Μια γυναίκα μιλά για τις σχέσεις και τον έρωτα!

Η Ανατολή Νικολαΐδου είναι η τυχερή που κέρδισε το βιβλίο “Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του” του Μάριο Λέις στον διαγωνισμό του boro.gr. Επικοινωνήσαμε μαζί της για να μάθουμε γιατί ήθελε να αποκτήσει τόσο πολύ το βιβλίο.

“Είμαι 34 ετών, είμαι απόφοιτη ψυχολογίας και σύμβουλος ψυχικής υγείας με ενδιαφέρει πάρα πολύ το αντικείμενο αυτό και γενικά με ενδιαφέρουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες.”

Πως γνώρισες το boro.gr;

“Το γνώρισα μέσω μιας πολύ καλής φίλης και του κέντρου που έχω εκπαιδευτεί το οποίο είναι το ICPS που ασχολείται και αυτό με ανθρωπιστικές σπουδές.”

Γιατί σε ενδιέφερε να διαβάσεις αυτό το βιβλίο;

“Είναι πολύ κοντά στο αντικείμενό μου και συνδυάζει φιλοσοφία και εν μέρει ψυχολογία. Γενικά είναι ένα επίπεδο παραπάνω γνώσεων. Είναι ένα βιβλίο που δεν το έχω διαβάσει και το ήθελα πολύ.”

Το βιβλίο μιλάει για τις σχέσεις και για τις γυναίκες. Κατά την άποψή σας οι γυναίκες σήμερα έχουν αλλάξει;

“Ναι και όχι μαζί. Ναι γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα των εποχών προσαρμόζονται και αυτές. Γενικά έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και έχουν αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Από την άλλη όμως και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, γίνεται και μια επιστροφή σε πιο πατροπαράδοτους ρόλους. Όπως για παράδειγμα, το ρόλο της μητέρας, το ρόλο του υποστηριχτή της οικογένειας ηθικά και οικονομικά.”

Άρα πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει και οι ερωτικοί δεσμοί;

“Ναι. Ακόμη και σε αυτό το τομέα η γυναίκα πήρε τα ηνία. Πήρε έναν ηγετικό ρόλο ενώ ο κλασσικός κυρίαρχος ρόλος ήταν ο άντρας να είναι κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα, πλέον η γυναίκα είναι κυνηγός. Αυτό είναι καλό και κακό ταυτόχρονα. Κατά την άποψή μου βέβαια, δεν το αναγνωρίζω να κάνει η γυναίκα τον ρόλο του κυνηγού. Όχι ότι απαραίτητα είναι κακό αυτό αλλά εγώ προσωπικά τελικά δεν το επιλέγω.”

Γιατί, δεν σας αρέσει αυτό;

“Νομίζω ότι έχουμε βοηθήσει κατά πολύ στον ευνουχισμό των ανδρών, έχουμε μπερδέψει λίγο τους ρόλους, βέβαια κατανοητό από τη μία γιατί οι Ελληνίδες γυναίκες ;hμασταν υποδεέστερο ον και πολύ πιο καταπιεσμένες στο σπίτι. Τώρα είναι στην αγορά εργασίας, έχει πολύ καλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αναμειγνύεται με τα πολιτικά και με τα κοινωνικά δρώμενα.”

Πιστεύεις ότι είναι καλύτερο αυτό που συμβαίνει σήμερα από αυτό που συνέβαινε παλιότερα;

Δεν μπορώ να σου πω ότι είναι άσπρο και μαύρο. Έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.

Ένα βιβλίο που σου τράβηξε την προσοχή και θα ήθελες να προτείνεις στους αναγνώστες του boro;

Γενικά μ’αρέσει ο Γιάλομ πάρα πολύ και ένα πολύ κλασσικό του βιβλίο είναι «Στο Ντιβάνι» που πιστεύω θα το έχουν διαβάσει αρκετοί. Μου άρεσε γιατί έχει να κάνει πιο πολύ με το αντικείμενο της ψυχολογίας και με την ψυχοθεραπευτική σχέση.

 

Σχετικά άρθρα