«Αγκάλιασε» τον εαυτό σου! Πώς θα απαλλαγείς από τον πιο συχνό λάθος τρόπο σκέψης;

Μέχρι τώρα θα έχεις συνειδητοποιήσει, ότι αυτό που ξεκίνησε στην Ελλάδα και στον κόσμο πριν λίγες εβδομάδες, θα κρατήσει και άλλο.

Ποτέ στην ιστορία μια πανδημία δεν κράτησε μόνο 2 ή 3 μήνες. Βέβαια, ποτέ η ανθρωπότητα δεν είχε τόσους πόρους και τέτοια τεχνολογία για να την καταπολεμήσει. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτό εμείς τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα;

Γράφει ο Leadership Expert Σταύρος Μπαρούτας 

Ό,τι δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα για ένα διαφορετικό σενάριο της  ζωής μας, καλούμαστε να το σκεφτούμε άμεσα ή να το είχαμε  ήδη σκεφτεί. Ό,τι δεν σχεδιάσαμε, πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε και ταυτόχρονα να  εφαρμόσουμε! Τόσο άμεσα και γρήγορα. Ο σχεδιασμός των πιθανών πλάνων, σε  δύσκολες καταστάσεις, σε έναν κόσμο, όπως δεν τον γνωρίζαμε.

Αρκετοί  φίλοι μας, συνάδελφοί μας, αδέρφια μας άρχισαν να νιώθουν τον εγκλεισμό  στην ψυχοσύνθεσή τους. Όλοι μας αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε το επίπεδο της ζωής μας, αφήνοντας  αναγκαστικά αρκετές ελευθερίες πίσω μας και με πολλές ελπίδες να τις  επανακτήσουμε στο μέλλον.

Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν, θα κληθούμε να δείξουμε και να αναδείξουμε δυνάμεις και ικανότητες που μέχρι σήμερα δεν διανοηθήκαμε  ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμφανίσουμε. Η τάση των ανθρώπων που πρέπει να αγκαλιάσουν πληροφορίες που υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις τους  και να απορρίψουν πληροφορίες που αντιφάσκουν σε αυτές, επηρεάζει τον  τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις γύρω μας.

Τα 4 σημαντικά πράγματα για να κρατήσουμε ακμαίο το ηθικό

Αυτός είναι ίσως ο πιο συχνός λάθος τρόπος σκέψης που μας εμποδίζει να αναδείξουμε αυτές τις ικανότητες και δυνάμεις μας. Τα 4 σημαντικά πράγματα που πρέπει να εφαρμόσουμε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ακμαίο το ηθικό μας και να αναπροσαρμόσουμε τις συνθήκες στις  οποίες ζούμε: «Κρατάμε», «Προκαλούμε», «Σχεδιάζουμε» και στο τέλος, «Αλλάζουμε»:

  • Κρατάμε μόνον ό,τι σκέψεις, ιδέες, καταστάσεις χρειαζόμαστε για να  επιβιώσουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού.
  • Προκαλούμε τον εαυτό μας να ανακαλύψει τρόπους για να κρατηθούμε  όρθιοι συναισθηματικά, ψυχολογικά, σωματικά στην τωρινή μας κατάσταση.
  • Σχεδιάζουμε καταστάσεις για την επιβίωση μας αλλά και για να  κρατήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτής.
  • Αλλάζουμε την κουλτούρα μας, τις προσωπικές παγιωμένες αντιλήψεις μας  για να αντιδράσουμε με ευελιξία στη νέα πραγματικότητα.

Αρκετοί από εμάς θα ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω, τι είναι αυτό που μας μπλοκάρει και δεν μας αφήνει να δούμε να ανακαλύψουμε  μεγαλύτερα προσωπικά όρια. Όσοι φυσικά το θέλουν αυτό. Πρέπει να  δείξουμε προσοχή και να συμπεριφερθούμε αντίστοιχα των πολύ δύσκολων  περιστάσεων. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην είμαστε ούτε καν στο ξεκίνημα  της κατάστασης, με καμία διάθεση προφητείας.

Συνεχίστε να σχεδιάζετε τα  όνειρα σας αλλά μέχρι την στιγμή της εφαρμογής τους, κάντε ένα διάλειμμα  και σκεφτείτε τι χρειάζεται για να ενδυναμώσετε το δυναμικό σας! Μην παραδοθείτε σε φόβους, χωρίς λόγο αυθορμητισμούς και παρορμητισμούς. Ο καλύτερα προσαρμοσμένος επιβιώνει. Εξάλλου είναι βασική αρχή της εξέλιξης.

Βρείτε τρόπους να φροντίσετε το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή

Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη και βαριά όλη αυτή η κατάσταση αλλά  πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας! Θα είμαστε η «αποτυχία μας» εάν δεν προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον  καλύτερο εαυτό μας, είναι μια ευκαιρία. Θα δοκιμαστούν οι σχέσεις με την οικογένεια μας, με τον εαυτό μας τον  ίδιο, με τους φίλους μας αλλά….στο τέλος πρέπει να σκεφτούμε αυτό το «αλλά».

Πρέπει να ονειρευτούμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που να  μας αρέσει και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε οι περισσότεροι από εμάς  εάν ξεπεράσουμε λίγο τον εαυτό μας. Η κατάσταση το απαιτεί και εμείς δεν  πρέπει μετά από όλη αυτή την κατάσταση να έχουμε φανεί κατώτεροι.

Βρείτε τρόπους να φροντίσετε το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή σας. Έχουν ήδη  γραφτεί πολλά για αυτά. Αναπτύξτε ικανότητες, μην αρνείστε καταστάσεις. Εάν ζεις στην τύχη,  χωρίς προγραμματισμό, μην περιμένεις κάτι καλύτερο και διαφορετικό.

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψάχνεις την ισορροπία στη ζωή σου; 5 απλά βήματα για να είσαι δυνατός και ψύχραιμος πάντα!

Πώς θα δω το θετικό; 4 δραστηριότητες όσο μένουμε σπίτι λόγω… κορωνοϊού!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα