Καλύτερο για τα δόντια το τσάι με γάλα

<p style="text-align: justify;">Αν σας αρέσει να πίνετε τσάι με γάλα, η είδηση που ακολουθεί θα σας χαροποιήσει: επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν ότι η συνήθεια αυτή προστατεύει τα δόντια από τις κηλίδες.</p>
<p style="text-align: justify;">Μάλιστα η προστατευτική δράση του γάλακτος είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι η λεύκανση που επιτυγχάνεται με τις ειδικές οδοντόπαστες και εξίσου αποτελεσματική με ορισμένα προϊόντα λεύκανσης, αναφέρουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Οδοντικής Υγιεινής» (IJDH).</p>
<p style="text-align: justify;">«Το τσάι είναι το δεύτερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ρόφημα στον κόσμο (το πρώτο είναι ο καφές) και η επεξεργασία που υφίσταται επηρεάζει την δημιουργία κηλίδων στα δόντια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άβα Τσάου, επίκουρη καθηγήτρια Στοματικής Βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Έντμοντον.</p>
<p style="text-align: justify;">«Όσο περισσότερη επεξεργασία υφίσταται ή όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο ενισχύεται η ικανότητά του να δημιουργεί κηλίδες στα δόντια».</p>
<p style="text-align: justify;">Αυτό οφείλεται στις ταννίνες που περιέχει – μία ομάδα υδατοδιαλυτών ουσιών που του χαρίζουν την πικρή γεύση του και οι οποίες έχουν σκούρο χρώμα.</p>
<p style="text-align: justify;">Η νέα μελέτη, που έγινε σε δόντια, έδειξε ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι περιορίζει σημαντικά την δημιουργία κηλίδων, διότι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος, η καζεΐνη, ενώνεται με τις τανίνες και τις αδρανοποιεί.</p>
<p style="text-align: justify;">Στο πλαίσιό της, η δρ Τσάου ανέλυσε το χρώμα δοντιών που είχαν εξαχθεί από ασθενείς και στη συνέχεια τα εξέθεσε σε διάλυμα σκέτου τσαγιού ή σε διάλυμα τσαγιού με γάλα θερμοκρασίας 37 βαθμών Κελσίου (χλιαρό).</p>
<p style="text-align: justify;">Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, ανέλυσε εκ νέου το χρώμα των δοντιών, διαπιστώνοντας πως εκείνα που είχαν εμβαπτιστεί στο σκέτο τσάι είχαν πολύ έντονες κηλίδες.</p>
<p style="text-align: justify;">Στην πραγματικότητα, η παρατηρούμενη διαφορά με το γάλα «ήταν συγκρίσιμη με την αλλαγή που βλέπουμε με τα προϊόντα λεύκανσης και πιο έντονη από αυτή που επιτυγχάνεται με τις οδοντόπαστες λεύκανσης», εξήγησε η δρ Τσάου.</p>
<p style="text-align: justify;"><br /><br /><span style="color: #888888;"><em>Πηγή : Web Only</em></span></p>

Σχετικά άρθρα