Βολικάκης: «Με το βλέμμα στο Ριο»

Ο Χρήστος Βολικάκης είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές που διαθέτει η Ελληνική ποδηλασία. Τα τελευταία χρόνια δίνει σταθερά το παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις παγκοσμίως, με ιδιαίτερη επιτυχία και με πολλά μετάλλια. Με εξασφαλισμένη την παρουσία του στα τρία Παγκόσμια κύπελλα που ακολουθούν, ο στόχος του πλέον είναι να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας στο κέιριν και στο σπριντ, έχοντας το βλέμμα του προς το Ολυμπιακό βάθρο. Αξίζει να τονίσουμε, ότι στο Ρίο θα βρεθούν συνολικά 28 ποδηλάτες σε κάθε αγώνισμα, μεταξύ των οποίων οι οκτώ καλύτεροι της Ευρώπης.
Ο ένατος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου βρίσκεται ήδη στην 2η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης και είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει ακόμα περισσότερες διακρίσεις με τα Ελληνικά χρώματα και μεγάλες συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους.
Ο Χρήστος Βολικάκης βρέθηκε στις εξέδρες του Ολυμπιακού ποδηλατοδρομίου, παρακολούθησε τις προσπάθειες των νεαρών Ελλήνων συναθλητών του και μίλησε για τις φιλοδοξίες και τους στόχους του.
Αποτελείς την μεγάλη ελπίδα για την χώρα μας στην ποδηλασία. Έχουμε την πρόκριση σου σε τρία παγκόσμια κύπελλα, έχεις εξασφαλίσει κατά 99% την συμμετοχή σου στην Ολυμπιάδα του Ρίο στο κέιριν και κυνηγάς την πρόκρισή σου και στο σπριντ. Τι σημαίνει για την χώρα μας η συμμετοχή σου στους ερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες;
Αυτήν στιγμή, όπως είπατε, έχω εξασφαλίσει κατά μεγάλο ποσοστό την συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα από τις περσινές μου επιτυχίες, με το μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο και την 2η θέση στην γενική κατάταξη των παγκοσμίων κυπέλλων. Τώρα πλέον, με την νέα πρόκριση στα Παγκόσμια κύπελλα και στα δύο αγωνίσματα, θα προσπαθήσω να κερδίσω εκεί την συμμετοχή μου και στο σπριντ.
Εκτός από τα Παγκόσμια κύπελλα, θα πάρεις μέρος, στα πλαίσια της προετοιμασίας σου, σε κάποια γκραν πρι;
Η χρονιά μου είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Ήδη γύρισα από την Ιταλία και την Πολωνία που ήρθαν πολύ μεγάλες επιτυχίες, συνεχίζω με ένα διεθνές μίτινγκ στην Ελβετία μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είμαι στην Αγγλία. Το Σεπτέμβριο ακολουθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και έπειτα τον Οκτώβριο το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ελβετία. Στην συνέχεια έχω εξασφαλίσει το παρών στα τρία Παγκόσμια κύπελλα που θα γίνουν κατά σειρά στην Κολομβία, στην Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ. Τέλος, πριν την Ολυμπιάδα, θα πάρω μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου.
Στην Ολυμπιάδα τι μπορούμε να περιμένουμε;
Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε, πρώτα πρέπει να είμαστε υγιείς. Σίγουρα χρειαζόμαστε την στήριξη όλων και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα θα έρθουν.
Ποια είναι η συμβολή της Ομοσπονδίας στις διακρίσεις σου;
Η Ομοσπονδία βοηθάει όσο μπορεί αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολες μέρες οπότε μακάρι να ξεπεραστεί όλο αυτό και να είναι καλύτερα ο Έλληνας και στην συνέχεια θα είναι μεγαλύτερη η βοήθεια και για τον αθλητή.
Μετά τους Ολυμπιονίκες μας στην ποδηλασία, τον Γεωργαλή, τον Βασιλόπουλο, τον Χειμωνέτο, τον Μπάργκα, πιστεύεις ότι μπορείς να μπεις με αντίστοιχες αξιώσεις στους Ολυμπιακούς;
Έχω δείξει από τις επιδόσεις μου αυτά τα χρόνια και τα μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες (εφήβων, νέων και ανδρών), τα οποία είναι πάνω από τριάντα σε μεγάλες διοργανώσεις, ότι η πορεία μου είναι πετυχημένη. Από το 2005 είμαι σταθερός στην κατάκτηση μεταλλίων και για μένα αυτό που έχει αξία είναι να διατηρήσω την σταθερότητά στην απόδοσή μου. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ήρθε η 9η θέση και για λεπτομέρειες δεν μπήκα στην 6αδα όπου θα μπορούσαμε να μιλούσαμε ακόμα και για μετάλλιο. Μακάρι να έρθει σε αυτήν την Ολυμπιάδα η καλύτερη θέση ή και το μετάλλιο που θέλω.
Έχεις έρθει να παρακολουθήσεις το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τι έχεις να προτείνεις στους νεότερους συναθλητές σου και ποιο βλέπεις να είναι το επίπεδο;
Μακάρι να δούμε κάποιο μετάλλιο εδώ. Κάθε παιδί κάνει την προσπάθεια του, ανάλογα με την προετοιμασία που έχει κάνει. Βλέπουμε ότι οι υπόλοιπες Εθνικές ομάδες είναι πολύ δυνατές αλλά είναι ευχάριστο ότι υπάρχει οργάνωση από τις μικρότερες κατηγορίες. Μακάρι τα παιδιά να συνεχίσουν να ασχοληθούν με την ποδηλασία.
Τι μήνυμα έχεις να στείλεις στους κατοίκους της Αττικής;
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η προσέλευση είναι μικρή και δείχνει ότι δεν γνωρίζουν καλά το άθλημα της ποδηλασίας. Πριν λίγο καιρό είχα βρεθεί στην Ιταλία σε, αντίστοιχου επιπέδου, διοργάνωση και δεν βρίσκαμε θέση να καθίσουμε, παρότι η είσοδος ήταν με εισιτήριο. Εδώ είναι ελεύθερη και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση. Σαν αθλητής θέλω να προσκαλέσω τον κόσμο να έρθει, να γνωρίσει από κοντά το άθλημα της ποδηλασίας και είμαι σίγουρος ότι θα τους αρέσει.

Σχετικά άρθρα