Κιρσοκήλη. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει το ζευγάρι για τον «εχθρό» της γονιμότητας…

Το σπέρμα και η τεστοστερόνη (ανδρική σεξουαλικής ορμόνη), παρασκευάζονται στους όρχεις. Το σπέρμα ταξιδεύει με υγρό που παράγεται στο αναπαραγωγικό σύστημα ενός άνδρα και απελευθερώνεται (εκσπερματίζεται) κατά τη διάρκεια ενός σεξουαλικού οργασμού.

Γράφει ο ουρολόγος – ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης

Η πιο σημαντική πάθηση που επηρεάζει την υγεία του σπέρματος είναι η παρουσία κιρσοκήλης. Η κιρσοκήλη υπάρχει σε ποσοστό 15% των ανδρών. Άρα είναι ιδιαίτερα συχνή και πολύ συχνά είναι ασυμπτωματική.

Διαγιγνώσκεται συνήθως όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί ανεπιτυχώς να τεκνοποιήσει, οπότε και απευθύνεται στον Ανδρολόγο, ο οποίος ανακαλύπτει το πρόβλημα. Η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει βέβαια, τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η ποιότητα και η υγεία του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία του άνδρα, το κάπνισμα, το να είναι κάποιος υπέρβαρος, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, τη θερμότητα, τον τραυματισμό και τη χρήση αναβολικών στεροειδών.

Αναλυτικά,

  • Ηλικία 

Οι άνδρες κάτω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί από αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 ετών. Η ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν οι άνδρες φαίνεται να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν.

Οι περισσότεροι άνδρες δημιουργούν εκατομμύρια νέα σπέρμα κάθε μέρα, αλλά οι άνδρες άνω των 40 έχουν λιγότερα υγιή σπέρματα από τους νεότερους. Η ποσότητα του σπέρματος (το υγρό που περιέχει σπέρμα) και η κινητικότητα του σπέρματος (ικανότητα κίνησης προς ένα ωάριο) μειώνεται συνεχώς μεταξύ των ηλικιών 20 και 80.

  • Θερμότητα

Οι όρχεις πρέπει να είναι μερικοί βαθμοί πιο κρύοι από το υπόλοιπο σώμα για να παράγουν σπέρμα καλής ποιότητας. Αυτός είναι ο λόγος που κάθονται στο όσχεο που λειτουργεί σαν «σύστημα εξατμιστικού κλιματισμού», σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα. Εάν ζεσταθεί πολύ στους όρχεις, μπορεί να έχουν προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος.

Μπορείτε να διατηρήσετε τους όρχεις δροσερούς:

  • αποφεύγοντας τακτικά, πολύ ζεστά λουτρά ή ιαματικά λουτρά,
  • κρατήστε το κινητό σας τηλέφωνο μακριά από τους όρχεις,
  • αποφύγετε το υπερβολικό βάρος και
  • φορώντας χαλαρά και όχι σφιχτά εσώρουχα.

Οι όρχεις θα αρχίσουν να παράγουν σπέρμα ξανά όταν η θερμοκρασία του όσχεου παραμείνει στο κανονικό χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

  • Υπερβολικό βάρος

Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα και να προκαλέσει προβλήματα με τις στύσεις. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική του ορμή (λίμπιντο).

  • Τραυματισμός

Ένας τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη και επομένως να επηρεάσει τη γονιμότητά. Χρειάζεται προσοχή στα σπορ με έντονη σωματική επαφή προς αποφυγή τραυματισμών του οσχέου. Καθώς και κατά την εργασία αν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

  • Αναβολικά στεροειδή

Η χρήση αναβολικών στεροειδών για την αύξηση της μυϊκής μάζας σταματά την παραγωγή σπέρματος και μπορεί να έχει άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Ιωάννης Μπελημπασάκης
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι
210 6914404
athensurology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι παράγοντες που ΔΕΝ φανταζόσουν ότι επηρεάζουν το σπέρμα

Μπορώ να αντιμετωπίσω την πρόωρη εκσπερμάτιση με σεξοθεραπεία; Θα έχει αποτέλεσμα;

Παίζει ρόλο η ποσότητα του σπέρματος στην εκσπερμάτωση για να μείνω έγκυος;

Σχετικά άρθρα