Τσίπρας: «Δεν θα δραπετεύσω»

Απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και για τα επόμενα βήματά του έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαιτέρως δύσκολη τη συμφωνία, είπε ότι διαφωνεί με το πρόγραμμα και τόνισε ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση. 

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Πρέπει να διασφαλίσω ότι δεν θα μείνει έρμαια η χώρα και ακυβέρνητη». 

Δεν μετανιώνω για το δημοψήφισμα 

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το γεγονός αυτό δεν ενίσχυσε την διαπραγματευτική τακτική. «Είμαι πεπεισμένος ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα, μέχρι εκεί που δεν πάει, για αυτό δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς. Είχα την αίσθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Ωστόσο, υπήρξε μία εκδικητική στάση». 

«Υπερτίμησα τη δύναμη της ισχύος του δίκιου ενός λαού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι το μήνυμα που μας δίνουν είναι ότι οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν έχει σημασία αν θα γίνονται εκλογές. Αναδείξαμε το πολιτικό πρόβλημα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνειδητοποίησα πόσο βαθιά είναι η ρήξη μέσα στην Ευρώπη».

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Ξεκάθαρο εσωκομματικό μήνυμα, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, έστειλε ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι διαγραφές δεν βρίσκονται στην ιδεολογική κουλτούρα της Αριστεράς. «Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. Θα φανεί αν κάποιος υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο για τη διατήρηση της κυβέρνησης ή αυτών που θέλουν να την ρίξουν. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του». 

Για την πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας: «Σέβομαι τις αποφάσεις της, ωστόσο ο καθένας έχει τον θεσμικό ρόλο και αποφασίζει πως θα ανταποκριθεί. Δεν είμαι δικτάτορας, είναι στάση συνείδησης». 

Διακριτικές αποστάσεις πήρε από τον Γιάνη Βαρουφάκη
. «Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι έκανε λάθη τα οποία όμως χρεώνεται ο ίδιος. Ωστόσο ήταν κατηγορηματικός χαρακτηρίζοντας ανόητους όσους υποστηρίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δόλιο σχέδιο για τη χώρα. 

Περισσότερα στο real.gr

Σχετικά άρθρα