση.
Αν το πακέτο κριθεί ικανοποιητικό τότε μπορεί να γίνει Eurogroup την Παρασκευή όπου το ελληνικό πρόγραμμα θα πάρει την τελική έγκριση για εφαρμογή του προγράμματος.
Αν όλα πάνε καλά η Σύνοδος Κορυφής των 28 ευρωπαίων ηγετών που έχει οριστεί για την Κυριακή μπορεί και να ακυρωθεί.
Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα