Η φοβία του παιδιού με τον ύπνο: Γιατί δεν κοιμάται;  thumbnail

Aργύρης, 40 ετών

Έχω μια κόρη 12 ετων. Τελείωσε την 1ην Γυμνασίου. Από καιρό μας έχει εξομολογηθεί ότι τό βράδυ όταν πάει να κοιμηθεί έχει μία συγκεκριμένη φοβία, φοβάται τον θάνατο. Τελευταία θέλει να κοιμάται με την μητέρα της και εγώ πάω στο κρεβάτι της. Πρέπει να σας πώ ότι δεν καταφέρνουμε να την ηρεμήσουμε από αυτό το γεγονός και ενώ τίς έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Δεν είχαμε κανένα θάνατο στην οικογένεια. Παρακαλ

Η φοβία του παιδιού με τον ύπνο: Γιατί δεν κοιμάται;

Aναγνώστης μας ρωτά: 


Έχω μια κόρη 12 ετων. Τελείωσε την 1ην Γυμνασίου. Από καιρό μας έχει εξομολογηθεί ότι τό βράδυ όταν πάει να κοιμηθεί έχει μία συγκεκριμένη φοβία, φοβάται τον θάνατο. Τελευταία θέλει να κοιμάται με την μητέρα της και εγώ πάω στο κρεβάτι της. Πρέπει να σας πω ότι δεν καταφέρνουμε να την ηρεμήσουμε από αυτό το γεγονός και ενώ τίς έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Δεν είχαμε κανένα θάνατο στην οικογένεια. Παρακαλώ θέλω την συμβουλή από κάποιο παιδοψυχίατρο. Ευχαριστώ πολύ κσι περιμένω νέα σας.


Στο ερώτημά σας απαντά η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα. 


Στην ηλικία του παιχνιδιού σας συχνά εμφανίζονται ανησυχίες γύρω από τον θάνατο και τις αρρώστιες όπως και θέματα γιατί τι ακολουθεί μετα.

Μπορεί να μην υπάρχουν θέματα υγείας στην οικογένεια σας αλλά να έχουν συμβεί γεγονότα στην ευρύτερη οικογένεια ή σε συμμαθητές. Επίσης τα παιδιά, ιδίως τα μοναχοπαίδια, αγχώνονται όσο οι γονείς τους  μεγαλωνουν‎ .

Σημαντικό ρόλο παίζει η διαπαιδαγωγηση που ασκούν οι γονείς. Τα παιδιά που δεν έχουν αποχωριστεί πότε τους ‎γονείς τους δεν έχουν μάθει να είναι αυτόνομα και να αισθάνονται σιγουριά και μόνα τους. Οι γονείς που υπερπροστατευουν τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά έχουν σαν συνέπεια να αγκιστρωνονται πάνω τους και στο τέλος να τους κουραζουν.

 Αυτή η συνήθεια του κρεβατιού πρέπει να κοπεί άμεσα και το γονεϊκο ζεύγος να κοιμάται μαζί. Όσο συνεχίζεται τόσο επιδεινωνεται η κατάσταση. 

Πιστεύω ότι καταρχάς πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον Παιδοψυχίατρο να αναλυσετε εκτενώς την κατάσταση να λάβετε συμβουλές για εσάς τους γονείς και κατόπιν μπορεί να δει το παιδί σας για να αντιληφθεί από που πηγάζει αυτός ο φόβος.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X