Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πιο ευτυχή τα ελληνόπουλα από τα παιδιά στη Γερμανία;
Πιο ευτυχή τα ελληνόπουλα από τα παιδιά στη Γερμανία; thumbnail
Η Ελλάδα είναι η 25 πιο κατάλληλη χώρα για να μεγαλώσει ένα παιδί αλλά τα ελληνόπουλα είναι τα πέμπτα πιο ευτυχισμένα παιδιά, στην παγκόσμια "κατάταξη ευτυχίας". Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σχετική έρευνα της unicef. Πολλοί ακούγοντας την είδηση μεσούσης της οικονομικής κρίσης ίσως θα είχαν έντονες αντιρρήσεις. Κάποιοι θα αναρωτηθούν: Είναι δυνατόν;   Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας;  Πιο αναλυτικά η Ολλανδία είναι η χώρα που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να μεγαλώσουν παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της UNICEF μεταξύ των 29 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει όπως προαναφέραμε την 25η θέση, η Γερμανία την 6η και οι ΗΠΑ την 26η. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται ακόμη η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες συνθήκες στην Ρουμάνια, στην Λετονία και στην Λιθουανία. Η έρευνα εξετάζει πέντε παραμέτρους — την υλική ευμάρεια, την υγεία και την ασφάλεια, την παιδεία και τους κινδύνους. Η εικόνα ωστόσο είναι αξιοσημείωτα διαφορετική όταν ερωτώνται τα ίδια τα παιδιά για τον βαθμό ευτυχίας τους. Τα παιδιά στην Ολλανδία εμφανίζονται και πάλι ως τα πλέον ευτυχισμένα, ενώ τα ελληνόπουλα βρίσκονται στην 5η θέση. Αντιθέτως, τα παιδιά στην Γερμανία βρίσκονται μόλις στην 22η θέση και ακολουθούν τα παιδιά στις ΗΠΑ, στην 23η θέση. Λιγότερο ευτυχισμένα δηλώνουν τα παιδιά στην Ρουμάνια, στην Πολωνία και στην Λιθουανία. Τι κάνει τα παιδιά στην Ελλάδα τόσο ευτυχισμένα; Οι Γερμανοί αναρωτιούνται! Το ερώτημα γιατί τα παιδιά των Γερμανών, που είναι υγιή και πλούσια, είναι δυστυχισμένα, σε σχέση με τα φτωχά ελληνόπουλα θέτει η γερμανική εφημερίδα Welt σχολιάζοντας την έκθεση της Unicef. Όπως αναφέρει η συμπεριφορά των παιδιών στη Γερμανία  είναι υποδειγματική, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, εδώ και τρία χρόνια καπνίζουν λιγότερο, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Όμως υπάρχει πρόβλημα. Όπως λέει ο Χανς Μπερτμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, μέλος της UNICEF, τα γερμανόπουλα δηλώνουν ότι είναι λυπημένα. Αντιθέτως, τα ελληνόπουλα, όπως και τα παιδιά από άλλες χώρες του νότου, ενώ είναι πολύ χαμηλά στους τομείς όπου οι Γερμανοί πρωτεύουν, είναι πολύ ευτυχισμένα. «Εννέα στους δέκα Έλληνες και Ισπανούς αξιολογούν την ικανοποίησή τους για τη ζωή θετικά – παρά το ποσοστό ανεργίας των νέων που φτάνει το 25%. Η Ελλάδα βρίσκεται 17 θέσεις πιο πάνω από τη Γερμανία» σημειώνει η εφημερίδα. Το «γιατί» πάντως, παραμένει για τους Γερμανούς,  ένα αναπάντητο ερώτημα.

Πιο ευτυχή τα ελληνόπουλα από τα παιδιά στη Γερμανία;

Η Ελλάδα είναι η 25 πιο κατάλληλη χώρα για να μεγαλώσει ένα παιδί αλλά τα ελληνόπουλα είναι τα πέμπτα πιο ευτυχισμένα παιδιά, στην παγκόσμια “κατάταξη ευτυχίας”. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σχετική έρευνα της unicef. Πολλοί ακούγοντας την είδηση μεσούσης της οικονομικής κρίσης ίσως θα είχαν έντονες αντιρρήσεις. Κάποιοι θα αναρωτηθούν: Είναι δυνατόν;  

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας; 

Πιο αναλυτικά η Ολλανδία είναι η χώρα που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να μεγαλώσουν παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της UNICEF μεταξύ των 29 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει όπως προαναφέραμε την 25η θέση, η Γερμανία την 6η και οι ΗΠΑ την 26η.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται ακόμη η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες συνθήκες στην Ρουμάνια, στην Λετονία και στην Λιθουανία. Η έρευνα εξετάζει πέντε παραμέτρους — την υλική ευμάρεια, την υγεία και την ασφάλεια, την παιδεία και τους κινδύνους.

Η εικόνα ωστόσο είναι αξιοσημείωτα διαφορετική όταν ερωτώνται τα ίδια τα παιδιά για τον βαθμό ευτυχίας τους.

Τα παιδιά στην Ολλανδία εμφανίζονται και πάλι ως τα πλέον ευτυχισμένα, ενώ τα ελληνόπουλα βρίσκονται στην 5η θέση. Αντιθέτως, τα παιδιά στην Γερμανία βρίσκονται μόλις στην 22η θέση και ακολουθούν τα παιδιά στις ΗΠΑ, στην 23η θέση. Λιγότερο ευτυχισμένα δηλώνουν τα παιδιά στην Ρουμάνια, στην Πολωνία και στην Λιθουανία.

Τι κάνει τα παιδιά στην Ελλάδα τόσο ευτυχισμένα; Οι Γερμανοί αναρωτιούνται!

Το ερώτημα γιατί τα παιδιά των Γερμανών, που είναι υγιή και πλούσια, είναι δυστυχισμένα, σε σχέση με τα φτωχά ελληνόπουλα θέτει η γερμανική εφημερίδα Welt σχολιάζοντας την έκθεση της Unicef. Όπως αναφέρει η συμπεριφορά των παιδιών στη Γερμανία  είναι υποδειγματική, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, εδώ και τρία χρόνια καπνίζουν λιγότερο, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Όμως υπάρχει πρόβλημα. Όπως λέει ο Χανς Μπερτμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, μέλος της UNICEF, τα γερμανόπουλα δηλώνουν ότι είναι λυπημένα. Αντιθέτως, τα ελληνόπουλα, όπως και τα παιδιά από άλλες χώρες του νότου, ενώ είναι πολύ χαμηλά στους τομείς όπου οι Γερμανοί πρωτεύουν, είναι πολύ ευτυχισμένα. «Εννέα στους δέκα Έλληνες και Ισπανούς αξιολογούν την ικανοποίησή τους για τη ζωή θετικά – παρά το ποσοστό ανεργίας των νέων που φτάνει το 25%. Η Ελλάδα βρίσκεται 17 θέσεις πιο πάνω από τη Γερμανία» σημειώνει η εφημερίδα.

Το «γιατί» πάντως, παραμένει για τους Γερμανούς,  ένα αναπάντητο ερώτημα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X