Xωριστές διακοπές: Μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση;  thumbnail

Xωριστές διακοπές: Μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση;

Eρωτήσεις και απαντήσεις για τις ερωτικές σχέσεις 


Γράφει ο  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
Γιατί πολλοί άντρες αποφεύγουν τη μόνιμη σχέση;


Γιατί κάτι τους φοβίζει, τους αναστέλλει, κυρίως η ιδέα της μόνιμης δέσμευσης, των ευθυνών και ίων υπό- χρεώσεων που απορρέουν. Κι εδώ παίζουν άλλωστε σημαντικό ρόλο τα κοινωνικά πρότυπα. Υπάρχουν στή­λες σε όλα σχεδόν τα περιοδικά που ασχολούνται μό­νιμα με το ποιός τα έφτιαξε με ποιά και ποιός χώρισε. Έμμεσα μας προτρέπουν να τους μιμηθούμε.


Είναι αλήθεια ότι οι χωριστές διακοπές και οι "μικρές" απιστίες ανανεώνουν μια σχέση;


Πράγματι, οι χωριστές διακοπές ή και οι ευκαιριακές απιστίες μπορεί να ανανεώνουν προσωρινά μια σχέση. Μακροπρόθεσμα όμως η πιθανότητα να τη διαλύσουν είναι μεγαλύτερη. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι τρό­ποι ανανέωσης, χωρίς πιθανότητα μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων. Οι χωριστές διακοπές είναι δυνατό να βοηθούν στην εκτόνωση μιας κρίσης, αλλά θα πρέπει οι δύο σύντροφοι να είναι αποφασισμένοι να μη χρησιμοποιήσουν αυτή την εκτόνωση για τη συγκά­λυψη της κρίσης.


Πρέπει να εκμυστηρεύεται κανείς το ερωτικό του παρελθόν όταν το απαιτεί ο ερωτικός του σύντροφος;


Πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες σε μια καινούργια σεξουαλική σχέση έχουν την αγωνία της σύγκρισης με τις προηγούμενες εμπειρίες του συντρόφου τους. Θεωρούν ότι είναι λογικό να πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να διασκεδάσουν την ανησυχία τους είναι να πληροφορηθούν όσο γίνεται λεπτομερέστερα τις παλιότερες εμπειρίες του συντρόφου τους. Αν ο σύντρο­φος υποκύψει στην απαίτηση αυτή, το αποτέλεσμα είναι συνήθως αντίθετο από το αναμενόμενο: η αγωνία μεγαλώνει και η εκμυστήρευση βιώνεται σαν απόρριψη και έκφραση προτίμησης προς τους παλιότερους συντρόφους. Οι δύο σύντροφοι είναι προτιμότερο να δίνουν πληροφορίες για την προηγούμενη ζωή τους μόνο μέσα σε μια σχέση που εξελίσσεται, στο πλαίσιο της ειλικρινούς επικοινωνίας, του ενδιαφέροντος και της εξοικείωσης.


Γιατί μια σχέση  ξεκινάει με ενθουσιασμό και καταλήγει στη ρουτίνα;


Είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγα χρόνια και να αλλάξουν τη ζωή και τη σχέση του ζευγαριού Το πιο σημαντικό είναι ένα παιχνίδι αλλα­γής ρόλων ο άνδρας από εραστής που είναι στην αρχή γίνεται στη συνέχεια σύζυγος, πατέρας, οικογε­νειάρχης.


Παράλληλο, η γυναίκα από σύντροφος και ερωμένη γίνεται σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, υπάλλη­λος, επαγγελματίας.  'Ετσι ,λοιπόν εύκολα ξεχνούν τους αρχικούς τους ρόλους και αντί γιο δύο εραστές, γίνονται ένας οικογενειάρχης και μια νοικοκυρά ή ένας επαγγελματίας και μια γραμματέας, που μάταια ψά­χνουν να βρουν τους χαμένους ρόλους τους.  


Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται σύγχυση και επικρατεί ένα αίσθημα απόστασής και μοναξιάς μέρα στη σχέση που επιτείνεται με το πέρασμα του χρόνου.  Παράλληλα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η απογοήτευση και η πεποίθηση ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάζει και ότι ο "άλλος” ή η "άλλη" δεν ανταποκρίνεται τελικά στις αρχικές προσδοκίες.


Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίίζουν να αποδίδουν τους λόγους της ρουτίνας και των προβλημάτων μιας σχέσης στο σύντροφό τους. Με τον τρόπο αυτό κατα­λήγουν στο εύκολο συμπέρασμα  ότι  ο άλλος φταίει και ότι μια νέα σχέση θα λύσει το πρόβλημα, θα τους βοηθήσει να ξεκολλήσουν οριστικά από τη ρουτίνα.


Αλλά μια τέτοια στάση τις περισσότερες φορές αναπαράγει τα ίδια προβλήματα και στις επόμενες σχέσεις.  Ρουτίνα είναι να θεωρούμε τη σχέση μας αυτονόητη, να αναλαμβάνουμε ρόλους που δεν μος ανήκουν και δημιουργούν σύγχυσή (π.χ. ερωμένη κοι ταυτόχρονα μητέρα του συντρόφου μος, εραστής και ταυτόχρονα γιος της συντρόφου μας), να αναβάλλουμε αυτά που έχουμε να ζήσουμε, να μοιραστούμε και να χαρουμε με το σύντροφό μας στο όνομα καθημερινών υπόχρεώοεων κοι "έκτακτων συνθηκών," να παύουμε να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μος, τις ανησυχίες, τις δυσκολίες και τα προσωπικά μας προβλήματα. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X