Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος - Όσο χρειάζεται να γνωρίζεις thumbnail
Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών.

Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος – Όσο χρειάζεται να γνωρίζεις


Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών. Με απλά λόγια, στο δέρμα μας, αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια υαλουρονικού οξέος, τα οποία, μαζί με μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες.


Οι ουσίες αυτές είναι μακρομοριακές ενώσεις που βρίσκονται σε όλα τα θηλαστικά, με τη μορφή πρωτεϊνικών αλυσίδων, οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα. Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα μόρια του υαλουρονικού οξέος. Η σύνθεση και η αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος που παράγει ο οργανισμός μας είναι μια δυναμική διεργασία μεταξύ ινοβλαστών, ώστε όσο υαλουρονικό παράγεται, τόσο να διασπάται. Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται σε 24-48 ώρες στο ανθρώπινο σώμα. Με την πάροδο της ηλικίας, οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό, με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Το υαλουρονικό οξύ κάτω από το δέρμα συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου κι ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.Το υαλουρονικό οξύ εγχέεται κάτω από την επιδερμίδα, γεμίζοντας τις ρυτίδες των χειλιών και γύρω από το στόμα. Μπορεί επίσης να δώσει όγκο στα ζυγωματικά και τα χείλη. Επειδή είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο μόριο, απορροφά νερό, με αποτέλεσμα εξαιρετική ενυδάτωση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Με  το τρόπο αυτό, το πρόσωπο δείχνει πιο ζωντανό, πιο λαμπερό και πιο φρέσκο. Το υαλουρονικό οξύ διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες, για να είναι κατάλληλο για όλα τα είδη ρυτίδων. Έτσι, χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια, το στόμα, για τις βαθιές ρινοπαρειακές πτυχές, τις ρυτίδες του γέλιου, τις ρυτίδες της γωνίας του στόματος, τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, την αύξηση του όγκου των χειλιών, τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσοφρύου, τους μαύρους κύκλους, αλλά και τη διαμόρφωση και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου. Επίσης, μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα ασυμμετρίας ή ατροφίας ιστού που αφορούν άλλα σημεία του σώματος.

Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής. Η διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά περίπου και το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Μετά τη θεραπεία, συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή, τα οποία όμως υποχωρούν σε 24-48 ώρες και μπορούν να καλυφτούν εύκολα, συνήθως με make-up. Στην περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο. Είναι μια ουσία εντελώς αδρανής, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί αλλεργίες, αντιδράσεις και φλεγμονές. Επίσης, δεν παρουσιάζεται τάση μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται το υλικό, εκεί και παραμένει, διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το υαλουρονικό οξύ έχει ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα. Έχει αντίδοτο μια γλυκοζαμινογλυκάνη, μια γλυκοπρωτεΐνη, δηλαδή, που ονομάζεται υαλουρονιδάση και μπορεί να το διασπάσει σε περίπτωση αφαίρεσής του. Τα εμφυτεύματα έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 8 έως 16 μήνες. Ο βαθμός απορρόφησης του υαλουρονικού οξέος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, ο τύπος του δέρματος, η μυϊκή δραστηριότητα των υποκείμενων μυών, το βάθος και η θέση της έγχυσης, καθώς και η πυκνότητα του υλικού. Συνδυάζεται πάρα πολύ καλά με άλλες θεραπείες, όπως το botox,η  δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, χημικά peeling, μεσοθεραπεία προσώπου, fractional laser ή άλλες μεθόδους της αισθητικής ιατρικής.

 

iator.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X