Σημάδια ότι δε θέλει γάμο ή σοβαρή σχέση μαζί σου  thumbnail

Σημάδια ότι δε θέλει γάμο ή σοβαρή σχέση μαζί σου

Η Νέα Πολυγυνία


Από τον ψυχολόγο John Townsend


Πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό αντρών δημιουργούν περιστασιακές, μεταβατικές σχέσειςε κι αποφεύγουν τις μόνιμες δεσμεύσεις. Αν με τον όρο “δέσμευση” εννοούν το γάμο, τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι άντρες που έχουν τη δυνατόχητα να ελκύουν παντρεύονται και, αν πάρουν διαζύγιο, ξαναπαντρεύονται σχετικά γρήγορα. Επιπλέον, οι άντρες των υψηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων έχουν μεγάλη ζήτηση και δεν παραμένουν για πολύ καιρό ελεύθεροι.


Όμως, αν οι ερευνητέε εξισώνουν τη δέσμευση με τη σεξουαλική πίστη, οι ισχυρισμοί τουε πιθανότατα είναι ακριβείς. Το σεξ εκτός γάμου είναι πολύ πιο εύκολο στις μέρες μας απ’ ό,τι πριν την εμφάνιση του αντισυλληπτικού χαπιού, και οι επιτυχημένοι άντρες, είτε είναι ελεύθεροι είτε παντρεμένοι, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν απ’ αυτό. Παρόλο, λοιπόν, που οι περισσότεροι άντρες, και ιδιαίτερα οι επιτυχημένοι κοιωνικοοικονομικά, έχουν την τάση να παντρεύονται, υπάρχει μια νέα κατηγορία διαζευγμένων κι ελεύθερων άντρων, που χρησιμοποιούν τα προσόντα τους για να πηγαίνουν από τη μια σχέση στην άλλη, να προφέρουν λίγα πράγματα στις συντρόφουε τους, και να ικανοποιούν την επιθυμία τουε για πολλές σεξουαλικές σχέσεις. Αυτοί οι άντρεε, συνήθως, λένε θα παντρευτούν, αν βρουν το κατάλληλο άτομο, αλλά κάπως συμβαίνει πάντα και οι γυναίκες με τις οποίες δημιουργούν σχέσεις δεν είναι ποτέ απολύτως κατάλληλες. Αυτοί οι άντρες είναι ουσιαστικά πολυγυνικοί.


Και για τα δύο φύλα, πολυγαμία σημαίνει το να έχει κάποιος περισσότερους από έναν συντρόφους ταυτόχρονα. Μια μορφή της είναι και η πολυγυνία, που είναι θεμιτή όταν έναε άντρας μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να έχει παραπάνω από μία γυναίκα. Αυτή η μορφή γάμου είναι αποδεκτή ή προτιμάται σε ποσοστό άνω του 83% των ανθρώπινων κοινωνιών. Η άλλη μορφή της πολυγαμίας είναι η πολυανδρία, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκεε μπορούν να έχουν περισσότερους από έναν συντρόφους.


Η πολυανδρία εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπινων κοινωνιών. Στις κοινωνίες της Δύσης, και οι δύο μορφέε πολυγαμίας είναι παράνομες. Όμως, πολλοί άντρεε δημιουργούν σχέσειε που, στην ουσία, είναι πολυγαμικές. Για παράδειγμα, όταν κάποιοε παίρνει διαζύγιο και ξαναπαντρεύεται, ή έχει διάφορεε σεξουαλικές σχέσεις, αλλά με μια μόνο σύντροφο κάθε φορά, είναι εξακολουθητικά πολυγυνικός. Όταν όμως έχει ταυτόχρονες σεξουαλικές σχέσεις με παραπάνω από μία γυναίκες, είναι ουσιαστικά ή πρακτικά πολυγυνικός- ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι παντρεμένος με κάποια από αυτές. 


Βέβαια, για τις  γυναίκες το πιθανότερο είναι να μην έχουν συχνά τάσεις πολυγυνίας. Είναι πολλές οι γυναίκες όμως που σήμερα επιλέγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με πολυγυνικούς άντρες υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, παρά μονογαμικές σχέσεις με άντρες από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Αυτές οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να συνάψουν σχέση με έναν άνδρα που δεν κάνει για μόνιμη σχέση. 


Στις  Ηνωμένες Πολιτείες και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες  υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των υλικών αγαθών που μπορούν να προσφέρουν οι άντρες στιε γυναίκες. Οι γυναίκεε που δεν έχουν επαρκή οικονομική ανεξαρτησία είναι πιθανότερο να προσαρμοστούν πιο εύκολα στιε διαθέσιμεε επιλογές τouς, για να μπορέσουν να παντρευτούν ή να ξαναπαντρευτούν – ιδιαίτερα αν έχουν παιδιά που εξαρτώνται απ’ αυτές. Αντίθετα, οι γυναίκες με υψηλές οικονομικές απολαβές που δεν έχουν παιδιά, είναι λιγότερο πιθανά να προσαρμόσουν τις κοινωνικοοικονομικέ τους απαιτήσεις ανάλογα με τους υηοψήφιους συντρόφους τους και, κατα συνέπεια, είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν ή να ξαναπαντρευτούν. Οι γυναίκες που διατηρούν ένα υψηλό κοινωνικοοικονομικά επίπεδο ανταγωνίζονται, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις γυναίκες από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, για τουε άντρες με υψηλές κοινωνικοοικονομικες θέσεις, Autos ο ανταγωνιομός, όπως και η δυνατότητα αηοτελεοματικής αντιούλληψης, επιτρέπει στους άντρες που κατέχουν υψηλές κοινωνικοοικονομικά θέσεις να είναι ουοιαοτικά πολυγυνικοί,


0 Μπομπ είναι ο πλούσιοε επιχειρηματίας που συναντήσαμε νωρίτερα σ’ αυτό το κεφάλαιο. Η πρώην γυναίκα του πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια στο διακανονιομό για το διαζύγιό tous. Τα παιδιά του Μπομπ, τελικά, έμειναν μαζί του και μεγάλωσαν στο πλάι του. Τώρα, λοιπόν, μαε λέει ότι, αυτή την περίοδο της ζωής του, δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να κάνει κι άλλα παιδιά, ή να βοηθήσει κάποια άλλη γυναίκα να μεγαλώσει τα δικά της. 0 Μπομπ είναι ουσιαστικά πολυγυνικός. Όλες οι γυναίκες με τις οποίες κάνει σχέσειε εργάζονται, κι ανήκουν, τουλάχιστον, στη μεσοαστική τάξη. 0 Μπομπ όμως είναι πλούσιος και θα μπορούσε να παρέχει σ’ αυτές τιε γυναίκες τρομερά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα αν είχαν παιδιά να μεγαλώσουν. Δείτε τι λέει: 

«Αυτή την περίοδο υπάρχουν περίπου πέντε διαφορετικέε γυναίκες, με τις οποίες βγαίνω τακτικά:Οι περισσότερεε το ξέρουν, κι όταν, πότε-πότε, προσπαθούν να μ’ επιπλήξουν, τουε λέω απλώς ότι δεν τους υπόσχομαι τίποτα. Μου αρέσει η ελευθερία μου Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα κορίτσι που ήθελε να μάθει πώς βλέπω την ιδέα της δέσμευσης, κι εγώ της είπα πως είσαι με κάποιον για όσο καιρό θέλετε και οι δύο να είσαστε μα· ανεξάρτητα απ’ το αν είναι για μια ολόκληρη νύχτα, ή για μια στιγμή. Tης είπα πως εκείνη τη στιγμή η μόνη μου δέσμευση ήταν να τελειώσω τη σαλάτα μου. Αυτό ήταν ό,τι περισσότερο μπορούσα να σχεδιάσω για το μέλλον…"


 


Απόσπασμα από το βιβλίο Τι θέλουν οπι άνδρες Τι θέλουν οι γυναίκες. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X