Η καμπάνα χτύπησε. Την άκουσαν;

Λένε κάθε εμπόδιο για καλό. Μακάρι αυτό να αποδειχθεί στην πράξη και στην περίπτωση της ΑΕΚ. Διότι το χαστούκι από την Ανόρθωση, ήταν αρκετά δυνατό και ας έγραψε το… ταμπλό μόνο 1-2. Ο Τραϊανός Δέλλας μετά το ματς παραδέχθηκε δίχως να κρυφτεί πίσω από λέξεις και αστείες δικαιολογίες, τα μαύρα χάλια της ομάδας του. Άλλωστε, όταν όλοι έχουν δει με τα ματάκια τους, δεν μπορεί κανένας να κάνει το άσπρο μαύρο.

Η ΑΕΚ κόντρα στην κυπριακή ομάδα δεν είχε κανένα από τα στοιχεία που έβγαζε η ομάδα του Δέλλα ακόμα και στις κακές της μέρες, των δύο προηγούμενων σεζόν. Κυκλοφορία μπάλας, pressing, αλληλοκάλυψη, επικοινωνία, μικρές αποστάσεις η μία γραμμή από την άλλη, δημιουργία φάσεων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης, ήταν πως πλην του γκολ του Γροντή, άλλο σουτ με προϋποθέσεις να πάει η μπάλα προς τα δίχτυα δεν έγινε! Και να πεις ότι δεν δουλεύονται καθημερινά αυτά τα στοιχεία…

Ο «Κολοσσός» κόντρα στην Ανόρθωση παρέταξε την καλύτερη δυνατή διαθέσιμη ενδεκάδα. Του έλειπαν βέβαια πέντε παίκτες (Άρθο, Βάργκας, Κορδέρο, Μάνταλος και Ανδρεόπουλος), εκ των οποίων αν ήταν όλοι καλά οι τρεις ή οι τέσσερις θα ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Και τα πόδια των «κιτρινόμαυρων» είναι ομολογουμένως βαριά από την 28ήμερη προετοιμασία. Όλα αυτά επηρεάζουν είναι αλήθεια τα δεδομένα στην εικόνα μίας ομάδας.

Όμως πολλά πράγματα από αυτά που είδαμε στην Οπαλένιτσα δεν έχουν… εξήγηση. Όπως για παράδειγμα η ανόητη, αντιεπαγγελματική και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ενέργεια του Ράφικ Τζιμπούρ. Το χειρότερο πάντως με τον Αλγερινό δεν ήταν το ότι… ξέφυγε, αλλά το ότι δεν έκανε ότι του είχε πει ο Δέλλας. Τί ζητούσε την ώρα του ματς ο προπονητής της ΑΕΚ; Πίεση ψηλά. Όταν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του ζήτησε να τρέξει να μαρκάρει, ο «Τρομοκράτης» τον… άδειασε.

Αν, λέω αν, θες να λέγεσαι ηγέτης, το δείχνεις στο γήπεδο. Δεν το λες, αλλά το κάνεις. Μαθαίνεις να έχεις αυτοέλεγχο. Διαφορετικά τζίφος. Ο Τζιμπούρ σήμερα ήταν άλλος άνθρωπος. Όλο γέλια και χαρές… Αυτά τα ξεσπάσματα όμως στη διάρκεια της σεζόν μπορεί να σου κοστίσουν. Για αυτό και πρέπει κάποιος -αν δεν το έχουν κάνει ήδη- να του τραβήξει τα γκέμια: «Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά. Στην επόμενη δε θα υπάρξει συγχωροχάρτι».

Ο Λαμπρόπουλος για παράδειγμα εκτέθηκε (πάλι) αγωνιστικά. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ποιός δεν θυμάται πόσα είχε τραβήξει από τον Ταμπάκη στο ματς με τον Αχαρναϊκό στη Ριζούπολη. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα είναι καθαρά αγωνιστικό. Διότι στο «Γ. Καραϊσκάκης» για παράδειγμα ήταν άψογος μαζί με τον Τζανετόπουλο… Ρεσιτάλ είχε δώσει. Ήταν λοιπόν θέμα ημέρας.

Κάποιοι άλλοι βέβαια είναι μονίμως σε τέτοιο… mood. Πάρτε για παράδειγμα τον Έλντερ Μπαρμπόσα. Ας θυμηθεί κάποιος ένα καλό παιχνίδι του Πορτογάλου. Ένα μόνο καλό ενενηντάλεπτο. Δεν είναι αδιάφορος. Ίσα ίσα που γυρνάει και βοηθάει και ανασταλτικά. Αλλά τον Μπαρμπόσα τον πήρες για να σου δίνει το κάτι παραπάνω. Κάτι που όχι μόνο δεν κάνει, αλλά σου καταστρέφει κιόλας.

Χθες δεν έβγαλε ούτε μία κάθετη πάσα. Καθυστερούσε την ανάπτυξη και ήταν εκτός ρυθμού. Αν λοιπόν δεν τραβάνε (σε απίστευτη διάρκεια) τα πρώτα σου βιολιά, τί να περιμένεις από τους παίκτες που δεν έχουν ανάλογο ρόλο μέσα στην ομάδα και υστερούν σε παραστάσεις; Αν δηλαδή δεν υπάρχει ο Βάργκας ή ο Μάνταλος η ΑΕΚ θα είναι μία ομάδα μετρίων δυνατοτήτων;

Ο Δέλλας μη έχοντας διαθέσιμους τους δύο προαναφερόμενους, ίσως θα έπρεπε να εφαρμόσει ένα plan b. Αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Πάρτε για παράδειγμα τη διάταξη. Το 4-2-3-1 είναι σχεδόν δογματικό (με… ολίγη από 4-3-3 που δεν έχει περπατήσει). Τα δύο «δεκάρια» σου λοιπόν είναι εκτός. Ποιές είναι οι εναλλακτικές σου; Ο Μπαρμπόσα και ο Γροντής. Μάλιστα. Να το πάμε παραπέρα; Ποιοί είναι οι ακραίοι σου; Ο Αραβίδης και ο Πλατέλλας (και μετά ο… Ζόριτς που δεν είναι ακραίος).

Θα έπρεπε να σκεφτεί ο Δέλλας άλλη διάταξη; 4-4-2 με ρόμβο; 4-3-2-1 με τους δύο μεσοεπιθετικούς πίσω από τον φορ και όχι στα άκρα; Ίσως. Αλλά δεν τις έχει δουλέψει καθόλου. Οπότε πώς να τις εφαρμόσει; Δεν πατάς απλά ένα κουμπί όπως στο Football Manager… Και όταν με το καλό γυρίσουν τί θα πρέπει να κάνει;

Η ομάδα φωνάζει για ενίσχυση από… μακριά. Χρειάζεται απαραιτήτως ένας ποιοτικός ακραίος. Θα έπρεπε να είναι εδώ… χθες. Και στην ΑΕΚ έχουν αργήσει χαρακτηριστικά. Διότι παίκτες έχουν προταθεί. Το θέμα είναι λοιπόν πόσο διατεθειμένη είναι να επενδύσει σε μεταγραφές. Και αξιόπιστη λύση πίσω από τον Τζιμπούρ χρειάζεσαι. Γιατί ο «Μάκης» με εξαίρεση την 45′ αναλαμπή, με τα δεύτερα της Κορόνα Κίελτσε πάλι σε πολύ ρηχά νερά κινήθηκε.

Να μιλήσουμε για αριστερό μπακ; Η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά στην απόκτηση ενός ελπιδοφόρου (όπως λένε όσοι τον ξέρουν) 19χρονου, ο οποίος μέχρι προχθές δεν υπήρχε στον προγραμματισμό. Το παιδί μπορεί να έρθει και να βγάλει μάτια. Αλλά η ουσία είναι ότι η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν έτοιμο. Έναν αντίστοιχο Γκάλο για πρώτη επιλογή. Μέχρι και ο Δέλλας είπε χθες πως είναι μία επένδυση για το μέλλον. Διότι η επένδυση με τον Πεταυράκη, αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν βγήκε.

Όμως η ΑΕΚ δεν έψαχνε για έναν τέτοιο αριστερό μπακ. Έψαχνε για κάποιον που θα έρθει για να είναι μπροστά από τον Σοϊλέδη. Ο Τζιοβάνι ήταν θεωρητικά ένας τέτοιος. Ο Καρίμ Χαφέζ, πάλι, έρχεται για να διεκδικήσει τη θέση του στην ενδεκάδα από τον Έλληνα ακραίο αμυντικό.

Θέλετε να συζητήσουμε τί επικοινωνούσε η ΑΕΚ για τη μεταγραφή του κεντρικού αμυντικού; Ότι θα πάρει αριστεροπόδαρο ηγέτη. Ο Άρθο που ήρθε δεν ήταν ποτέ του ηγέτης στις άμυνες που έπαιζε. Και φυσικά δεν είναι αριστεροπόδαρος. Αν βγει… Γιόχανσον θα είναι ευχής έργο για τον Δέλλα, αλλά δεν μπορεί, άλλα να λες, άλλα να κάνεις και άλλα να εννοείς.

Και για τον τερματοφύλακα άλλα έλεγε η ΑΕΚ και δη ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ποιοί είχε δηλώσει ότι ήταν οι πρώτες του επιλογές; Ο Κοσταρικανός Εστεμπάν Αλβαράδο της Άλκμααρ, μετά ο Ολλανδός Έρβιν Μούλντερ και τέλος ο Ισπανός Χάβι Βάρας. Σε ποιόν κατέληξε η ΑΕΚ, στον Αλάιν Μπαρόχα. Και αν κάποιος μιλήσει για… ψαγμένες μεταγραφές, καλό θα είναι πριν ανοίξει ξανά το στόμα του να περιμένει. Διότι κάπως έτσι είχε βαφτιστεί νέος… Γιάγια Τουρέ ο Αμπλαγιέ Φαγιέ.

ΥΓ 1: Η πλάκα είναι ότι μετά τα δύο περσινά ματς με τον Ολυμπιακό, κάποιοι υποστήριζαν ότι η ΑΕΚ χρειάζεται μόνο 2-3 ποιοτικές προσθήκες. Ήδη έχουν γίνει 9 μεταγραφές και έπεται συνέχεια. Το θέμα όμως δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.

Ο Σιμόες για παράδειγμα δείχνει ότι έχει καλά χαρακτηριστικά. Στην πορεία θα τα βγάλει. Όμως η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει άμεσα αποτελέσματα. Γιατί διαφορετικά -παρότι δεν θέλω να το παίξω Πυθία- η γκρίνια δε θα αργήσει να κάνει και πάλι την εμφάνισή της στο ΟΑΚΑ.

Χρόνος πάντως υπάρχει για να γίνουν δύο – τρεις κινήσεις που θα βοηθήσουν την ΑΕΚ να εκκινήσει το πρωτάθλημα με καλύτερες πιθανότητες από όσες έχει τώρα για να το διεκδικήσει.

ΥΓ 2: Όλοι, μα όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν μιλήσει για την επίτευξη του στόχου. Κανένας όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα ποιός είναι αυτός. Διότι το «πρωταγωνιστώ» δεν επαρκεί ως επεξήγηση.

Σχετικά άρθρα