Ζευγάρια: Προβλήματα που προκύπτουν στις διακοπές thumbnail
Καλοκαίρι, εποχή διακοπών. Και οι διακοπές συνήθως είναι κάτι που η προοπτική του και μόνο μας προξενεί χαρά, ευχαρίστηση, ανυπομονησία, αγαλλίαση.

Ζευγάρια: Προβλήματα που προκύπτουν στις διακοπές

Σχέση και διακοπές


Από την ψυχολόγο Λουίζα Βογιατζή 


Καλοκαίρι, εποχή διακοπών. Και οι διακοπές συνήθως είναι κάτι που  η προοπτική του και μόνο μας προξενεί χαρά, ευχαρίστηση, ανυπομονησία, αγαλλίαση.


Και φυσικά για τους περισσότερους οι διακοπές είναι «για να είσαι με τους αγαπημένους σου», πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να περάσουν ένα όμορφο διάστημα με τους δικούς τους ανθρώπους και στην περίπτωση των ζευγαριών, με την ή τον σύντροφο τους.


Επιβεβαιώνει όμως η πραγματικότητα αυτές τις προσδοκίες;


Είναι πράγματι οι διακοπές τόσο ευχάριστες, χαλαρές, ρομαντικές, ερωτικές και εντέλει «δυναμωτικές» για τη σχέση ή μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο;


Η απάντηση είναι αρκετά πιο σύνθετη καθώς υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που συντελούν στο να πετύχει ή όχι η κοινή «απόδραση». Κάποιοι από αυτούς είναι:


-Οι διαφορετικές προτιμήσεις. Κοσμικό νησί ή ήσυχο χωριό, με σακίδιο και σκηνή ή σε άνετο δωμάτιο, με συγγενείς και φίλους ή μόνοι, χαλαρά στην παραλία ή εξερεύνηση και περιπέτεια είναι μερικές από τις δυσγεφύρωτες  διαφωνίες σχετικά με τις διακοπές.


-Οι υφέρπουσες προϋπάρχουσες δυσκολίες της σχέσης που –δυστυχώς- μπαίνουν κι αυτές μαζί με τα μαγιώ «στη βαλίτσα».


-Η διακοπή της ρουτίνας και ο πολύς κοινός χρόνος που προσφέρουν οι διακοπές.


 -Οι ψηλές προσδοκίες από τις διακοπές.


Η αλήθεια είναι ότι κάποιες έρευνες μιλούν για αύξηση των χωρισμών μετά τις διακοπές. Και παρόλο που αυτό είναι κάτι που απαιτεί πολύ περαιτέρω ψάξιμο για να  διαπιστωθεί αν έχει γενικότερη ισχύ πάντως σίγουρα οι διακοπές είναι ένα «crashtest” για τις σχέσεις, ειδικά τις καινούργιες, τις δοκιμαζόμενες ή τις κουρασμένες.


 Για να βγουν  λοιπόν όχι μόνο αλώβητες αλλά και ωφελημένες απ΄ αυτό, χρειάζεται οι σύντροφοι να δώσουν λίγη σημασία σε αυτά που αναφέραμε παραπάνω.


 


Όσον αφορά τις προτιμήσεις είναι μάλλον σαφές ότι δεν γίνεται να είναι ευχαριστημένο το ζευγάρι αν πάντα ικανοποιούνται οι προτιμήσεις μόνο του ενός. Ένας τρόπος εναλλαγής των επιλογών και αμοιβαίες παραχωρήσεις είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τις ίδιες τις διακοπές αλλά κυρίως γιατί αυτό που θεμελιώνει μία σχέση είναι να αισθάνονται και οι δύο ότι ακούγονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.


Οι υφέρπουσες δυσκολίες, της ίδιας της σχέσης ή γενικότερης υφής (οικονομικές, οικογενειακές κλπ) αν και είναι δύσκολο να μείνουν πίσω στο σπίτι, ωστόσο μπορεί να τηρηθεί μία άρρητη συμφωνία ότι δεν χρειάζεται να αποτελέσουν σκοπό των διακοπών («εκεί που θα πάμε θα τα συζητήσουμε όλα»). Το κύριο μέλημα στις διακοπές πρέπει να είναι η χαλάρωση, η χαρά, η ανεμελιά . Όταν ένα ζευγάρι νιώσει χαλαρά και όμορφα μαζί τότε έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει πιο θετικά και τις δυσκολίες.


Κάτι που δυσκολεύει πολλά ζευγάρια στις διακοπές είναι η διαχείριση του άπλετου κοινού χρόνου που δεν έχουν πια ή δεν γνωρίζουν καν από την καθημερινότητα τους. Γι’ αυτό καλό είναι να υπολογίζουν κοινό αλλά και ελεύθερο χρόνo έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε σύντροφος να χαρεί και αυτό που ενδεχομένως δεν αρέσει τόσο στον άλλο (να διαβάσει, να πάει για ψάρεμα, να χαζέψει στα μαγαζιά, να κοιμηθεί πολλές ώρες). Στις διακοπές, ας μην ξεχνάμε, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη  ελευθερία και δεν συγχωρεί κανείς εύκολα το σύντροφο του αν αισθανθεί ότι αυτός «φταίει» που  την στερείται.


Οι προσδοκίες από τις διακοπές είναι πολύ συχνά ένα αγκάθι που αποβαίνει μοιραίο για τις σχέσεις. Πολλά ζευγάρια (ή ο ένας από τους δύο) ξεκινάνε για τις διακοπές τους περιμένοντας να περάσουν ονειρεμένα, να ξεπεράσουν όλες τους τις δυσκολίες, να ξανανιώσουν ερωτευμένοι και πολλά ακόμη. Είναι αναμενόμενο ότι αυτές οι ψηλές προσδοκίες ανεβάζουν τόσο τον πήχη που τελικά γίνεται «βάρος στις αποσκευές» παρά  «ούριος άνεμος». Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, οι διακοπές δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα μαγικό σενάριο αλλά σαν κάτι το ρεαλιστικά ευχάριστο.


Πολλά ζευγάρια ευτυχώς, καταφέρνουν και τα ρυθμίζουν όλα αυτά και πραγματικά γυρνάνε από τις διακοπές τους αγαπημένα και ανανεωμένα. 


 Πάντως, ακόμη κι αν για κάποιους λόγους ένα ζευγάρι γυρίσει από τις διακοπές πιο «τσακωμένο» και διχασμένο  από πριν, καλό θα είναι να εξετάσει αν πραγματικά τα πράγματα στη σχέση είναι τόσο άσχημα ή αν οι διακοπές χρειάζονταν τελικά καλύτερη πρακτική αλλά και ψυχική προετοιμασία.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X