Ζάχαρη: Κίνδυνος για την καρδιά

<p style="text-align: justify;">Η στήλη αυτή απέφευγε μέχρι σήμερα να κατατάξει τη ζάχαρη στους παράγοντες κινδύνου, γιατί συνειδητά δεν ήθελε μία ακόμα απόλαυση της ζωής να την κατατάξει στις απαγορεύσεις. <br /><br />Η ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά, στους χυμούς, στα αναψυκτικά, στα ηδύποτα δίνει αναμφισβήτητα μια πρόσθετη χαρά στη ζωή, έστω και εάν αποδεδειγμένα καταστρέφει τα δόντια με την τερηδόνα ή συμβάλλει ενεργά στην παχυσαρκία.</p>
<p style="text-align: justify;">Ομως, σήμερα η στήλη είναι αναγκασμένη να αναφέρει ότι επίσημα πια αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) ότι η ζάχαρη είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου που προστίθεται στους ήδη γνωστούς για αθηροσκλήρωση των αγγείων και στεφανιαία νόσο.</p>
<p style="text-align: justify;">Η σοβαρότερη μελέτη στην οποία βασίστηκε η AHA είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA» της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. <br /><br />Οπως έδειξε, τα άτομα που κατανάλωναν 17%-21% επιπλέον θερμίδες από υπερκατανάλωση ζάχαρης είχαν 38% επιπλέον πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 8% επιπλέον. <br /><br />Η AHA συνιστά να μην προσθέτουν άνω των 100 θερμίδων από ζάχαρη οι γυναίκες (ισοδύναμο 6 κουταλάκια τσαγιού) και 150 οι άνδρες (ισοδύναμο 9 κουταλάκια τσαγιού).</p>
<p style="text-align: justify;">Οι συγκεκριμένες ποσότητες ζάχαρης που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που προτείνονται για να αποφεύγει την παχυσαρκία. Για την αποφυγή της παχυσαρκίας η προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 κουταλάκια τσαγιού ημερησίως.</p>
<p style="text-align: justify;">Ως γνωστόν, η παχυσαρκία κατατάσσεται και αυτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του κυρίως για τη νέα γενιά, μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη. <br /><br />Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι θα είναι μια γενιά με αυξημένα προβλήματα παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα, δεδομένου ότι σήμερα 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο και 1 στα 3 υπέρβαρο.</p>
<p style="text-align: justify;">Συμπερασματικά, στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο που ήδη περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπέρταση, το σάκχαρο, την υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία και την ακινησία θα πρέπει να προστεθεί και η ζάχαρη.</p>
<p style="text-align: justify;"><br /><br /><span style="color: #888888;"><em>Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία</em></span></p>

Σχετικά άρθρα