«Δάσκαλός μου ο Τσόρι»

Ο Κώστας Φορτούνης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στους απεσταλμένους δημοσιογράφους στο Ζέεφελντ όπου πραγματοποιείται η προετοιμασία του Ολυμπιακού.
Ο διεθνής μέσος μίλησε για την ομάδα και τους προσωπικούς στόχους του ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Φορτούνη:
Κώστα, πέρσι δεν είχες κάνει ουσιαστικά προετοιμασία. Είχες πάει κατευθείαν στην Αμερική. Φέτος ξεκινάς κανονικά. Πιστεύεις ότι θα παίξει ρόλο το γεγονός ότι κάνεις προετοιμασία στο Ζέεφελντ;
Σίγουρα το να ξεκινάς προετοιμασία με την ομάδα σου, είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Γνωρίζεις τους συμπαίκτες σου, τι κάνουν στον αγωνιστικό χώρο, προετοιμάζεσαι κι εσύ πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι φέτος με την προετοιμασία που θα κάνω θα είμαι ακόμα καλύτερος.
Έχετε συμπληρώσει ήδη τέσσερις μέρες προπονήσεων. Θα θέλαμε τις εντυπώσεις σου…
Όπως βλέπετε, ο προπονητής είναι καινούριος, θέλει να μας περάσει τα δικά του πράγματα, εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο χρόνος είναι υπέρ μας. Όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνουμε και τον προπονητή. Πιστεύω είμαστε σε ένα καλό στάδιο.
Ο συγκεκριμένος προπονητής δίνει μεγαλύτερο βάρος στις ασκήσεις με την μπάλα. Αυτό είναι καλό για εσάς; Απολαμβάνετε περισσότερο το πρώτο στάδιο προετοιμασίας;
Σίγουρα, ένας ποδοσφαιριστής θέλει να είναι συνέχεια με μία μπάλα στα πόδια. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό στοιχείο, γιατί ο προπονητής – όπως είπατε κι εσείς – θέλει να έχουμε πάρα πολλή ώρα την μπάλα στα πόδια μας. Πόσο μάλλλον όταν παίζουμε στο γήπεδό μας και στο πρωτάθλημα, το χρειαζόμαστε αυτό το πράγμα.
Είπες πριν ότι θέλει να περάσει κάποια καινούρια πράγματα. Μπορείς να μας το αναλύσεις;
Αυτό που σας είπα. Μας λέει συνεχώς να μην χάνουμε την μπάλα, να έχουμε κατοχή, να είμαστε συνέχεια με την μπάλα στα πόδια. Αυτή τη στιγμή είναι μικρό το διάστημα, προσπαθούμε κι εμείς να τον μάθουμε και πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα είμαστε καλύτεροι.
Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχεις σχηματίσει για τον κ. Σίλβα;
Πολύ ήρεμος άνθρωπος φαίνεται. Έχει συνεργασία με όλους τους ποδοσφαιριστές και όπως είπα και πριν, προσπαθεί να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα δικά του στοιχεία.
Κώστα άφησες την Μπουντεσλίγκα για να επιστρέψεις στον Ολυμπιακό. Εν τέλει βρήκες όλα αυτά που έψαχνες στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό;
Σίγουρα η χρονιά που πέρασε ήταν επιτυχημένη τόσο για μένα όσο και για τον σύλλογο. Δεν το μετανιώνω καθόλου, είμαι σε μία πάρα πολύ μεγάλη ομάδα. Χαίρομαι που αγωνίζομαι στον Ολυμπιακό και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για το πρώτο φιλικό με την Ντούκλα Πράγας.
Είναι το πρώτο ματς στην προετοιμασία μας, σίγουρα τα συμπεράσματα δεν θα είναι τόσο ασφαλή, γιατί όλοι οι παίκτες είμαστε κουρασμένοι. Όμως, θα τα δώσουμε όλα γιατί ο Ολυμπιακός μπαίνει μέσα στο γήπεδο για να κερδίζει, είτε πρόκειται για φιλικό, είτε για επίσημο.
Θα μας σχολιάσεις κάτι που συμβαίνει στον Πειραιά; Ο κόσμος της ομάδας ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία της ΠΑΕ να μειώσει τις τιμές των διαρκείας.
Το βλέπουμε κι εμείς, ο κόσμος ανταποκρίνεται στην ομάδα, τον χρειαζόμαστε κοντά μας, μας δίνει μεγάλη ώθηση. Σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, ο κόσμος είναι κοντά μας και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να του ανταποδώσουμε την αγάπη που μας δίνει.
Σε προσωπικό επίπεδο πώς θα χαρακτήριζες την πρώτη σου χρονιά στον Ολυμπιακό; Ιδιαίτερα στο β’ μισό της σεζόν.
Είναι επιτυχημένη η χρονιά, αλλά δεν σταματάμε εδώ. Θα ήθελα να συνεχίσω, να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά. Φέτος μας περιμένει μία πιο δύσκολη χρονιά από πέρσι. Μακάρι να κατακτήσουμε τους στόχους με την ομάδα.
Γιατί πιστεύεις ότι θα είναι πιο δύσκολη η χρονιά;
Εντάξει, όσο ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα, θα θέλουν και οι διεκδικητές του να αντιδράσουν. Οπότε, κάθε χρονιά που περνάει είναι ακόμα πιο δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος εμείς θα πανηγυρίσουμε.
Τι άλλο παραπάνω να περιμένουμε από τον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν και τι από εσένα;
Για την ομάδα αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε μία καλύτερη πορεία στην Ευρώπη, ανάλογη με την περσινή που κάτι μας έλειψε στο τέλος. Από εμένα προσωπικά θέλω να δουλέψω στο στάδιο προετοιμασίας που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή και να είμαι έτοιμος. Πέρσι είχα έρθει στην ομάδα και δεν ήμουν τόσο καλά όσο θα ήθελα. Αυτή τη στιγμή είμαι καλά και θέλω να είμαι από την αρχή στην ομάδα.
Ο προπονητής στην παρουσίασή του είπε ότι θέλει πέρα από τίτλους, και θέαμα. Πιστεύεις είναι εφικτό;
Σίγουρα ο Ολυμπιακός παίζει πάντα για το θέαμα. Θέλουμε να βάζουμε πολλά γκολ, να κάνουμε τους οπαδούς ευχαριστημένους που έρχονται στο γήπεδο και πιστεύω ότι το θέαμα περνάει σε δεύτερη μοίρα, γιατί το βασικό είναι να κερδίζει η ομάδα.
Θα μας πεις δύο λόγια και για τα καινούρια τα παιδιά; Τον Γιαννιώτα, τον Τζανδάρη, τον Καραμάνο, τον Μαρτίνες, τον Πουλίδο…
Σίγουρα όλα αυτά τα παιδιά αγωνίζονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξέρουν τι πάει να πει Ολυμπιακός, είναι φιλόδοξα παιδιά και τα παιδιά που είπατε έπαιζαν στην ομάδα τους και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν.
Μετά από αρκετά χρόνια είναι πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Σου λέει κάτι αυτό;
Το να έχει μία ελληνική ομάδα Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι πολύ καλό, γιατί όπως ξέρουμε πάντα στην Ελλάδα αυτοί θα βγουν μπροστά σε ό,τι συμβεί. Όσο πιο πολλούς Έλληνες έχει η ομάδα, τόσο το καλύτερο.
Στον Ολυμπιακό χρειάζεται εκτός από το να έχεις ταλέντο, πρέπει να έχεις και προσωπικότητα. Η αλήθεια είναι ότι το έχεις. Φαντάζεσαι σε βάθος χρόνου τον εαυτό σου να γίνεις ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού;
Εντάξει, όταν μπαίνω στο γήπεδο προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Θέλω να παίρνω πάντα πρωτοβουλίες, μ’ αρέσει αυτό, να έχω την μπάλα στα πόδια μου. Όπως ξέρετε κι εσείς για εμένα, έχω έναν δάσκαλο δίπλα μου, τον Τσόρι Ντομίνγκες με τον οποίο παίζουμε στην ίδια θέση. Μου μαθαίνει πάρα πολλά και είναι πολύ καλό που τον έχω συμπαίκτη και με κάνει ακόμα καλύτερο.
Μπορείτε να παίξετε μαζί;
Σίγουρα. Πέρσι παίξαμε σε κάποια ματς. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε.
Σου έχει μιλήσει ο Τσόρι; Τι συμβουλές σου δίνει;
Κάθε μέρα μαθαίνω πράγματα από αυτόν. Όταν μου μιλάει είναι κάτι σαν να μου μιλάει ο καλύτερος παίκτης στην ομάδα. Είναι και στην θέση μου. Τον σέβομαι απόλυτα. Είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής.
Πέρσι σε είδαμε πίσω από τον επιθετικό, και στα άκρα, και σε έναν ρόλο “οκταριού”. Εσύ πού αισθάνεσαι καλύτερα;
Μπορώ σε όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά. Μπορώ και στα πλάγια και πίσω από τον σέντερ φορ. Για εμένα καλύτερα ως αριστερό χαφ ή πίσω από τον επιθετικό.
Αν έπρεπε να προσδιορίσεις σε αυτό το κάτι που λείπει από τον Ολυμπιακό, τι θα έλεγες εσύ;
Πιστεύω ότι αυτό που θα έκανα θα ήταν στους καινούργιους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην ομάδα, να καταλάβουν σε ποια ομάδα είναι. Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση και σε όλα τα ματς πρέπει να κερδίζει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Η παρουσία του Γρηγόρη Γεωργάτου βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
Εννοείται. Ο Γρηγόρης γνωρίζει πολύ καλά το ποδόσφαιρο. Έχει παίξει και στον Ολυμπιακό και σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Μας δίνει συμβουλές, μας βοηθάει, είναι δίπλα μας σε ό,τι τον χρειαστούμε και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πολύ στο μέλλον.
Την συμβουλή που σου έδωσε προχθές να μην πέφτεις εύκολα, την σκέφτηκες καθόλου στο ξενοδοχείο;
Ναι, την σκεφτόμουν. Γιατί όταν μου δίνει ένας άνθρωπος σαν τον Γρηγόρη μία συμβουλή, σίγουρα το σκέφτεσαι.

Σχετικά άρθρα