Τα ψάρια μας προστατεύουν από την κατάθλιψη

<p style="text-align: justify;">Η συστηματική κατανάλωση ψαριών να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφανίσεως κατάθλιψης, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.</p>
<p style="text-align: justify;">Αναλύοντας συνδυαστικά μεταξύ τους τα στοιχεία 26 προγενέστερων μελετών που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2014, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει κατά μέσον όρο 17% τον κίνδυνο εμφανίσεως κατάθλιψης.</p>
<p style="text-align: justify;">Στις μελέτες, οι 10 εκ των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, είχαν συμμετάσχει συνολικώς περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.</p>
<p style="text-align: justify;">Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, η προστατευτική δράση των ψαριών ήταν διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες.</p>
<p style="text-align: justify;">Στην πραγματικότητα, οι άντρες φαίνεται ότι προστατεύονται περισσότερο από την κατάθλιψη όταν τρώνε ψάρια: η μείωση του κινδύνου σε αυτούς ήταν 20%, ενώ στις γυναίκες 16%.</p>
<p style="text-align: justify;">«Οι μελέτες αυτές συσχέτισαν επίσης την υψηλή κατανάλωση ψαριών με μειωμένη συχνότητα της κατάθλιψης, επομένως ενδέχεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα ψάρια και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φανγκ Λι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας &amp; Στατιστικών Υγείας του πανεπιστημίου.</p>
<p style="text-align: justify;">Εν τούτοις, αυτό παρατηρήθηκε μόνο στις μελέτες που είχαν γίνει στην Ευρώπη, και όχι στις υπόλοιπες που είχαν διεξαχθεί στην Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική.</p>
<p style="text-align: justify;">Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί η κατανάλωση ψαριών μοιάζει να δρα πιο προστατευτικά στους ευρωπαϊκής καταγωγής ανθρώπους.</p>
<p style="text-align: justify;">Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.</p>
<p style="text-align: justify;">Ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώνουν την ψυχική διάθεση αλλάζοντας τη δομή των μεμβρανών του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών – των χημικών ουσιών που εκκρίνονται για να επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους.</p>
<p style="text-align: justify;">Μερικοί νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας &amp; Κοινοτικής Υγείας» (JECH).</p>
<p style="text-align: justify;">Η κατάθλιψη προσβάλλει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.</p>
<p style="text-align: justify;">Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα για εν γένει διαφύλαξη της υγείας.</p>
<p style="text-align: justify;"><br /><br /><span style="color: #888888;"><em>Πηγή : Web Only</em></span></p>

Σχετικά άρθρα