Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης στη γυναίκα
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης στη γυναίκα  thumbnail
Γιατί όμως κάποιες γυναίκες επιλέγουν σε μόνιμη βάση την έσχατη λύση, δηλαδή την έκτρωση, είτε με χάπι είτε με ιατρική επέμβαση, ως τρόπο αντισύλληψης (και, τελικά, επίλυσης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης); Προφανώς, η χρήση του εκτρωτικού χαπιού ως μέσου αντισύλληψης είναι λανθασμένη και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας που το χρησιμοποιεί κατά κόρον.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης στη γυναίκα

Το χάπι που επιφέρει το τέλος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης 


Γράφει , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Το σκεύασμα που δίνει τη "μαγική" λύση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μπορεί να το προμηθευτεί κάθε γυναίκα και με αυτό τον τρόπο να διαγράψει μονοκοντυλιά τις συνέπειες των προηγούμενων πράξεών της.

Το χάπι αυτό είναι πολύ πρόσφατο για να υπάρχουν ατράνταχτες επιστημονικές έρευνες σχετικά με το προφίλ των γυναικών που επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν. Θεωρητικά, το χάπι αυτό είναι σχεδιασμένο για ώρα ανάγκης και καταστάσεις εκτάκτου κινδύνου, όπως στην περίπτωση ορισμένων γυναικών που το παίρνουν μόνο ως έσχατη λύση στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που προέκυψε από άλλο λόγο (πχ, σπασμένο προφυλακτικό, διάφραγμα που δε λειτούργησε με αντισυλληπτικό τρόπο, βιασμό, κοκ).

Σε αυτή την περίπτωση, το ατυχές γεγονός συμβαίνει μία μόνο φορά και το εκτρωτικό χάπι λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Ωστόσο, η κλινική πρακτική και εμπειρία δείχνει ότι δεν το χρησιμοποιεί απλώς και μόνο αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών που είχαν μια ατυχία. Υπάρχουν και μια άλλη, ευρύτερη ομάδα γυναικών που χρησιμοποιούν το εκτρωτικό χάπι, και, κατ' επέκταση και την ίδια την έκτρωση ως αντισυλληπτικό μέτρο.

Προφίλ των γυναικών που επιλέγουν το εκτρωτικό χάπι
Γιατί όμως κάποιες γυναίκες επιλέγουν σε μόνιμη βάση την έσχατη λύση, δηλαδή την έκτρωση, είτε με χάπι είτε με ιατρική επέμβαση, ως τρόπο αντισύλληψης (και, τελικά, επίλυσης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης);
Προφανώς, η χρήση του εκτρωτικού χαπιού ως μέσου αντισύλληψης είναι λανθασμένη και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας που το χρησιμοποιεί κατά κόρον.

Οι γυναίκες που έχουν πάρει το εκτρωτικό χάπι πάνω από μία φορά, συνήθως έχουν αδυναμία στον προγραμματισμό και την οργάνωση της σεξουαλικής και συναισθηματικής τους ζωής. Πιθανότατα πρόκειται για άτομα που είναι παρορμητικά και έχουν δυσκολία στο να να σκεφτούν από πριν τις συνέπειες των πράξεών τους, ώστε να τις προγραμματίσουν με τέτοιο τρόπο που, τελικά, να μπορέσουν να αποφύγουν τα αρνητικά αποτελέσματα.

Ένα άλλο στοιχείο του ψυχολογικού προφίλ αυτών των γυναικών είναι η εν γένει χαμηλή αυτοεκτίμηση και η χαμηλή αυτοπεποίθηση που τις χαρακτηρίζει. Επειδή δε νιώθουν να πατούν γερά στα πόδια τους, από ψυχολογική άποψη, προσπαθούν να βρουν εξωτερικά στηρίγματα και να αντλήσουν αυτοπεποίθηση μέσα από τρίτους, συνήθως άτομα του αντίθετου φύλου. Αναζητώντας επιβεβαίωση, συχνά πέφτουν στην παγίδα του να κάνουν ό,τι τους πει ο σύντροφός τους, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια άσχημη κατάσταση, χωρίς υποστήριξη (αφού συνήθως ο σύντροφός τους τις εγκαταλείπει και αυτές είναι υποχρεωμένες να τερματίσουν την κύηση αφού δεν μπορούν ν' ανταπεξέλθουν σε αυτή).

Η απόρριψη και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν μέσα σε μια τέτοια κατάσταση τις κάνει ακόμα πιο ευάλωτες και θέτει τη βάση για επανάληψη του λάθους, μέσα από μια ανάλογη και εξίσου λανθασμένη διαδικασία στην προσπάθειά τους να νιώσουν καλύτερα ψυχολογικά.

Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το στοιχείο της αυτοκαταστροφής που βιώνουν αυτές οι γυναίκες. Πιθανότατα αισθάνονται ότι δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους, αισθάνονται τύψεις κι ενοχές, όχι μόνο για πράγματα που έχουν κάνει αλλά και για όσα θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο, κι έτσι μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτοτιμωρίας προκειμένου να εξιλεωθούν στον ίδιο τους τον εαυτό.

Τα συμπτώματα του μετεκτρωτικού τραύματος
Το Μετεκτρωτικό Τραύμα, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως σύνδρομο, αποτελείται από μια ομάδα συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας μετά από μια έκτρωση.

Προτιμάται η λέξη τραύμα από τη λέξη σύνδρομο, επειδή από μόνη της ενέχει τη δυνατότητα ίασης, μια που τα τραύματα γιατρεύονται και τελικά επουλώνονται. Τα συμπτώματα του μετεκτρωτικού τραύματος συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά την έκτρωση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν θαμμένα βαθιά για χρόνια κι εμφανίζονται πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν σχέσεις, σύγχυση, ενοχές, απελπισία, κλπ.

· Αυτοτραυματισμός, έντονες τάσεις αυτοκτονίας ή και απόπειρα
· Αύξηση επικίνδυνων ή ανθυγιεινών συμπεριφορών (χρήση/κατάχρηση ναρκωτικών, αλκοόλ, ανορεξία, βουλιμία, σεξουαλικά αχαλίνωτη ζωή, κλπ)
· Κατάθλιψη
· Ανικανότητα φροντίδας του εαυτού
· Ανικανότητα κανονικής απόδοσης στη δουλειά ή τις σπουδές
· Ανικανότητα φροντίδας των παιδιών που υπάρχουν ή της οικογένειας
· Επιθυμία άμεσης εγκυμοσύνης, για να αντικατασταθεί το παιδί που μόλις χάθηκε από την έκτρωση (παρόλο που οι λόγοι που οδήγησαν στην έκτρωση εξακολουθούν να υφίστανται)

Συνοδές ψυχολογικές δυσκολίες μετά την έκτρωση
· Ενοχές
· Άγχος
· Πανικός
· Ψυχολογικό μούδιασμα
· Κλάμα 
· Χαμηλή αυτοεκτίμηση
· Συναισθήματα και ο χειρισμός τους
· Προβλήματα ύπνου (αυπνία)
· Εφιάλτες/ταραγμένος ύπνος
· Θυμός
· Δυσκολία λήψης αποφάσεων

Μηχανισμοί άμυνας
Μετά την έκτρωση εμφανίζονται μηχανισμοί άμυνας προκειμένου να προστατεύσουν ψυχολογικά τη γυναίκα.

Εκλογίκευση: η γυναίκα μπορεί βάσει της λογικής να δίνει εξηγήσεις για το ποιοι ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Απώθηση: μπορεί να προσπαθήσει να αγνοήσει ή να "ξεχάσει" το γεγονός.

Αναπλήρωση: μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την έκτρωση κάνοντας καλές πράξεις ή ρίχνοντας όλο το βάρος στη δουλειά και την επιτυχία.

Σχηματισμός αντίθετης αντίδρασης: μπορεί ν' αρχίσει να αντιδρά στις εσωτερικές της τύψεις με το να αποκτήσει ακράδαντες πεποιθήσεις σχετικά με την ορθότητα της απόφασής της και με το να αρνείται οποιαδήποτε αρνητική συναισθηματική συνέπεια.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]