Ναρκοληψία: Περίεργα πράγματα που παθαίνουμε στον ύπνο thumbnail

Ναρκοληψία: Περίεργα πράγματα που παθαίνουμε στον ύπνο

 


Κείμενο της Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου ψυχολόγου- ψυχοθεραπεύτριας


Ποια είναι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας;
Η υπερβολική ανάγκη για ύπνο ή αλλιώς ((ναρκοληψία» είναι μια διαταραχή του ύπνου η οποία εμφανίζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:


Υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αίσθημα υπερβολικής κόπωσης μετά το πρωινό ξύπνημα. Ακαταμάχητες ολιγόλεπτες ((επιθέσεις ύπνου» μέσα στην ημέρα, σε πληθώρα περιστάσεων, π.χ. όταν το άτομο συζητά, διαβάζει, ακόμα και όταν οδηγεί, παύσεις που ωστόσο το αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά.
Κατακερματισμένο ύπνο που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες αφυπνίσεις και έντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο.
Η κόπωση και η υπνηλία μπορεί να συνοδεύονται από τη λεγόμενη «καταπληξία» και την «υπνική παράλυση». Η καταπληξία περιγράφει βραχέα επεισόδια αιφνίδιας απώλειας μυϊκού τόνου, ενώ στην υπνική παράλυση το άτομο είναι ξύπνιο, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί. Τα επεισόδια αυτά διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, ωστόσο προκαλούν έντονα συναισθήματα άγχους, απειλής και φόβου. Οι οπτικές ή ακόμα και οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι συχνές Ποια είναι τα αίτια και τιοιες οι παρενέργειες της ναρκοληψίας;
Χαρακτηριστικά είναι τα συναισθήματα ντροπής και χαμηλής αυτοεκτίμησης, η αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμα και η παραίτηση από την εργασία, από το φόβο του ατόμου ότι θα αποτύχει λόγω της ναρκοληψίας του. Συχνά προσπαθεί να παρεμποδίσει τα επεισόδια ναρκοληψίας με το να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα συναισθήματά του. Η αναπόφευκτη αμυντική έλλειψη εκφραστικότητας με τη σειρά της διαμορφώνει και συρρικνώνει την ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων. Πρόκειται για μηχανισμούς που διαιωνίζουν το πρόβλημα, καθότι το άτομο καταλήγει να ταυτίζεται με αυτό, χάνει την ταυτότητά του, σταδιακά απομονώνεται από την όποια εμπλοκή ή προσαρμογή του σε μια λειτουργική, ποιοτική καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να βυθίζεται στη νοσηρότητα της μοναξιάς του ύπνου. Ως προς τα αίτια, ο καταμερισμός της συμβολής οργανικών, γενετικών και ψυχικών συνιστωσών εξατομικεύεται. Η γενετική ευπάθεια μοιάζει ισχυρή, ενώ βελτίωση παρατηρείται σημαντικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Πίσω από τη ναρκοληψία συχνά κρύβεται η κατάθλιψη, η οποία οδηγεί το άτομο σε μια τάση φυγής από την αληθινή επαφή του με τη ζωή.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Κωστοπούλου Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας Εκδόσεις Καστανιώτη

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X