"Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του". Κερδίστε 3 αντίτυπα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΩ.GR : Τρεις αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου από τις εκδόσεις “Μελάνι”.

«Η γυναίκα μαθαίνει να μισεί όσο ξεμαθαίνει να γοητεύει»

Είπε κάποτε ο Φρειδερίκος Νίτσε.  Υπήρχε άραγε χώρος στο γεμάτο ιδέες μυαλό του εμβληματικού φιλοσόφου, για γυναίκες;

Το βιβλίο του Mario Leis, «Ο Νίτσε και οι γυναίκες της εποχής του», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε σε μετάφραση Ηλία Κρίππα από τις εκδόσεις Μελάνι αποτελεί μια συναρπαστική περιήγηση στον βίο και μια σπάνια αναφορά, σε μια πτυχή της προσωπικότητας του Νίτσε που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Όσες φορές προσπάθησε ο Νίτσε να αποκτήσει έναν ερωτικό δεσμό, απογοητεύτηκε και απέτυχε οικτρά.

Η Κοζίμα Βάγκνερ μία από τις συντρόφους του μπορεί να τον κολάκεψε και να τον ενθάρρυνε στην αρχή δε δίστασεόμως, εγκαταλείποντάς τον να τον διαβάλει κατά τον χειρότερο τρόπο για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Η Λου Άντρεας-Σαλομέ, πάλι, που έγινε διάσημη για τις θρησκειολογικές έρευνες και τα ψυχαναλυτικά της μυθιστορήματα, βρέθηκε στα νιάτα της για ένα διάστημα κοντά του και ένιωσε σίγουρα να την προσελκύει το σπουδαίο πνεύμα του αλλά τον εγκατέλειψε γρήγορα και αυτή με τη σειρά της.

Πέρα από τους αποτυχημένους έρωτες οι δεσμοί με τις δυο πρώτες γυναίκες της ζωής του, τη  μητέρα του και την αδερφή του φαίνεται πως ήταν εξίσου προβληματικοί.

Η μητέρα του Φραντσίσκα, που έχασε πολύ νωρίς τον σύζυγό της ανέθρεψε τον γιο της σε ένα άκρως ηθικολογικό αυστηρό περιβάλλον και τον σφράγισε διά βίου με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις της. Η αδερφή του Ελίζαμπετ Φέρστερ, από την άλλη μεριά όχι μόνο τον μετέτρεψε σε μουσειακό έκθεμα όσο ήταν εν ζωή, εκμεταλλευόμενη τη διασημότητά του αλλά έσπευσε να τον καταστρέψει και μεταθανατίως, παραμορφώνοντάς τα ανέκδοτα γραπτά του και παρουσιάζοντάς τον στους ναζί ως τον φιλόσοφο ο οποίος μπορούσε να προσφέρει στο εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς.

Το βιβλίο του Mario Leis, «ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του» είναι βασισμένο στην αλληλογραφία του με συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μελάνι» σε μετάφραση Ηλία Κρίππα (τιμή 15 ευρώ).

 

Δηλώστε συμμετοχή 

(κωδικός Δ10)

[vfb id=1]

Σχετικά άρθρα