Έρευνα - σοκ: πόσα μικρόβια υπάρχουν στην οικιακή σκόνη  thumbnail

Έρευνα – σοκ: πόσα μικρόβια υπάρχουν στην οικιακή σκόνη


Η σκόνη που αιωρείται στο εσωτερικό των σπιτιών περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, υποδεικνύει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCB του Κολοράντο κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή αφού ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1.200 νοικοκυριά στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα είδη βακτηρίων και μυκήτων που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι, ποιος μένει στο σπίτι και εάν υπάρχουν στο σπίτι κατοικίδια.


Όσον αφορά τα διάφορα είδη μυκήτων που εντοπίστηκαν στα δείγματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα περισσότερα από αυτά μεταφέρονται στα σπίτια από έξω, είτε από ανοιχτά παράθυρα είτε από τα ρούχα μας. Από τα διαφορετικά είδη βακτηρίων που εντοπίστηκαν, μερικά σχετίζονται παραδοσιακά με το ανθρώπινο δέρμα και άλλα με τα κόπρανα.


Αν και η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Noah Fierer, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο UCB, δηλώνει πως τα ευρήματα θα είναι πιθανότατα παρόμοια και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.


Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο η «συνύπαρξη» με τα μικρόβια μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Εκτιμάται στη φάση αυτή ότι ορισμένα από αυτά συνδέονται με αλλεργίες και άλλες ασθένειες, όμως τα περισσότερα από τα μικρόβια που ζουν στα σπίτια μας είναι ακίνδυνα.
Πηγή: bbc.co.uk

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X