Πωλείται ο Μπεργκ; Και αν ναι με πόσα χρήματα;

Ο Μάρκους Μπεργκ αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού την τελευταία τριετία. Ήρθε ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2013, δίχως να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ (το Αμβούργο διατήρησε ένα υψηλό ποσοστό μεταπώλησης) και πλέον η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει εκτοξευτεί. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα πολλών σκάουτερ ενώ ήδη αρκετές ομάδες έχουν χτυπήσει την πόρτα του Τριφυλλιού για να τον αποκτήσουν.

Επί του παρόντος πάντως ο Σουηδός δεν είναι για πώληση. Τουλάχιστον όχι στα χρήματα που προσφέρουν όσοι έχουν εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους. Προ εβδομάδων η διοίκηση του Παναθηναϊκού απέρριψε δελεαστική πρόταση από την Αλ Αχλί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά πληροφορίες το ποσό έφτανε τα 7 εκατ. ευρώ (ίσως και παραπάνω), ενώ ο ίδιος θα εισέπραττε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού επιμένουν και το φωνάζουν ότι ο Μπεργκ δεν πωλείται. Κι η αλήθεια είναι ότι όσα λεφτά κι αν δοθούν στο Τριφύλλι για τον Σουηδό, δύσκολα θα αντικατασταθεί από κάποιον παίκτη που θα μπορέσει άμεσα να καλύψει το κενό του. Προφανώς ουδείς είναι αναντικατάστατος, αλλά σε μια σεζόν που από το Τριφύλλι διατείνονται ότι θέλουν να αλλάξουν στάτους στοχεύοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε μια καλή ευρωπαϊκή πορεία, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν στον μακράν ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή τους να φύγει από την ομάδα και μάλιστα εντός του Αυγούστου που έχει αρχίσει ήδη να τρέχει η νέα σεζόν…

Υπάρχει όμως και η οικονομική παράμετρος, η οποία δεν είναι και τόσο απλή. Ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του προέδρου Γιάννη Αλαφούζου έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα που παρέλαβε από προηγούμενες διοικήσεις. Και το έχει καταφέρει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Παραμένει όμως σε δύσκολη θέση. Πώς μπορεί να σβήσει άμεσα (και όχι σε βάθος πχ τριετίας) το χρέος; Είτε με συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είτε με την πώληση κάποιου παίκτη που θα φέρει στο ταμείο περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Μπορεί λοιπόν οι οπαδοί να φωνάζουν ότι δεν πρέπει να πουληθεί σε καμία περίπτωση ο Μπεργκ και η ΠΑΕ να λέει κάτι ανάλογο, ωστόσο αν πχ «σκάσει» μια πρόταση που θα βγάλει μια και καλή τον βραχνά του χρέους από τον σύλλογο, τότε προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα…

Πάντοτε όμως στην άκρη του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε και τα δεδομένα που υπάρχουν σε μια ενδεχόμενη πώληση του Μπεργκ:
1) Ο Παναθηναϊκός θα εισπράξει λίγο πάνω από τα μισά της πρότασης. Οι Πράσινοι θα λάβουν το 53% του ποσού, βάσει της συμφωνίας που έγινε το 2013 προκειμένου να τον αποκτήσουν δίχως οικονομικά ανταλλάγματα από το Αμβούργο.

2) Ο γερμανικός σύλλογος διατηρεί το 35% σε περίπτωση μεταπώλησης του παίκτη.

3) Ο ίδιος ο Μπεργκ θα λάβει το 12% (ένα ποσοστό για το οποίο έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν οι Πράσινοι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη, δίχως όμως θετικά αποτελέσματα).

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά τα ποσοστά; Αν, επί παραδείγματι, προκύψει μια πρόταση ύψους 10 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός θα λάβει μόλις τα 5,3, το Αμβούργο τα 3,5 και ο Σουηδός τα 1,2. Ακόμη και στα 15 εκατ. ευρώ οι Πράσινοι θα εισπράξουν περίπου 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να δαπανήσουν ένα σημαντικό ποσό για να βρουν αντάξιο σέντερ φορ, ενώ στα 20 εκατ. ευρώ θα βάλουν στο ταμείο τους περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ…

Προφανώς στον Παναθηναϊκό έχουν ζυγίσει τα δεδομένα της υπόθεσης και γι’ αυτό δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο Μπεργκ δεν πωλείται. Το πρόβλημα θα προκύψει πάντως, αν και εφόσον φτάσει στο Τριφύλλι κάποια δελεαστική πρόταση την οποία ο Μπεργκ δεν θα θέλει να απορρίψουν οι Πράσινοι και θα πιέσει για να φύγει…

Σχετικά άρθρα